Ion Cristoiu: Discursul de tip suveranist l-a dus pe Liviu Dragnea la puşcărie. Unde-l va duce pe Ludovic Orban discursul suveranist din campania pentru şefia PNL?

  • Ion Cristoiu: În discursul ţinut la Ilfov, de prezentare a Moţiunii sale, Forţa Dreptei, Ludovic Orban a ţinut să precizeze că preşedintele PNL care va fi ales la Congres trebuie să aibă neapărat un program privind România.
  • Ion Cristoiu: Ludovic Orban propune PNL, în cazul cînd va fi reales preşedintele partidului, o schimbare spectaculoasă de Program. Prin această schimbare, PNL, cunoscut pînă acum ca un partid net liberal, devine un partid Conservator. Sau cum spune Moţiunea lui Ludovic Orban un partid Liberal- Conservator.
  • Ion Cristoiu: Deosebitul, ba chiar surprinzătorul apare cînd ne amintim că teza conflictului dintre România şi Uniunea Europeană în chestiunea respectării tradiţiilor româneşti a fost o axiomă a discursului public al lui Liviu Dragnea.
8110 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Discursul de tip suveranist l-a dus pe Liviu Dragnea la puşcărie. Unde-l va duce pe Ludovic Orban discursul suveranist din campania pentru şefia PNL?

Ion Cristoiu: Discursul de tip suveranist l-a dus pe Liviu Dragnea la puşcărie. Unde-l va duce pe Ludovic Orban discursul suveranist din campania pentru şefia PNL?

Publicistul Ion Cristoiu analizează discursul lui Ludovic Orban la reuniunea PNL Ilfov cu prilejul prezentării moţiunii sale de candidat la conducerea liberalilor şi subliniază că, pe lângă lansarea propunerii ca PNL să devină un partid conservator, discursul său reia teza suveranistă a lui Liviu Dragnea în relaţiile cu UE.

Prezentăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„În discursul ţinut la Ilfov de prezentare a Moţiunii sale, Forţa Dreptei, Ludovic Orban a ţinut să precizeze că preşedintele PNL care va fi ales la Congres trebuie să aibă neapărat un program privind România:

<Cîntăriţi cu mare atenţie, pentru că alegerea care se va face pe 25 septembrie este o alegere şi de valori, principii, doctrine. Într-adevăr, Europa pune presiune asupra naţiunilor prin decizii care se iau la nivel european exact în nişte direcţii care vin împotriva firii noastre, împotriva a ceea ce suntem noi, a ceea ce reprezentăm noi. Noi suntem pro-europeni categoric, dar sunt pentru Europa naţiunilor şi pentru o Europă ca un concept al diferenţelor, al specificităţilor. Bogăţia provine tocmai din diversitate, care diversitate este asigurată de menţinerea tradiţiilor, obiceiurilor, specificităţilor fiecărei naţiuni sau fiecărei comunităţi locale care stă la baza României. Apărarea interesului naţional, apărarea intereselor fundamentale care au fost vocaţia PNL nu sunt vorbe goale. >

Poziţia lui Ludovic Orban mi se pare corectă. Într-adevăr, Uniunea Europeană dă multe decizii care nu ţin cont de specificul unei ţări. Multe dintre aceste decizii aiurea nu exprimă altceva decît efortul de a transpune la nivelul întregii Uniuni, alcătuite din ţări diferite nu numai din punctul de vedere al tradiţiilor, dar şi din cel al stadiului de dezvoltare social economică, norme aplicate cu succes în doar unele ţări membre. Una dintre cauzele Crizei traversate de Uniunea Europeană, estompate temporar de marea Criză a Pandemiei, constă tocmai în această eroare de a impune tuturor ţărilor din UE realităţi specifice doar unor ţări.

Discursul lui Ludovic Orban – ţinut liber, cum sînt toate discursurile celui care mai e preşedinte al PNL, în timp ce contracandidatul său Florin Cîţu simte nevoia să citească de pe hîrtiile scrise de alţii chiar şi cînd e vorba să sughită – se înscrie într-o campanie angajată de Ludovic Orban pentru a propune PNL, în cazul cînd va fi reales preşedintele partidului, o schimbare spectaculoasă de Program. Prin această schimbare, PNL, cunoscut pînă acum ca un partid net liberal, devine un partid Conservator. Sau cum spune Moţiunea lui Ludovic Orban, încercînd să acrediteze realitatea Fierului de lemn, un partid Liberal-Conservator:

<Partidul Naţional Liberal trebuie să-şi asume rolul unei clarificări doctrinare în politică în următorii ani prin reafirmarea şi promovarea valorilor fondatoare ale Partidului Naţional Liberal şi ale naţiunii române moderne: drepturile şi libertăţile individuale, familia, credinţa creştină şi naţiunea. Partidul Naţional Liberal trebuie să lupte în primul rînd pentru principii şi pentru valori, pentru a menţine partidul aşa cum a fost din 1875, un partid de oameni care preţuiesc demnitatea persoanei, care respectă familia şi care îşi iubesc ţara, un partid de oameni care îşi clădesc singuri destinul şi cariera, un partid care pune pe primul plan interesul României şi care s-a identificat cu toate marile realizări ale României în istoria modernă. Partidul Naţional Liberal este şi trebuie să rămînă un partid naţional, prin apărarea valorilor care definesc poporul român, cu specificul nostru tradiţional, religios creştin, multicultural, multietnic şi, în acelaşi timp, un partid liberal, prin promovarea principiilor democratice liberale de dezvoltare economică care apără drepturile şi libertăţile individuale, democraţia, separaţia puterilor în stat, egalitatea în faţa legii şi egalitatea de şanse.>

Pînă aici nimic deosebit.

Deosebitul, ba chiar surprinzătorul apare cînd ne amintim că teza conflictului dintre România şi Uniunea Europeană în chestiunea respectării tradiţiilor româneşti a fost o axiomă a discursului public al lui Liviu Dragnea. Trecem peste faptul că pentru astfel de opinii, Liviu Dragnea a fost lapidat de presa de Dreapta, în timp ce Ludovic Orban, pentru aceeaşi teză, nu e atins nici măcar cu o petală. Ne vom opri asupra unei realităţi. Discursul de tip suveranist l-a dus pe Liviu Dragnea la puşcărie. Unde-l va duce pe Ludovic Orban discursul suveranist din campania pentru şefia PNL?

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici