COMENTARIU Lelia Munteanu: Evreii, „fraţii noştri mai mari"

1230 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Evreii, „fraţii noştri mai mari"

În seara aceasta, la evrei începe Shabbatul Întoarcerii. Se cheamă Al Întoarcerii, pentru că e unul special - cel dinainte de Yom Kippur (Ziua Iertării), cea mai importantă sărbătoare în calendarul iudaic – iar primele cuvintele cu care începe lectura din Profeţi sunt „Shuvah Yisrael" (Întoarce-te, Israel), din Cartea lui Osea, 14, 2: „Întoarce-te, Israele, la Domnul, Dumnezeul tău, căci ai căzut din pricina fărădelegii tale".

Cuvântul-cheie al acestei zile de Shabbat e pocăinţa.

Ca o fulgerare, mi-a strălucit în minte momentul când primul Papă din istorie a intrat într-o sinagogă. Era pe 13 aprilie 1986, iar Papa se numea Ioan Paul al II-lea. S-a îmbrăţişat cu Rabinul Şef al Romei, Elio Toaff – fie-le amândorura amintirea o binecuvântare. Atunci şi acolo (foto), în Tempio Maggiore, Suveranul Pontif li s-a adresat enoriaşilor cu aceste cuvinte care au stârnit o emoţie vie: „Sunteţi fraţii noştri îndrăgiţi. Într-un fel, s-ar putea spune, fraţii noştri mai mari".

Cinci ani mai târziu, la 7 decembrie 1991, într-o slujbă de penitenţă, oficiată în Basilica Sfântul Petru, în momentul liturgic al confessio peccati (mărturisirii păcateor), Ioan Paul al II-lea a invocat iertarea dumnezeiască pentru pasivitatea creştinilor în Shoah (genocidul evreilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial): „Doamne care ne-ai eliberat, în comunităţile creştine din Europa nu totdeauna am respectat poruncile Tale, ci – încrezându-ne doar în puterile omeneşti, am urmat logica pământească a războaielor religioase, prin lupte ale creştinilor împotriva creştinilor, prin pasivitatea în faţa persecuţiilor şi a holocaustului împotriva evreilor. Iartă-ne şi fie-Ţi milă de noi!".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici