TOPUL filantropilor lumii: Mark Zuckerberg şi soţia sa Priscilla: "O scrisoare către fiica noastră". Cuplul plasează 99% din acţiunile deţinute la Facebook într-o nouă fundaţie - FOTO

Mark Zuckerberg şi soţia sa Priscilla Chan vor plasa 99% din acţiunile deţinute la Facebook, în valoare de 45 de miliarde de dolari, într-o fundaţie care se va concentra pe susţinerea potenţialului uman şi al egalităţii, potrivit unei scrisori adresate fiicei lor nou-născute, relatează Reuters.

1230 afișări
Imaginea articolului TOPUL filantropilor lumii: Mark Zuckerberg şi soţia sa Priscilla: "O scrisoare către fiica noastră". Cuplul plasează 99% din acţiunile deţinute la Facebook într-o nouă fundaţie - FOTO

Mark Zuckerberg şi soţia sa Priscilla: "O scrisoare către fiica noastră". Cuplul plasează 99% din acţiunile deţinute la Facebook într-o nouă fundaţie (Imagine: Facebook)

Planul, postat de fondatorul şi directorul general al Facebook pe pagina sa de socializare, a atras peste 570.000 de like-uri, inclusiv din partea cântăreţei Shakira, a fostului guvernator al statului California, Arnold Schwarzenegger, şi a Melindei Gates, soţia fondatorului Microsoft, Bill Gates.

Miliardari precum Bill Gates şi Warren Buffett au înfiinţat deja fundaţii pentru a-şi dedica averile unor proiecte filantropice.

Zuckerberg, în vârstă de 31, care va controla fundaţia împreună cu soţia sa, păstrând în acelaşi timp conducerea celei mai mari reţele de socializare din lume, a precizat că va vinde sau va renunţa la acţiuni în valoare de 1 miliard de dolari în fiecare din următorii trei ani.

Zuckerberg va păstra în viitorul previzibil o participaţie de control la Facebook, a cărei capitalizare era în valoare de 303 miliarde de dolari, la închiderea de marţi.

Potrivit celor mai recente date publicate de Facebook, acţiunile deţinute de Zuckerberg la companie îi conferă 54% din drepturile de vot.

Zuckerberg a arătat că intenţionează să rămână director general al Facebook "pentru mulţi, mulţi ani de acum încolo".

Noul proiect al lui Zuckerberg, Chan Zuckerberg Initiative, nu este primul de acest tip în care se implică. Când avea 26 de ani, Zuckerberg a semnat iniţiativa Giving Pledge, care invită cei mai bogaţi oameni ai lumii şi familiile acestora să se angajeze să aloce jumătate din averile lor pentru cauze filantropice sau caritabile, pe parcursul vieţii sau prin testamente.

"Mark şi Priscilla sparg tiparele cu acest angajament care îţi taie respiraţia. O combinaţie de inteligenţă, pasiune şi resurse de o asemenea amploare va schimba vieţile a milioane de oameni. În numele generaţiilor viitoare, le mulţumesc", a scris Buffett pe Facebook.

Melinda Gates a scris la rândul ei că exemplul dat de Zuckerberg este o inspiraţie pentru lumea întreagă.

Buffett a cedat în 2006 acţiuni ale Berkshire Hathaway în valoare de 31 de miliarde de dolari fundaţiei Gates, la acea dată fiind cea mai mare donaţie de acest fel. Warren Buffett avea 76 de ani în 2006, când a decis să cedeze toate acţiunile deţinute la Berkshire Hathaway organizaţiilor filantropice.

Zuckerberg este relativ tânăr pentru a ceda o parte atât de mare din averea sa. Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, avea 45 de ani, în anul 2000, când el şi soţia sa au înfiinţat Bill and Melinda Gates Foundation.

Un alt mare filantrop al lumii, a cărui avere este estimată la 40 de miliarde de dolari, este Michael Bloomberg. Fostul primar al New York City este în spatele Bloomberg Philanthropies, care a încheiat un parteneriat  pentru ajutorarea cauzelor nobile, inclusiv în campania electorală pentru Free Kids şi Sierra Club.

Circa 350 de miliarde de dolari sunt donate annual în Statele Unite pentru proiecte filantropice, a declarat Stacy Palmer, editor la Chronicle of Philanthropy. Ea a spus că anunţul făcut de Zuckerberg şi soţia sa este remarcabil nu doar datorită mărimii donaţiei ci şi a vârstei lor.

"Lista noastră a principalilor donatori este dominată de oameni de vârste de 70-80 de ani. Este un mesaj pentru alţi tineri care decid ce să facă cu averile lor", a spus Palmer.

Cu ocazia naşterii primului copil, Zuckerberg a publicat pe Facebook o fotografie cu el, soţia şi fiica lor, Maxima, împreună cu o postare intitulată "O scrisoare către fiica noastră".

În scrisoare, Zuckerberg şi Chan, medic pediatru, au vorbit despre probleme legate de sănătate, educaţie, accesul la Internet şi învăţare, înainte de a anunţa Chan Zuckerberg Initiative, care va avea rolul "de a promova potenţialul uman şi egalitatea".

Pentru început, fundaţia se va concentra pe vindecarea bolilor, conectivitatea la Internet, construirea de comunităţi şi învăţarea personalizată.

Până în prezent, Chan şi Zuckerberg au alocat 1,6 miliarde de dolari pentru acţiuni caritabile.

Maxima Chan Zuckerberg s-a născut la începutul săptămânii trecute, dar data nu a fost menţionată cu precizie. Luna trecută, Zuckerberg a anunţat că va intra în concediu de paternitate pentru două luni, după naşterea fiicei sale.

În absenţa lui Zuckerberg, conducerea Facebook va fi asigurată de directorul operaţional Sheryl Sandberg şi directorul pentru tehnologie Mike Schroepfer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici