COMENTARIU Lelia Munteanu: România zânatică

Ca orice copil amărât, are şi România o zână bună. De fapt două principale şi un stol de aspirante. Cu părinţi scandalagii şi bătăuşi, noaptea la culcare, când îşi trage perna peste cap, ca să nu mai audă circul din casă, România îşi visează zânele bune, ca pe nişte mame glossy ale naţiunii, fără cearcăne, fără bătături, mirosind a parfum, nu a rântaş, cu părul mătăsos căzându-le în valuri pe umerii de sidef, nu în capot şi cu moaţe-n cap, mereu frumoase, mereu elegante, mereu diafane, mereu zâmbitoare, mereu generoase, mereu inteligente, mereu cu sclipici, mereu sincere, mereu moldovence.

771 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: România zânatică

Nu mai prididesc să facă minuni, să împlinească vise, să aline suferinţe, să dea poveţe, să distribuie speranţe (le au întotdeauna la îndemână, în vrac, în dosul cortinei), să împace oamenii, să-i facă mai buni şi mai drepţi.

Ele îi conving pe paralitici să-şi arunce cârjele şi să alerge în întâmpinarea lor cu un buchet de flori, îi fac pe surzi să audă, pe orbi să vadă. Închid răni, tămăduiesc suflete, deschid uşi ferecate, asfaltează (pardon, netezesc) drumuri, construiesc poduri.

Ele sunt tot ce-avem mai bun, le aşteptăm cum aştepţi instalatorul să-ţi dea drumul la apă, după ce te-a dus cu vorba o săptămână; cum aştepţi, tremurând de nădejde, să vină curentul după ce trei zile a căzut reţeaua.

Şi tocmai când nu te-ai mai trezi din acest vis frumos decât ca să te culci la loc, lumea ta se zgâlţâie, se rupe, se face ţăndări: zânele îşi pun mâinile-n şolduri şi se-njură ca la uşa cortului. Zbiară, se iau de păr, îşi smulg frumoasele haine, îşi dau cu telefoanele-n cap, iau ostatici admiratori, aruncă una-ntralta cu rating până se fac de comandă. Aşa o fi uneori în lumea zânelor...

Numai ţie, Românie veşnic abuzată, alungată şi din acest vis, îţi vine să fugi de-acasă, fără să laşi nici un bilet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici