Ziua Franţei | Schimburile comerciale Franţa-România au crescut cu 4,4% în 2017, ajungând la 7,8 miliarde de euro

În anul 2017, schimburile comerciale dintre Franţa şi România au crescut cu 4,4%, ajungând la 7,8 miliarde de euro, excedentul fiind de partea Hexagonului, arată o analiză dată publicităţii de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Franceză (CCIFER), prilejuită de Ziua Franţei - 14 Iulie.

168 afişări
Imaginea articolului Ziua Franţei | Schimburile comerciale Franţa-România au crescut cu 4,4% în 2017, ajungând la 7,8 miliarde de euro

Ziua Franţei | Schimburile comerciale Franţa-România au crescut cu 4,4% în 2017, ajungând la 7,8 miliarde de euro

„Franţa revine la un excedent comercial faţă de România (84 de miliarde de euro). România este al 25-lea client al Franţei şi cel de-al 27 furnizor al său. Franţa este al cincilea partener la export al României şi cel de-a treilea furnizor al său”, menţionează autorii analizei.

Potrivit CCIFER, exporturile franceze în România au crescut cu 8,1% în raport cu 2016, la 3,9 miliarde de euro „datorită unei creşteri interne mari susţinută de politica pro-ciclică a Guvernului de la Bucureşti (creşterea salariilor, reducerea TVA)”. Iar importurile franceze care provin din România „au atins 3,8 miliarde de euro în 2017 (+0,8% în raport cu 2016)”.

Franţa exportă în principal în românia maşini industriale şi agricole, material de transport şi produse chimice. „Exporturile de mijloace de producţie, aflate pe primul loc, la 1,3 miliarde de euro, au crescut cu 4,3% în 2017, susţinute de maşinile industriale şi agricole (+9%, la 710 milioane de euro) şi de echipamentele electronice (+16%, la 250 de milioane de euro). În sens invers, produsele IT scad la 10% (350 de milioane de euro). Al doilea post de export - echipamentele de transport (16%) - scade pentru cel de-al patrulea an consecutiv (-1,5 % la 625 de milioane de euro)”, mai arată CCIFER.

Analiza a mai relevat că „exporturile de produse chimice au crescut cu 22% în 2017, la 500 de milioane de euro, iar echipamentele de transport reprezintă primul post de import în Franţa pentru bunurile de provenienţă românească”.

Referitor la investiţiile franceze în România, aproape 3.000 de societăţi franceze sunt instalate aici, cu un total de 4,2 miliarde de euro investiţii directe. „Prezenţa economică franceză în România este densă, în majoritatea sectoarelor de activitate; 36 de societăţi sunt prezente în România în sectorul producţiei de automobile, bănci şi asigurări, distribuţie, industria farmaceutică, precum şi în energie”, mai arată analiza citată.

Franţa, cu o pondere de 6,9% în totalul investiţiilor străine directe, este al patrulea investitor străin în România. În 2016, stocul total al investiţiilor străine în România se ridica la 70,1 miliarde de euro, reprezentând 41,4 % din PIB.

„Repartiţia sectorială a principalelor investiţii franceze în România arată o preponderenţă a alocărilor în domeniile serviciilor, automobilelor şi fabricarea altor materiale de transport”, mai arată CCIFER.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici