COMENTARIU Lelia Munteanu: Marile puteri joacă strategic pe cenuşa Beirutului

3460 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Marile puteri joacă strategic pe cenuşa Beirutului

Piaţa Martirilor din Beirut e, din toamna trecută, inima protestelor libaneze, de când peste dezastrul politic s-a aşezat temeinic dezastrul economic. Explozia din port a adus la disperare un popor ţinut captiv de o ŢelităŢ politică putredă până în măduva oaselor.

"Poporul vrea căderea regimului!", "Căraţi-vă, sunteţi toţi criminali!", "Revoluţie, revoluţie!" s-a strigat ieri în capitala Libanului. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Premierul Hassan Diab n-a găsit altă rezolvare decît promisiunea alegerilor parlamentare anticipate, deşi tocmai împotriva acestei clase politice, sudată pe o veche şi profitabilă complicitate transpartinică, urlă strada.

Puterea împărţită pe criterii confesionale (atât de lăudate de exaltaţii demoraţiei) a devenit un paravan pentru hoţia ecumenică. (Preşedintele - creştin maronit, premierul - musulman sunnit, preşedintele Parlaentului - musulman şiit).

În Piaţa Martirilor, protestatarii i-au ridicat în ghilotine de lemn, în efigie, pe toţi, inclusiv pe fostul prim ministru Saad Hariri (unul dintre fiii premierului asasinat Rafic Hariri, care a demisionat în ianuarie, la presiunea străzii), omul saudiţilor, dar şi pe liderul Hizballah, Hassan Nasrallah (foto), omul iranienilor.

Adevărul e că nu există rezolvare pentru tragedia libaneză, nu în viitorul apropiat. (Vizita preşedintelui Macron a fost una de imagine: a vrut să se fotografieze cu amărâţii care, pe ruine, îi implorau ajutorul).

Hizballah, care a infiltrat toate structurile statului, nu poate fi distrus fără să distrugi Libanul. Secretarul Heneral al Hizballah, Hassan Nasrallah, nu e Abu Bakr al-Baghdadi, "califul" ISIS, el nu şi-a fabricat o ţară, ci căpuşează una.

Libanul va rămâne teatrul războiului de proximitate Iran-Arabia Saudită, ambele state islamice, şiit şi sunnit, având alături aliaţii şi paternerii săi strategici. Sunt toate şansele ca, din cenuşa Beirutului - pe care astăzi joacă politic toate marile puteri - să izbucnească un dezastru global.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici