STUDIU: Cum va arăta piaţa imobiliară fără programul "Prima Casă"

Peste 70% dintre cei interesaţi să cumpere o locuinţă vor să acceseze "Prima Casă", nefiind eligibili şi pentru alte tipuri de credite ipotecare, astfel că odată cu epuizarea fondurilor alocate de stat pentru program preţurile locuinţelor ar putea scădea accelerat deoarece cererea se va reduce.

9220 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Cum va arăta piaţa imobiliară fără programul "Prima Casă"

STUDIU: Cum va arăta piaţa imobiliară fără programul "Prima Casă" (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Încheierea programului «Prima Casă» crează premisele unei scăderi accelerate a preţurilor în cartiere în următorul interval de aproximativ 3 luni, atât cât este estimat până la epuizarea fondurilor disponibile prin acest program guvernamental. Peste 70% din totalul cererii solvabile existente astăzi pentru oferta disponibilă în anumite cartiere din capitală s-ar putea evapora o dată cu stoparea programului. Până în momentul reîntâlnirii cererii solvabile cu oferta disponibilă, putem anticipa o deconectare a unei bune părţi a pieţei imobiliare de la tranzacţionare. În lipsa soluţiilor de creditare, pe termen mediu, efectul de scădere a preţurilor poate fi resimţit în toate zonele din Bucureşti", se arată într-un comunicat al HomeFinders.ro.

Portalul, specializat în achiziţia de locuinţe, a realizat un studiu în perioada mai 2012-mai 2013 pe un eşantion de peste 464 de cumpărători de locuinţe în Bucureşti, pentru a stabili caţi dintre ei pot finanţa achiziţionarea locuinţei doar prin programul "Prima Casă".

Din studiu a reieşit că 167 persoane dintre cei intervievaţi (adică 36%) ţinteau o achiziţie de locuinţe în cartierele tradiţionale din Capitală, iar pentru mai mult de 70% dintre aceste persoane bugetele de achiziţie erau asigurate de programul "Prima Casă". Printre cartierele luate în considerare se numără 1 Decembrie, Doamna Ghica, Colentina-Fundeni, Militari-Apusului/Pacii, Rahova, Berceni, Drumul Taberei/Ghencea, Pantelimon, 13 Septembrie-Sebastian, Basarabiei-Costin Georgian, Piaţa Sudului sau Nicolae Grigorescu.

Totodată, 116 dintre cumpărătorii intervievaţi (adică un procent de 25%) intenţionau să achiziţioneze un apartament în unele zone semicentrale. Dintre aceştia, ponderea celor care depindeau de programul "Prima Casă" era de aproximativ 32% (jumătate faţă de procentul celor care erau interesaţi de cumpărarea unei locuinţe în cartiere).

Zone semicentrale sunt considerate în studiu Tineretului/TimpuriNoi, Brâncoveanu Parc, Lacul Tei-Parcul Circului, Baba Novac, Iancului, Ştefan cel Mare, Moşilor, Vitan Nou şi Piaţa Muncii.

Restul, de 39% dintre respondenţi,  urmăreau un apartament în zona centrală şi de nord a capitalei, dintre care 18% aveau ca opţiune de finanţare exclusiv programul "Prima Casă". Calea Calaraşilor, Decebal, Nerva Traian,  Bulevardul Unirii, 13 Septembrie-Panduri, Piaţa Victoriei,  Mihalache, Turda, Dorobanţi, Aviaţiei, Băneasa şi Barbu Văcărescu.

"Au apărut în piaţă proprietari care nu vor să-şi asume riscul de a amâna vânzarea în contextul epuizării fondurilor disponibile Prima Casă şi acceptă sau chiar propun un nivel mai scăzut al preţurilor pentru a fi competitivi în raport cu celelalte oferte", a declarat Matei Maloş, managing partner HomeFinders.ro.

De asemenea, acesta nu exclude un blocaj total în trimestrul patru din 2013 în zonele în care cererea solvabilă este mult mai redusă faţă de oferta disponibilă pe piaţă.

Potrivit HomeFinders.ro anul trecut au fost tranzacţionate 22.000-24.000 proprietăţi în Bucureşti, aproximativ 40% fiind finanţate prin programul "Prima Casă".

Valoarea finanţărilor acordate prin programul "Prima Casă" în acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri de 300 de milioane de euro, care se vor epuiza însă în trei luni, dacă se va menţine ritmul actual de contractare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici