Videanu: Proiectul de la Roşia Montană ar putea fi compromis dacă în 2010 nu se ia o decizie

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, la Roşia Montană, că "dacă 2010 nu este un an în care să se ia o decizie privind proiectul minier acesta ar putea fi compromis", precizând că din punctul său de vedere orice ministru al Economiei are obligaţia să susţină o astfel de investiţie.

46 afișări
Imaginea articolului Videanu: Proiectul de la Roşia Montană ar putea fi compromis dacă în 2010 nu se ia o decizie

Videanu: Proiectul de la Roşia Montană ar putea fi compromis dacă în 2010 nu se ia o decizie

"Dacă 2010 nu este un an în care să se ia o decizie, proiectul poate fi compromis. Deja se discută de foarte mulţi ani, este vorba şi de starea de spirit care este în jurul acestui proiect. Pe pieţele unde proiectul este listat a început să existe un semn de întrebare, de neîncredere asupra proiectului şi de aceea autorităţile statului trebuie să ia o decizie", a spus Videanu.

Videanu a afirmat că, din punctul său de vedere, toţi cei interesaţi de acest proiect trebuie să colaboreze pentru a asigura cele mai bune condiţii de mediu, cele mai bune condiţii pentru protejarea vestigiilor istorice de care dispune zona, iar dacă va exista disponibilitate la dialog se vor găsit soluţii.

Ministrul Economiei a adăugat că România trebuie să transmită încredere potenţialilor investitori, pentru că fără acest pilon important reprezentat de investiţiile străine directe, statul nu va avea resurse suficiente să poată investi în sectorul minier.

"Dacă toţi avem disponibilitatea de a găsi cele mai bune soluţii şi de a răspunde şi la întrebările celor care au preocupări şi în zona ecologică, în zona monumentelor, justificate şi corecte, cred că vom găsi acele soluţii optime ca să dezvoltăm investiţia", a afrimat Videanu.

El a spus că a dorit să vină la Roşia Montană deoarece a vrut să vadă care sunt condiţiile la faţa locului, dar şi pentru că Ministerul Economiei vrea să se implice mai mult în dezvoltarea acestui proiect.

"Vreau să ne implicăm mai mult într-un dialog cu cei care au preocupări în zona ecologică sau a monumentelor istorice, astfel încât să ne înţelegem mai bine unii pe ceilalţi", a afirmat ministrul Economiei.

El a precizat că specialiştii din Ministerul Economiei spun că proiectul de la Roşia Montană "este unul foarte bun".

Adriean Videanu a spus că tot ce înseamnă minerit nonenergetic ar trebui susţinut chiar dacă el a fost abandonat, trebuie regândit pe principiul eficienţei, în condiţiile în care România ar avea o piaţă extraordinară în Uniunea Europeană, deoarece UE are, în prezent, un deficit de balanţă în zona resurselor minerale.

Videanu face, joi, o vizită în judeţul Alba, având programate întâlniri cu autorităţile judeţene, cu reprezentanţii companiilor din judeţ, cu cei ai sindicatelor, dar şi cu reprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

RMGC dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie de aur este echivalentul a 28,3 grame.

Proiectul minier de la Roşia Montană, despre care se vorbeşte încă din anii '90, a generat numeroase controverse în România, cele mai multe legate de impactul exploatării asupra mediului şi de conservarea siturilor arheologice din Munţii Apuseni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici