Ucraina a semnat protocolul care permite reluarea livrărilor de gaze

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a anunţat că ţara sa a semnat protocolul privind tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei, deschizând astfel calea pentru eventuala reluare încă de duminică a livrărilor de gaze naturale către Europa.

24 afișări
Imaginea articolului Ucraina a semnat protocolul care permite reluarea livrărilor de gaze

Ucraina a semnat protocolul care permite reluarea livrărilor de gaze

"Am semnat protocolul astăzi", a declarat Timoşenko sâmbătă seara, după o întâlnire avută la Kiev cu omologul său ceh, Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

Protocolul fusese semnat de Rusia şi UE în cursul zilei de sâmbătă, în timpul întâlnirii lui Topolanek cu premierul rus, Vladimir Putin.

"Livrările de gaze pot fi reluate duminică dacă toată lumea lucrează la capacitate maximă", a declarat, la rândul său, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Martin Riman.

Livrările de gaze pe teritoriul Ucrainei au fost întrerupte cu patru zile în urmă, afectând grav mai multe ţări dependente de importurile de gaze ruseşti. Crearea unei comisii formate din experţi internaţionali a fost una dintre condiţiile de bază pentru reluarea aprovizionării ţărilor europene, Rusia acuzând Ucriana că a sustras gaze destinate Europei.

Putin declarase că Rusia va relua aprovizionarea statelor europene imediat după crearea unui mecanism de control al trazitului pe teritoriul Ucrainei, însă a avertizat că nivelul acestora va fi redus dacă autorităţile de la Moscova vor constata noi cazuri de sustragere de gaze.

Citeşte şi:

Rusia şi UE au semnat un protocol privind controlul tranzitului de gaze

Putin: Rusia va relua livrarea gazelor după implementarea mecanismului de control

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici