Zona euro ar putea acorda încă şapte ani Portugaliei şi Irlandei pentru plata împrumuturilor externe

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor acorda, probabil, încă şapte ani Portugaliei şi Irlandei pentru plata împrumuturilor externe primite de la UE, astfel încât să ajute ambele ţări să revină mai uşor la finanţarea de pe pieţele internaţionale, a declarat şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

120 afișări
Imaginea articolului Zona euro ar putea acorda încă şapte ani Portugaliei şi Irlandei pentru plata împrumuturilor externe

Zona euro ar putea acorda încă şapte ani Portugaliei şi Irlandei pentru plata împrumuturilor externe (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Cele două ţări au pierdut accesul la piaţa financiară internaţională în 2010 - 2011 şi au fost nevoite să ia fonduri de urgenţă de la statele europene. O extensie a maturităţii acestor împrumuturi ar reduce povara pentru Portugalia şi Irlanda în primii ani de la revenirea la finanţare prin obligaţiuni.

"Intenţia este pozitivă, de a ne uita la prelungirea maturităţilor pentru Irlanda şi Portugalia", a declarat, într-o conferinţă de presă, Dijsselbloem, potivit CNBC.

Lisabona consideră actualul program de plăţi imposibil şi a cerut o extindere a acestora, în contextul impactului dur al măsurilor de austeritate adoptate.

Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi FMI au înaintat o propunere pentru o prelungire a maturităţii împrumuturilor cu şapte ani, măsură aflată în prezent în discuţie, a spus Dijsselbloem.

"Sper că vom putea finaliza (acordul, n.r.) vineri", a spus şeful Eurogroup. Miniştrii de Finanţe ai zonei euro se întâlnesc vineri în Irlanda.

Maturitatea medie a împrumuturilor acordate Irlandei este de 12,5 ani, iar a celor pentru Portugalia de 12,5 ani sau de 14,7 ani, în funcţie de fondul european care a acordat împrumuturile. Irlanda ar trebui să revină la finanţarea integrală din piaţa financiară în acest an, iar Portugalia în 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici