COMENTARIU Lelia Munteanu: Kituri gratuite de teste antigen pentru toţii elevii care au început astăzi şcoala în Israel

Profesorii nevaccinaţi nu pot intra la ore fără test.

941 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Kituri gratuite de teste antigen pentru toţii elevii care au început astăzi şcoala în Israel

COMENTARIU Lelia Munteanu: Kituri gratuite de teste antigen pentru toţii elevii care au început astăzi şcoala în Israel

2,4 milioane de copii au început astăzi, în Isrsel, şcolile generale, liceele şi grădiniţele. Dintre aceştia, aproximativ un milion se vor afla în formula online, din diverse motive: carantină sau rată de vaccinare sub 70 la sută în oraşe sau aşezări roşii. (Actualmente, există 65 de oraşe sau aşezări în scenariul roşu, majoritatea în zonele arabilor sau ale ultrareligioşilor).

Toţi elevii au primit prin şcoli, gratuit, kituri de testare antigen. (Cu câteva excepţii, pe la periferie, unde n-au ajuns la timp). Părinţii au fost obligaţi să facă aseară testul fiecărui copil şi să completeze un formular ataşat, în care să scrie de mână "pozitiv" sau "negativ". Evident, copiii pozitivi nu trebuiau aduşi la şcoală, urmând să facă şi un PCR, care să confirme sau nu testul.

Câţi vor ieşi pozitiv? Informaţiile se vor centraliza foarte curând şi vom afla. Cu aproximaţie, fiindcă - deşi statul are încredere în părinţi (n-are încotro!) - probabil că vor fi şi dintre aceia care o să mintă, pentru că un copil pozitiv presupune carantinarea împreună cu un părinte.

Cadrele didactice nevaccinate şi care nu vor să se testeze nu pot intra în şcoli. Mare problemă, pentru că învăţământul israelian duce lipsă acută de personal, din cauza salariilor de mizerie.

Ministerul Sănătăţii recomandă testul antigen săptămânal. Ideea premierului Bennett (foto, pregătindu-şi unul dintre cei patru copii pentru şcoală) este de a efectua testul numai la întoarcerea copiilor dintr-o vacanţă - după Succot, după Hanuca, după Pesah. Dar nimic nu e bătut în cuie. Luna septembrie, plină de sărbători, cu mese festive în familia lărgită, e un fel de lună-pilot. Teoretic, combinaţia de câteva zile de şcoală, urmate de câteva zile de stat acasă, are potenţial de răspândire a contaminărilor şi a îmbolnăvirilor nu doar printre copii, dar şi printre părinţi şi bunici.

Problema răspândirii coronei prin sistemul de învăţământ este una foarte serioasă în Israel, unde sălile de clasă sunt demult denumite "cutii de sradele" (35-40 de elevi la un loc).

Pe 30 august a fost bătut recordul tuturor valurilor covid - aproape 11.000 de pozitivi corona (10.947). Dar, datorită celei de a treia doze de vaccin, restul datelor sunt cu mult sub celelalte valuri:

  • rata de pozitivare - 7.65% (a fost şi 15 la sută),
  • numărul bolnavilor în stare gravă - 719 (au fost şi peste 1.200),
  • coeficientul de contaminare, în descrştere lentă – azi: 1.09. (În iunie, la două săptămâni după debutul valului 4, era de 2.44).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici