COMENTARIU Lelia Munteanu: „Pacientul e întotdeauna mai important decât boala sa”

1215 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: „Pacientul e întotdeauna mai important decât boala sa”
Astăzi a fost publicat mesajul Papei Francisc, redactat pentru Ziua Mondială a Bolnavilor (11 februarie), zi instituită în urmă cu treizeci de ani de Ioan Paul al II-lea (sanctificat în aprilie 2014). 
 
Sunt cuvintele unui om care ştie şi simte:
 
„Când o persoană experiază fragilitatea şi suferinţa în propriul trup, din cauza bolii, inima îi devine şi ea mai grea, spaima creşte, întrebările se înmulţesc. Înterogaţia despre sensul a tot ce se petrece devine stringentă. Cum să nu ne amintim, în context, numeroşii bolnavi care în această perioadă de pandemie şi-au petrecut ultima parte a vieţii în singurătatea unei secţii de terapie intensivă, cu siguranţă îngrijiţi de un personal sanitar generos, însă departe de cei mai apropiaţi şi mai importanţi oameni din viaţa lor pământească? Iată de ce e atât de important să avem alături de noi mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu care, urmând exemplul lui Isus, să toarne uleiul mângâierii şi vinul speranţei pe rănile bolnavilor” („însoţirea pastorală” a celor care suferă e unul dintre laitmotivele pontificatului său). 
 
“Noile tehnologii au făcut posibile demersuri terapeutice de mare folosinţă pentru bolnavi. Cercetarea continuă să-şi aducă contribuţia preţioasă la a învinge patologii vechi şi noi. Medicina de recuperare şi-a dezvoltat foarte mult cunoştinţele şi abilităţile.
 
Cu toate acestea, nu trebuie să se piardă niciodată din vedere unicitatea fiecărui pacient, cu demnitatea şi slăbiciunile sale. Pacientul e întotdeauna mai important decât boala sa şi de aceea nici o abordare terapeutică nu poate face abstracţie de ascultarea pacientului, de istoricul, de angoasele şi temerile sale”.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici