COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Curve cinstite

101041 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Curve cinstite

COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Curve cinstite

Din centru până pe centură, ne-au podidit traviatele. Cea mai veche meserie din lume a fost si­li­tă să se reinventeze. Altfel ardea în Secolul Luminilor, astfel pâlpâie la începutul acestui pipernicit de secol, în care gesturile largi, sentimentele învolburate sunt retezate sub ghilotina tarifarului.

Mi-am amintit de centurista bărână căreia cineva - la O, Televiziune (care nu mai există) - dându-se drept medic, i-a făcut o farsă. A anunţat-o că e  bolnavă de sifilis şi că şi-a contaminat clienţii. Traviata de pe Dâmboviţa, cu o voce pârlită de alcool şi tutun, avea un soi de seninătate metafizică. N-a fost surprinsă, a respirat chiar uşurată. „Bine că n-am SIDA!".

Şi ce mai faceţi? a întrebat pretinsul medic. La anii dumneavoastră tot cu munca, tot cu munca? Sunt bine, i-a răspuns, am investit, mi-am băgat silicoane la second-hand – ştiţi cum vine vorba: timpul trece, silicoanele rămân... Avea femeia o înţe­le­gere superioară a lumii, la care ajungi doar după ce via­ţa te-a tăvălit bine prin toate. După atâta „neînfrânare şi neastâmpăr", cum spun despre Maria Egipteanca sinaxarele, centurista noastră visa la o bătrâneţe liniştită, într-o căsuţă cu muş­cate la ferestre, lângă un bărbat bun. Vorbele ei ca un şmirghel, învelite în catifeaua unei generoase sincerităţi, sunau ca aria Violettei din actul trei: „Addio del passato"...

S-a umplut România de curve fără condicuţă, care-şi ascund singura brăţară de aur veritabil - meseria lor - în spatele unor diplome cum­părate de puriii generoşi de pe taraba unor universităţi semi-acreditate exclusiv pentru negoţul ăsta.  Cu cât te apropii dins­pre centură spre centru, le găseşti prin lojile stadioanelor, pe la cupele de tenis, prin cluburi, în rându-ntâi pe la mitingurile de partid, la prezentările de modă, pe lângă câte-un foc de artificii, pe unde - cu un al şaptelea simţ - adulmecă mirosul purcoaielor de bani. Astea nu-ţi dau nimic pe datorie, nici măcar pe cupoane de masă – de regulă, au tenacitatea de a-ţi lua tot. Îşi revarsă silicoanele pe copertele tabloidelor, se dau artiste, sfidându-le pe alea care trudesc din greu pentru o bucată de pâine. Dispreţuindu-le pe curvele cinstite, pe care le prinde poliţia prin parcări cu snopul, abandonate in questo popoloso deserto – Bucureştii, strălucind de artificii şi de boli lumeşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici