Vosganian: Banii din fondul provenit din privatizarea BCR pot fi folosiţi pentru investiţii

Fostul ministru liberal al Finanţelor, Varujan Vosganian a declarat, vineri, că sumele din Fondul de Dezvoltare, provenite din privatizarea BCR, pot fi folosite pentru investiţii şi că este dispus să discute cu şeful statului sau cu orice comisie parlamentară despre cum a gestionat banii publici.

97 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Banii din fondul provenit din privatizarea BCR pot fi folosiţi pentru investiţii

Vosganian: Banii din fondul provenit din privatizarea BCR pot fi folosiţi pentru investiţii (Imagine: Mediafax Foto)

El menţionat că orice comparaţie între modurile în care fostul şi actualul Guvern au gestionat fondurile de la Buget este în defavoarea premierului Boc.

Vosganian a spus că dacă ar conduce pentru o perioadă scurtă Ministerul de Finanţe, ar putea dovedi că cei 3,2 miliarde de euro din Fondul de Dezvoltare, rezultat în urma privatizării BCR, pot fi folosiţi pentru investiţii.

"Vreau atât să vă spn, domnule Traian Băsescu: Noi am avut multe întâlniri în ultima vreme, din păcate nu am avut şi întâlniri directe, cum cum s-ar fi cuvenit, între un preşedinte al României şi un ministru al Economiei şi Finanţelor, dar eu vă propun acum un lucru pentru a lămuri opinia publică şi a arăta exact dacă aceşti bani au fost risipiţi sau nu. Daţi-mi mie două săptămâni conducerea Ministerului de Finanţe, împreună cu echipa mea, daţi-mi şi lista de proiecte de 3 miliarde de euro şi vă asigur că vă finanţez din Fondul Naţional de Dezvoltare (FND) toate aceste proiect", a susţinut Vosganian.

Fostul ministru de Finanţe a menţionat că dacă Băsescu doreşte să ştie cum va face acest lucru, el va accepta "orice discuţie" cu şeful statului sau cu trimişii acestuia, liberalul menţionând că un Guvern aflat sub vizorul instituţiilor abilitate nu putea cheltui ilegal 3 miliarde de euro din acel Fond.

"Se sugerează aşadar în declaraţia preşedintelui şi a primului-ministru că aceşti bani au fost risipiţi când ei puteau fi utilizaţi pentru investiţii. Un Guvern care era sub vizorul tuturor instituţiilor abilitate, care ne priveau cu ochi de albină, pentru fiecare lucru pe care l-am făcut, în situaţia în care am fi făcut acte ilegale cu 3 miliarde de euro vă puteaţi imagina că era cel mai tentant mod de a discredita guvernarea liberală", a spus Vosganian.

Liderul PNL a menţionat că banii din FND există pentru investiţii "în acelaşi condiţii în care au existat şi pentru guvernarea Tăriceanu", explicând că liberalii au utilizat banii din buget, iar Guvernul PSD-PDL din cele 10 miliarde de euro alocaţi în bugetul anului 2009 nu au utilizat nicio cincime.

În plus, Vosganian a ţinut să i se adreseze şi premierului Boc pe care l-a prevenit că este pregătit să vină în faţa unei Comisii de anchetă pentru a răspunde cu privire la modul ăn care Guvernul Tăriceanu a cheltuit banii publici.

"Vă previn că orice comisie va cerceta modul în care guvernarea liberală a utilizat sumele bugetare în anul 2008, va fi pusă în situaţie penibilă pentru dvs de a constata că orice comparaţie cu anul 2009 este în dezavantajul dvs şi că Guvernul care ar trebui anchetat de fapt pentru creşterea necontrolată a datoriei publice, pentru periclitarea îndeplinirii responsabilităţilor fundamentale ale statului sunteţi dumneavoastră şi Guvernul dvs şi nu guvernarea liberală", i-a transmis liberalui lui Emil Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că este surprinzător că, în contextul în care Parlamentul anchetează, în ultimul timp, multe cazuri, nu anchetează şi risipirea, la finalul guvernării Tăriceanu, a 3,2 miliarde de euro din Fondul Naţional de Dezvoltare rezultat din privatizarea BCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici