COMENTARIU Lelia Munteanu: “Când sunt slab, atunci sunt puternic”

824 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: “Când sunt slab, atunci sunt puternic”

COMENTARIU Lelia Munteanu: “Când sunt slab, atunci sunt puternic”

În munţii Antiliban, pe versanţii aparţinând Siriei, la 80 de kilometri nord de Damasc, există o mănăstire crescută parcă din piatră: Mar Musa (Sfântul Moise). Acolo s-a călugărit Jacques Mourad, astăzi Arhiepiscop catolic siriac de Homs (consacrat în ianuarie).

Mar Musa (foto) e locul în care Dumnezeu e atât de aproape încât, atunci când îţi întinde o mână, Îi poţi citi în palmă.

Când a fost răpit de Daesh (numele sub care e cunoscut ISIS în regiune), Jacques Mourad era preot. A avut norocul să scape după doar cinci luni, destul timp să priceapă cuvintele Scripturii trăindu-le. A înţeles mesajul Apostolului Pavel: “De aceea simt bucurie în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări pentru Hristos, căci, atunci când sunt slab, atunci sunt puternic”.

Şi-a tradus în arabă rugăciunea Sfintei Tereza de Avila, “Să nu te ulbure nimic”, i-a compus în minte o melodie. O cânta de nebun, cât e ziua de lungă. “În închisoare vezi multe lucruri total diferit”. Şi-a amintit cântecele Privighetorii Levantului, Fayruz. În închisoare, totul devenise rugăciune.

În iulie, Papa Francisc a înfiinţat Comisia pentru Noii Martiri. Acolo şi-a înregistrat şi Monseniorul Mourad spovedania: „Când ajungi în faţa morţii, te încearcă un sentiment de teamă, ţi se înfige în suflet. De câte ori mi-era frică mă rugam şi teama se risipea. Mai mult, se preschimba în curaj”.

Când ai capul acoperit cu un sac şi ştii că te poate aştepta sfârşitul în fiecare clipă, îţi rămâne o singură şansă: să sapi un tunel în minte şi să fugi cât mai departe, în tine.

„Shadi”, unul dintre cântecele antirăzboinice ale Privighetorii Levantului, Fayruz:

Fayrouz - Chadi - unforgettable Arabic song (Eng Subtitle)



 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici