COMENTARIU Lelia Munteanu: Criza din Ucraina. Scări şi balustrade

Urmăresc cu interes scăzut tot baletul politico-militar din jurul Ucrainei: escaladări aşa-zis defensive, lipsa unităţii de vederi între aliaţii Statelor Unite. Germania, de pildă, flutură steagul principiului său postbelic de a nu trimite arme în zone de conflict. Istoria recentă e mult mai palpitantă citită de-a lungul gazoductelor.

5786 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Criza din Ucraina. Scări şi balustrade

COMENTARIU Lelia Munteanu: Criza din Ucraina. Scările şi balustrade

Mai e apoi şi amintirea Maidanului dezvrăjit, rolul Americii în februarie 2014, dezvăluit de doamna Nuland (care a revenit la Casa Albă în mandatul actualului preşedinte), în celebra convorbire a domniei sale (pe atunci subsecretar de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice) cu ambasadorul la Kiev Geoffrey Pyatt - celebrul “Fuck the UE!” al doamnei şi invocarea niciodată explicată a lui Joe Biden (la vremea aceea vicepreşedinte) în legătură cu moşirea schimbării de regim. 

Cât despre Putin (“un Petru cel Mare pe dos”, cum perfect l-a definit expertul în spaţiul ex-sovietic Armand Goşu), nu e nici pe departe atât de imprevizibil pe cât ar lăsa să se creadă. (O demonstrează explicit  Strategia sa de Securitate, care refuză valorile occidentale în favoarea unui soi de tradiţionalism de stepă). E conştient că obţine mai multe avantaje din ameninţarea invadării Ucrainei decât dacă ar pune-o în practică. Tobele războiului, bătute cu sârg de mass-media îi servesc de minune, Adevăratul său obiectiv nu e probabil nici măcar invadarea Donbasului, ci autonomia acestuia, forţând aplicarea acordului Minsk II (redactat de Ucraina, Rusia şi OSCE, cu mediarea Franţei şi Germaniei).

Ce urmăreşte preşedintele Biden, prin declaraţiile şi demersurile sale demonstrative de comandant suprem al Armatei e evident: să acopere imaginea dezastruoasă a retragerii din Afganistan.

Altminteri, rămâne valabilă, atât pentru Putin, câţ şi pentru Biden, observaţia unui fost mare om de stat, Golda Meir: “E periculos să mobilizezi un popor pentru o cauză care nu poate fi pusă în aplicare”.

… Pe unde e România în criza ucraineană? La popotă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici