Tradiţia creşterii porcilor în curte se vede în cifre. ZF: Circa 400.000 de gospodării din România deţin un număr similar de porci cu 360 de ferme comerciale

  • Cum acoperim deficitul de 830 mil. euro la carnea de porc, dacă peste 40% din efectivele de porcine sunt în gospodăriile populaţiei, care au până în cinci porci fiecare, şi carnea este folosită, în principal, pentru consumul propriu?
  • Şeful unei ferme mari de porci: „Gospodăriile populaţiei asigură 10%, maximum 20% din consum în vremurile bune. Grosul producţiei era în fermele comerciale, care duceau greul în acest sector. Deficitul pe carne de porc este, în primul rând, din cauza scăderii efectivelor din fermele comerciale.“
685 afișări
Imaginea articolului Tradiţia creşterii porcilor în curte se vede în cifre. ZF: Circa 400.000 de gospodării din România deţin un număr similar de porci cu 360 de ferme comerciale

Tradiţia creşterii porcilor în curte se vede în cifre. ZF: Circa 400.000 de gospodării din România deţin un număr similar de porci cu 360 de ferme comerciale

Românii care cresc porci în curte au efective aproape de dimensiunea efectivelor din fermele comerciale, de mari dimensiuni, arată datele ofe­rite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) la solicitarea ZF. Acest lucru indică o tradiţie şi o practică puternică a creş­terii porcilor în gospodăriile individuale.

În gospodăriile populaţiei, 398.269 la număr, România creşte circa 1,25 milioane de porci. În fermele mari, comerciale, 361 la număr, de 1.000 de ori mai puţine decât ex­ploa­taţiile nonprofe­sionale sau de subzis­tenţă, cresc 1,6 milioa­ne de porci, potrivit ANSVSA. Ce spun aceşti indicatori?

„România este de de­par­te pe primul loc în EU la numă­rul de porci crescuţi în gospodării. Tind să cred că în gospodării sunt mai mulţi porci decât în fermele co­mer­ciale, ca ur­mare a celor şase ani de pestă porcină afri­cană (PPA)“, spune Ioan Ladoşi, preşe­dinte, Asociaţia Producători­lor de Carne de Porc din România (APCPR).

Afirmaţia că România este pe primul loc la numărul de porci crescuţi în gospo­dă­riile populaţiei este susţinută şi de Cătălin Ene, administrator al complexului de creş­tere a porcilor Macro Suin din Argeş. El spune că în acest top, aproape de România, ca efective era şi Polonia, însă în Polonia statul a subvenţionat populaţia şi a făcut fer­me comerciale, care să le asigure consumul şi ex­portul.

CITEŞTE MAI MULT PE ZF Corporate

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici