COMENTARIU Lelia Munteanu: Pathetic!

695 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Pathetic!

COMENTARIU Lelia Munteanu: Pathetic!

La peste 33.000 de morţi şi aproape 76.000 de răniţi, Biden a renunţat la obişnuitele lamentaţii din ultima vreme legate de Gaza, la rugăciuni, la declaraţii de „inimă frântă”, la apeluri patetice pentru înlesnirea intrării ajutoarelor în Fâşie. 

Pentru palestinieni, pâinea cea de toate zilele şi moartea vin, amândouă, de sus, de la acelaşi producător.

S-a întâmplat foarte de curând ca preşedintele Statelor Unite să ceară încetarea focului şi în acelaşi timp să semneze acordul pentru un nou ajutor militar către Israel. Campania electorală a instalat la Casa Albă acest teatru al absurdului – demersurile contradictrii, declaraţiile echivoce, cu ochii pe sondajele de opinie în care atitudinea publicului american a urcat la peste 50 la sută împotriva înarmării Israelului în Războiul din Gaza.   

Picătura care pare să fi umplut paharul lui Joseph Robinette Biden Jr.:  uciderea de către Armata israeliană, în noaptea de 1 aprilie, a celor şapte lucrători de la World Central Kitchen, imposibil de explicat printr-o greşeală, ci mai degrabă printr-un straniu sentiment de impunitate pe care ţi-l dau zeci de mii de victime.

Şapte oameni care s-au adăugat celor peste 200 de asistenţi umanitari, morţi în cele şase luni de război în Gaza, cărora li s-au adăugat cei peste 100 de jurnalişti.

În sfârşit, pe 4 aprilie, Preşedintele, singurul care poate impune guvernului de extremă-dreapta de la Ierusalim să respecte legile războiului – măcar ca o condiţionalitate la ajutorul militar – a vorbit telefonic cu premierul Netanyahu. Un demers menit să-i calmeze pe americanii din tabăra #abandonBiden. Comunicatul oficial sugerează că principalul subiect al convorbirii a fost „clarificare necesităţii ca Israelul să anunţe şi să implementeze o serie de paşi specifici, concreţi şi măsurabili pentru a aborda daunele civile, suferinţa umanitară şi siguranţa lucrătorilor umanitari”, cerând în sensul acesta acţiuni „imediate”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, contraamiralul John Kirby, care este şi purtătorul de cuvânt al Preşedintelui pe probleme de securitate naţională şi politică externă, a declarat că „paşii specifici” trebuie făcuţi în „orele şi zilele următoare”, la fel şi creşterea „dramatică” a ajutorului umanitar pentru Gaza. În treacăt fie spus, World Central Kitchen care, evident şi-a suspendat activitatea în Fâşie, urma să distribuie ajutoare de pe acel „port plutitor” din dreptul coastelor Gazei  promis de Biden.

Ar fi fost de-a dreptul ironic, dacă nu era de plâns: la o zi după tragedia din 1 aprilie, Kirby a încredinţat presa că Armata israeliană poate asigura protecţia lucrătorilor umanitari (i se pusese întrebarea dacă nu consideră că Statele Unite ar trebui să asigure o forţă de protecţie).

Înclin totuşi să cred că în convorbirea de joi cu Netanyahu subiectul principal a fost atacul Israelului asupra clădirii-anexă a consulatului iranian din Damasc - o actiuni de escaladare despre care Washingtonul a fost informat doar cu câteva minute înainte.

Probabil tot sondajele electorale de opinie, la care palpită Biden, vor decide soarta palestinienilor din Gaza şi situaţia într-o zonă inflamabilă cum e Orientul Mijlociu. Vor decide şi cât mai susţin Satele Unite,  necondiţionat, aventura militaristă căreia Netanyahu n-are nici un interes să îi pună capăt.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici