COMENTARIU Lelia Munteanu. Flotanţii din strada Balfour

1062 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Flotanţii din strada Balfour

Foto: Twitter

Dimineaţă, până la ora şapte jumătate, sintagmele cel mai des vehiculate la ştiri erau „lockdown selectiv", „poliţie politică", „război civil". Explicaţia: ciocnirile violente între manifestanţii anti-Netanyahu şi contramanifestanţii pro-Netanyahu. Teatrul confruntării cam aducea aseară a război civil.
 
La protestul non-stop din Balfour (lângă reşedinţa premierului) sunt acum în jur de 150 de manifestanţi, majoritatea cu mutaţii de flotant în zonă, ca să nu încalce interdicţia mitingurilor la mai mult de 1.000 de metri de casă. Cu toată ingeniozitatea lor, care le face prezenţa perfect legală, sunt amendaţi într-o veselie (500 de shekeli, echivalentul a 125 de euro).
 
În restul ţării, „filialele" Balfour adună în multe locuri grupuri de câteva zeci de cetăţeni.
 
In Tel Aviv, doua puncte de manifestaţie, in Piaţa Rabin şi in Piaţa Teatrului Naţional. Printre mitingiştii care poartă măşti şi respectă distanţarea intră în forţă poliţia călare (imagini greu de privit). Arestări şi amenzi fără nici un discernământ. 
 
Vineri, ministrul Turismului, Asaf Zamir (membru al alianţei Kahol Lavan, propus de Benny Gantz) a demisionat, motivând mustrări de conştiinţă declanşate de acţiunile guvernului, în special cele de boicotare a protestelor.
 
Cât priveşte situaţia covidului, Ministerul Sănătăţii se declară optimist, doar pentru că rata de pozitivare are o scădere de la 15 la sută la aproape 12 la sută. Ignoră cu bună ştiinţă că datele de weekend n-au prea mare relevanţă. Importante vor fi cifrele din zilele următoare, mai ales că efectele medicale ale Yom Kippur de-acum o să înceapă să se arate. Optimiştii precauţi de la prestigiosul Institut Weizmann din Rehovot (între Tel Aviv şi Ierusalim) pronostichează că Israelul va ajunge abia prin noiembrie la sub 1000 de infectări în 24 de ore.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici