COMENTARIU Lelia Munteanu: Relaxare încordată în Israel

Astăzi, de Ziua Soldaţilor, accesul familiilor în cimitire – interzis.

2759 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Relaxare încordată în Israel

COMENTARIU Lelia Munteanu: Relaxare încordată în Israel

Măsurile de relaxare adoptate de guvernul de la Ierusalim stârnesc valuri de critici în opinia publică. Există cel puţin două explicaţii pentru care măsurile sunt uneori contradictorii, alteori confuze. În primul rând, faptul că deciziile privind coronacriza se iau într-un grup foarte restrâns (condus cu mână de fier şi talent electoral de premierul Netanyahu), alcătuit din trei persoane: economistul Moshe Bar Siman Tov (director general în Ministerul Sănătăţii), epidemiologul amator prof. Itamar Grotto (adjunctul lui Siman Tov), şi roentgenologul Sigal Sadetsky (şeful Serviciilor Publice de Sănătate). Directorului general Bar Siman Tov medicii îi cer demisia, în primul rând pentru că, pe vremea când era funcţionar superior în Ministerul Finanţelor, a dus o politică sistematică de tăiere a bugetelor Sănătăţii, iar acum, în lupta cu covidul, duce o politică de măsuri drastice ca să evite prăbuşirea sistemului sanitar pe care el l-a adus în prag de colaps.
 
Al doilea motiv al bâjbâielii când vine vorba despre măsuri de relaxare e lipsa de informaţii solide. Prestigiosul Institut Weizmann a pus la dispoziţia decidenţilor o hartă a Coronei, alcătuită după criteriul simptomelor (cetăţenii completează voluntar un chestionar despre starea lor de sănătate), dar harta are destule locuri albe. Decidenţilor, lipsiţi de logică epidemiologică (n-am găsit altă rimă), le lipseşte un proiect de strângere sistematică a datelor - pe cartier, oraş, regiune.
 
În plus, pilele sunt şi ele un criteriu în elaborarea măsurilor de relaxare. O ţară întreagă a privit perplexă, la televizor, goana unei întregi flotile după vreo trei surferi, în timp ce la IKEA oamenii se călcau pe picioare. Numitul magazin a fost deschis încă de pe 22 aprilie, pentru că managerii au avut inspiraţia de a-i dona câteva milioane Marelui Rabin al hasidimilor Gur (şeful spiritual al ministrului Sănătăţii). Apropo de ministru, Yaakov Litzman face rocada între portofolii - se retrage de la Sănătate la Ministerului Construcţiilor şi Locuinţelor (iar în locul său vine demnitarul de la Construcţii). Mişcarea e făcută la iniţiativa şi cu binecuvântarea aceluiaşi Mare Rabbin (portofoliul Construcţiilor şi Locuinţelor e asemăntor fostului ICRAL românesc - dă case de la stat, avantaj pentru ultrareligioşi).
 
Ceea ce şi-a permis IKEA nu şi-au putut permite reţelele comerciale mari (H&M, Castro, Fox etc), care rămân închise, pentru că, atâta timp cât n-au primit încă ajutoarele de stat promise (din cele 80 de miliarde de shekeli aprobate de Knesset pentru despăgubirea antreprenorilor, s-au distribuit doar 6.3 miliarde), nu pot acoperi costurile demersurilor sanitare. Lucru valabil şi pentru cabinetele stomatologice, dar şi pentru saloanele de coafură.
 
Rămân închise restaurantele, cafenelele, şcolile.
 
Conform deciziilor, cam toţi salariaţii se pot întoarce la lucru. Autorităţile se pot lăuda că "au deschis piaţa muncii". Dar condiţiile pe care trebuie asigurate de către antreprenori sunt foarte greu, dacă nu imposibil de îndeplinit - maximum 10 persoane într-o încăpere, cu doi metri distanţă unul faţă de celălalt. Cât de mare ar trebui să fie incinta?
 
Nu e de mirare că manifestaţiile de protest continuă. Pe mijlocul Bulevardului Rothschild, în spaţiul verde, a reînviat aşa-numitul protest al corturilor.
 
De ieri, timp de 48 de ore, carantină totală. Astăzi e Yom HaZikaron, Ziua Soldaţilor (a celor căzuţi în războaie şi a victimelor terorismului), mâine - Ziua Independenţei.
 
De Ziua Soldaţilor a fost interzisă intrarea în cele 52 de cimitire militare (foto). Obiceiul era, până anul acesta, ca sirena de comemorare de la ora 11 dimineaţa să-i găsească pe oameni lângă morminte.   
 
Raportul de azi-dimineaţă a comunicat 15,555 de cazuri confirmate de infectare cu SARS CoV2, un număr total de 204 decedaţi, 127 de pacienţi în stare gravă, dintre care 96 ventilaţi şi 7200 de pacienţi recuperaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici