COMENTARIU Lelia Munteanu: Guvernul Netanyahu nu va accepta niciodată existenţa unui stat palestinian

1605 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Guvernul Netanyahu nu va accepta niciodată existenţa unui stat palestinian

M-am tot străduit să-mi amintesc exact, în ultimele săptămâni, enunţul  lui Otto Eduard Leopold von Bismarck. Şi încă nu ştiu dacă am adunat cuvânt lângă cuvânt, însă ideea e clară: Un om de stat trebuie să aibă răbdarea de a aştepta până aude paşii lui Dumnezeu printre evenimente, apoi să facă un salt şi să-L apuce de pulpana mantalei, ca să meargă împreună cu El câţiva paşi.

Benjamin Netanyahu, mă tot gândesc, ar fi putut să-şi încheie cariera politică în glorie, ca un om de stat. Prea târziu.

Spuneam, pe 27 octombrie că şi-a îngropat gloria şi ar trebui să se retragă. (În minte îmi sunau, fireşte, cuvintele marelui general: "Ce fel de ţară aveţi voi acolo, în care prim ministrul este debarcat în timpul unui război?...").

În urmă cu două zile, Yair Lapid, liderul Opoziţiei, i-a cerut public, ultimativ lui Netanyahu să demisioneze. A devenit evident că interesele  personale ale premierului exced intereselor ţării.

Îngrijorător e că, Likud, partidul acestuia, în furia de a-i replica lui Lapid, a scăpat un adevăr bănuit, pe care însă nimeni n-a avut curajul încă să-l mărturisească.

Acuzându-l pe liderul Opoziţiei că face politică în vreme de război, Likud îşi exprimă explicit temerea că, odată înlăturat de la putere Netanyahu, va urma un Guvern care va înfinţa un stat palestinian, permiţând Autorităţii Palestiniene din Cisiordania să controleze şi Gaza.  E chiar formula a două state, clamată de toate marile cancelarii ale lumii, care figurează inclusiv în Rezoluţia Summitului arabo-islamic de zilele trecute.

Fără să vrea, Likud a recunoscut ceea ce nu va admite niciodată Guvernul Netanyahu: existenţa unui stat palestinian.

Am însă cel puţin motive de ordin istoric să cred că nici un alt Guvern israelian nu va accepta un stat palestinian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici