Videanu se va întâlni cu reprezentanţi ai Gazprom

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, şi directorii companiilor Romgaz şi Transgaz vor efectua o vizită la Moscova, în perioada 20-21 mai, unde vor avea discuţii pe tema gazelor, inclusiv cu reprezentanţii Gazprom.

14 afișări
Imaginea articolului Videanu se va întâlni cu reprezentanţi ai Gazprom

Videanu se va întâlni cu reprezentanţi ai Gazprom (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Vor fi şi discuţii cu Gazprom. (...) La Moscova vom avea întâlniri cu miniştrii ruşi ai Energiei şi Industriei şi cu preşedintele Gazprom. Este posibil să includem în discuţii şi elemente care ţin de securitatea energetică", a declarat, joi, Videanu, adăugând că va putea oferi mai multe detalii după derularea acestei vizite.

Întrebat dacă printre subiectele de discuţii cu oficialii de la Moscova se va afla şi gazoductul South Stream, Videanu a afirmat că principala preocupare a României este Nabucco.

"South Stream nu este prioritatea noastră zero", a mai spus Videanu.

Totodată, pentru Nabucco, nu există încă niciun contract semnat între companiile implicate în dezvoltarea proiectului şi furnizorii de gaze.

"Încă nu există niciun contract semnat cu furnizorii de gaze pentru Nabucco", a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

Potrivit lui Rusu, în acest an, România îşi va interconecta reţelele de gaze cu cele ale Ungariei, urmând ca, până la 15 mai, România să depună la Comisia Europeană cereri pentru finanţarea din fonduri comunitare pentru interconectarea reţelelor de gaze cu Ungaria şi Bulgaria.

Pe de altă parte, directorul general al Romgaz, Marcel Piteiu, a afirmat că preocupările principale ale Romgaz sunt descoperirea de gaze în România şi în alte state, dezvoltarea depozitelor de înmagazinare a gazelor, precum şi investiţiile în producţia de energie electrică din surse convenţionale şi alternative.

Romgaz se află în tratative cu Termoelectrica pentru preluarea centralei de la Iernut, din judeţul Mureş, în contul unor datorii de 160 milioane de lei pe care producătorul de energie le are la Romgaz.

Piteiu a afirmat că Romgaz intenţionează să construiască la Iernut o termocentrală de 600 MW şi este interesat să investească şi în energia geotermală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici