Tăriceanu: Privatizarea CEC, oprită pentru a utiliza banca la accesarea şi distribuirea fondurilor UE

Privatizarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) a fost oprită, în 2006, pentru că s-a decis ca instituţia bancară să fie utilizată pentru accesarea şi distribuirea fondurilor europene, iar ofertele de preluare nu erau tentante, a declarat, marţi, premierul Tăriceanu.

50 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Privatizarea CEC, oprită pentru a utiliza banca la accesarea şi distribuirea fondurilor UE

Tăriceanu: Privatizarea CEC, oprită pentru a utiliza banca la accesarea şi distribuirea fondurilor UE (Imagine: Meddiafax Foto)

Aflat în comuna Blăgeşti (judeţul Bacău) pentru prezentarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, premierul le-a vorbit producătorilor agricoli şi primarilor din zonă despre creditele acordate prin intermediul CEC şi a apreciat că această instituţie bancară va avea un rol important în următorii ani la dezvoltarea agriculturii.

"CEC, care are cea mai dezvoltată reţea în mediul rural, va juca un rol important şi va ajuta agricultura în următorii ani. Este momentul să mărturisesc că, în momentul în care s-a pus problema privatizării CEC, cunoscând riscurile ca profilul acestei instituţii cu tradiţie în România să fie schimbat, văzând că nu avem nişte oferte care să fie foarte tentante, am luat decizia să oprim privatizarea şi să folosim CEC ca instituţie bancară pentru accesarea şi distribuirea fondurilor europene", a spus Tăriceanu.

Procesul de privatizare a CEC a fost oprit în luna decembrie 2006, după ce statul a primit o singură ofertă, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerată prea redusă. Banca elenă a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.

La acea dată, autorităţile au anunţat că banca va fi restructurată, fără să fie privatizată mai devreme de doi ani.

Într-un document guvernamental, prezentat de MEDIAFAX în iulie 2007, se arăta însă că CEC va rămâne în proprietatea statului cel puţin încă patru ani, o decizie privind reluarea procesului de privatizare şi metoda de vânzare a acţiunilor urmând să fie luată după 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici