COMENTARIU Lelia Munteanu: Omenirea îşi joacă ultima şansă

Nadav Eyal, unul dintre editorialiştii cotidianului Yedioth Ahronoth, semnează astăzi un text cu titlul "Între două catastrofe".

3771 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Omenirea îşi joacă ultima şansă

COMENTARIU Lelia Munteanu: Omenirea îşi joacă ultima şansă

Ce spune Eyal:

"1. Raportul ONU asupra climei ne aminteşte faptul că pandemia de Corona nu e neapărat cea mai periculoasă catastrofă.

2. Există o legătură directă cu încălzirea globală: răspândirea epidemiilor în rândul populaţiei este rezultatul distrugerii habitatului animalelor sălbatice şi al extinderii habitatului oamenilor, care nu se mai satură de spaţii noi.

3. În ambele cazuri (Corona şi schimbările climatice), avem de a face cu crize la nivel global, care nu beneficiază de colaborarea globală necesară şi iscă o întrebare îngrijorătoare: cum e posibil să existe o lume globală fără responsabilitate globală?".

Tot astăzi, în Calcalist, varianta israeliană a The Economist (aparţinând aceluiaşi grup editorial), un alt titlu apocalyptic: "Catastrofă mondială - demonul scăpat din sticlă, nu mai poate intra la loc". Autor: Omer Kabir jurnalist specializat pe probleme de mediu. Punctul de pornire, acelaşi Raport al experţilor ONU în domeniul climei (IPCC), document care, scrie Kabir, "ar trebui să-i zguduie pe cei care iau decizii şi să-i îndemne la o acţiune rapidă".

Din text: "Chiar dacă lumea va reuşi, în următoaele decenii, să limiteze creşterea temperaturii cu numai 1.5 grade, încălzirea globală va spori numărul de episoade climatice extreme, cum ar fi valurile de caniculă, furtunile puternice, valurile de secetă urmate de inundaţii. Acest deceniu este, fără exagerare, ultima şansă a omenirii de a-şi salva lumea şi de a se salva de la extincţie. Ultimul Raport dezvăluie imaginea înfricoşătoare a unor unor paşi ireversibili pe care omenirea i-a făcut. Paşii care se vor mai face în următorul deceniu vor stabili dacă Pământul va rămâne un loc sigur de locuit pentru om".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici