UE are asigurată aprovizionarea cu gaze naturale pentru această iarnă

Uniunea Europeană (UE) are asigurată aprovizionarea cu gaze naturale pentru această iarnă, însă va fi atentă pentru a preveni posibile întreruperi ale livrărilor din cauza diferendelor dintre autorităţile de la Moscova şi cele ucrainene, a declarat comisarul european al Energiei, Andris Piebalgs.

89 afișări
Imaginea articolului UE are asigurată aprovizionarea cu gaze naturale pentru această iarnă

UE are asigurată aprovizionarea cu gaze naturale pentru această iarnă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Uniunea poate rezista 90 de zile fără gaze naturale din Rusia, chiar dacă nouă state cu un grad ridicat de dependenţă de importurile din acest stat vor fi în dificultate, a afirmat Piebalgs. Încetinirea dezvoltării economice a dus la scăderea consumului de gaze, mai ales în industrie, a precizat comisarul european.

Un conflict comercial ruso-ucrainean a întrerupt timp de două săptămâni, în ianuarie, livrările de gaze naturale ruseşti către UE.

Oficialul consideră că această vară a fost un succes, având în vedere acordul încheiat în iulie între Kiev şi instituţiile financiare internaţionale care permite Ucrainei să-şi asigure rezerve de gaze pentru iarnă.

"Guvernul de la Kiev a indicat că Rusia, din cauza crizei economice, nu va amenda Ucraina în cazul în care va cumpăra o cantitate de gaze naturale mai redusă decât cea prevăzută în contracte", a spus Piebalgs.

Compania energetică ucraineană Naftogaz şi-a plătit în totalitate datoriile către Rusia legate de importul de gaze şi nu anticipează alte probleme de finanţare.

La începutul lunii iulie Comisia Europeană a recomandat statelor membre UE să se pregătească de o nouă criză a gazelor naturale în iarna 2009-2010 şi să-şi facă rezerve de combustibil. Importurile de gaze naturale ruseşti asigură un sfert din necesarul Uniunii. Aproximativ 80% din livrările de gaze către UE tranzitează Ucraina.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici