Vlădescu: România are nevoie în 2010 de finanţare totală de 8-8,5 miliarde euro

Necesarul total de finanţare a României în acest an este de 8-8,5 miliarde de euro, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care anticipează că veniturile bugetare din primul semestru vor fi sub estimări.

20 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: România are nevoie în 2010 de finanţare totală de 8-8,5 miliarde euro

Vlădescu: România are nevoie în 2010 de finanţare totală de 8-8,5 miliarde euro (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Necesarul total de finanţare a României în acest an este de 8-8,5 miliarde de euro, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care anticipează că veniturile bugetare din primul semestru vor fi sub estimări, transmite Reuters.

"La un deficit de până la 7% din PIB, vom avea nevoie de 8-8,5 miliarde de euro", a declarat Vlădescu reporterilor, adăugând că veniturile din prima jumătate a anului vor fi sub aşteptări.

Surse guvernamentale au declarat recent pentru MEDIAFAX că bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 16,5 miliarde de lei (aproape 4 miliarde de euro) după primele cinci luni, echivalentul a 3,23% din PIB, în creştere cu 4,4 miliarde lei (aproximativ un miliard de euro) faţă de aprilie.

Potrivit datelor preliminare, deficitul a fost rezultatul unor venituri totale de 64,47 miliarde de lei şi a unor cheltuieli de 81,01 miliarde de lei şi a fost calculat în raport cu valoarea inclusă în noua prognoză de PIB pentru finele acestui an, respectiv de 510,45 miliarde de lei.

Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este de 6,8% din PIB, iar pentru reducerea cheltuielilor Executivul s-a angajat să reducă salariile funcţionarilor publici cu 25%, pensiile cu 15%, să combată evaziunea fiscală şi să extindă baza de impozitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici