Tabără: Preţurile alimentelor pot scădea dacă procesatorii reduc profiturile, iar retailerii taxele

Preţurile produselor alimentare pot scădea dacă procesatorii şi magazinele renunţă la o parte din profituri, iar taxele practicate de reţelele de retail vor începe să scadă, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

15 afișări
Imaginea articolului Tabără: Preţurile alimentelor pot scădea dacă procesatorii reduc profiturile, iar retailerii taxele

Tabără: Preţurile alimentelor pot scădea dacă procesatorii reduc profiturile, iar retailerii taxele (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Există rezerve de reducere a preţurilor alimentelor şi prima rezervă este la procesatori. La pâine, cel care produce grâul are un profit de circa 4,9%. Toate celelalte, respectiv moară, procesare şi comercializare, au câte 10%", a spus Tabără.

Ministrul a adăugat că o altă problemă care ţine preţurile ridicate o reprezintă taxele practicate de supermarketuri şi hipermaketuri.

"Sunt o serie de taxe care se adaugă la produsele pe care le furnizează producătorii şi care cresc preţurile cu până la 30-40%. Au taxă de raft, taxă de poziţie, inclusiv taxă de dezvoltare. E o chestiune de relaţionare între furnizorii de alimente şi magazine, să limiteze aceste taxe, care toate se regăsesc în costuri. Nu-i pot obliga, dar există legea de bune practici comerciale. Şi legea respectivă trebuie pusă în practică, dar nu Ministerul Agriculturii o pune", a explicat Tabără.

El crede că dacă se va aplica corect legea bunelor practici, se vor reduce taxele şi, implicit, preţurile.

Totodată, ministrul a arătat că în acest moment nu funcţionează filierele de produs, care ar putea duce la reducerea preţurilor la alimente.

"Preţul respectiv şi distribuţia profitului ar trebui să se facă în interiorul filierei. Ar trebui reînfiinţate aceste filiere, mergând de la producătorul de grâu şi până la furnizorul de pâine. Să sperăm că putem crea cadrul legislativ să se reînfiinţeze. Prin aceste filiere, firmele se întâlneau şi negociau, de la preţul grâului până la preţul pâinii. Dacă ele ar lucra bine, ar putea repartiza prin negociere profiturile către zona mai sensibilă, adică producătorul, şi pot diminua preţul final, pentru că poate negocia cu cel care pune în raft. Ar fi scăderi importante de preţuri", a adăugat Tabără.

Ministrul Agriculturii a declarat săptămâna trecută că majorarea preţurilor la produsele agroalimentare este nejustificată şi artificială, iar procesatorii şi cei care comercializează alimente absorb profiturile din sistem, în defavoarea producătorilor de materii prime şi a consumatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici