Armata americană vrea să cumpere de patru ori mai multe rachete Patriot în 2026, din cauza epuizării stocurilor, provocată de sprijinul acordat Ucrainei și de utilizarea intensivă a acestor rachete în Orientul Mijlociu.
Departamentul Apărării al Statelor Unite a solicitat recent o creștere masivă a achizițiilor de rachete de tip Patriot pentru anul 2026, pentru refacerea stocurilor militare și întărirea capacității de apărare antirachetă. Documentele oficiale ale Armatei SUA arată că noul buget prevede achiziția a 13.773 de rachete PAC-3 MSE, față de cele 3.376 planificate anterior, o creștere de patru ori, estimată la peste 1,3 miliarde de dolari, potrivit Defense One.
„Acum chiar trebuie să luăm în serios capacitatea noastră de muniții. Este un moment de trezire: nu mai e o problemă ignorată, ci una recunoscută oficial”, consideră Tom Karako, expert în apărare antirachetă și director al Proiectului pentru Apărare Antirachetă din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.
Cererea Pentagonului vine în urma atacului iranian asupra bazei aeriene Al Udeid din Qatar, unde două baterii Patriot au interceptat rachetele lansate ca represalii pentru bombardamentele americane asupra unor instalații nucleare iraniene, și reflectă o schimbare de strategie: de la sprijinul punctual acordat aliaților la reconstruirea rezervelor proprii, pregătite pentru un potențial conflict major.
Pentagonul a oprit temporar livrările către Ucraina de teama epuizării stocurilor
În paralel, SUA a relocat două sisteme Patriot din regiunea Indo-Pacific în Orientul Mijlociu, pentru a acoperi nevoile urgente ale Comandamentului Central, una dintre cele unsprezece structuri de comandă combinate ale armatei americane, implicat în operațiuni contra rebelilor Houthi din Yemen. „În Comandamentul Central s-a creat un adevărat vacuum de muniție în ultimele luni”, a explicat expertul american, referindu-se la consumul accelerat din teatrele active de operațiuni.
Presiunile externe au dus inclusiv la o pauză temporară a transferului de muniții către Ucraina, în timp ce Pentagonul reevaluează nivelul propriilor rezerve strategice. Oficialii americani nu au specificat ce tipuri de muniții au fost reținute temporar, însă analiștii cred că Pentagonul încearcă să evite o eventuală lipsă de stocuri, în cazul în care conflictele din Orientul Mijlociu sau Europa de Est se agravează.
„Avem ce ne trebuie, dar vrem întotdeauna mai mult”, a spus purtătorul de cuvânt al Armatei americane, Steven Warren, adăugând că: „Suntem încrezători că putem face față amenințărilor de pe câmpul de luptă.”
Eforturi similare se desfășoară și pentru intensificarea producției de obuze de artilerie de 155 mm, esențiale în sprijinirea Ucrainei. SUA a crescut producția de la 14.500/lună în anul 2022 la aproape 40.000/lună în prezent, cu obiectivul de a atinge 100.000/lună până în toamna acestui an.