COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Răs-tălmăcirea viselor

Între şoarecii mei din bibliotecă s-a strecurat un liliac. Spre deosebire de ceilalţi, avea vise răsturnate. În fiecare dimineaţă era obligat să şi le răs-tălmăcească. Devenise un oniromant mai iscusit decât Evridamante, personajul invocat de Homer.

635 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Răs-tălmăcirea viselor

COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Răs-tălmăcirea viselor

Înţelegea cel puţin statistic că, dacă visele ocupă a douăsprezecea parte din viaţă, trebuie să aibă un rost. Citise o grămadă despre vise, de la „Commentarii in Somnium Scipionis" al lui Macrobius până la reflecţiile lui Jung.

Trecuse în revistă de mai multe ori cele 43 de vise istorisite în Vechiul Testament şi pe cele 9 din Noul Testament.

Memorase şi cuvântul Profetului Muhammad, care împărţea visele în trei categorii: cele de la Allah care provoacă delectare elevată, cele de la diavol care provoacă nelinişte şi cele care îşi au izvorul în gândurile visătorului – folositoare doar lui însuşi.

Din toate, liliacul rămăsese cu două idei, de care se agăţa ca de crengile unor copaci diferiţi. Cu zisa Ecclesiastului - „din mulţimea grijilor se nasc visele" - şi cu încredinţarea egiptenilor că „zeii au creat visele pentru a arăta oamenilor calea, atunci când ei nu pot dibui viitorul".

(Mai apucase să citească şi povestea unui oarecare Artemidor din Damasc: într-o noapte toţi locuitorii oraşului avuseseră acelaşi vis, care a doua zi s-a împlinit dramatic sub ochii lor deschişi).

Nimic nu l-ar fi oprit pe liliac să-şi viseze compulsiv visele răsturnate şi să ţină ochii strânşi, ca să nu-i zboare până nu şi le amintea în amănunt.

În noaptea aceea însă – după ce jumătate şi-a petrecut-o scrutând ororile războiului - a simţit, pentru întâia oară, că n-o să-şi mai poată întoarce visul cu capul în sus, oricât s-ar fi străduit în zori: ceea ce tocmai visa era gata răsturnat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici