COMENTARIU Lelia Munteanu: Şeful Hizballah, zis Domnul DacăAşFiŞtiut, a înţeles semnalul de pe Mediterana al americanilor

29209 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Şeful Hizballah, zis Domnul DacăAşFiŞtiut, a înţeles semnalul de pe Mediterana al americanilor

COMENTARIU Lelia Munteanu: Şeful Hizballah, zis Domnul DacăAşFiŞtiut, a înţeles semnalul de pe Mediterana al americanilor

Ascult discursurile Şeicului Hassan Nasrallah, liderul Hizballah, mai ales din raţiuni filologice. (Într-o bună zi, voi scrie pe larg despre retorica arabă).

Cei care se aşteptau (nu puţini) ca astăzi Secretarul General al Partidului lui Allah să declare război Israelului nu cunosc personajul. Domnul DacăAşFiŞtiut are două motive să se avânte retoric (elocinţa lui e electrizantă printre simpatizanţi), dar să nu se angajeze cu nimic. Primul ţine de porecla pe care pare decis să o transforme în renume: după ultima ciocnire serioasă cu israelienii, a declarat că, dacă ar fi ştiut preţul pe care a trebuit să-l plătească Hizballah, n-ar mai fi înfruntat armata israeliană. Al doilea motiv pentru care Şeicul tace de trei săptămâni iar astăzi, aşteptat cu emoţie să glăsuiască, n-a spus nimic nou. Atenţionarea armată a americanilor din Mediterana - mesaj adresat inclusiv miliţiilor Hizballah – a fost recepţionată.

Libanezii pot răsufla uşuraţi, Nasrallah nu-i va atrage în război. Slăbiciunea instituţiilor statului eşuat care îl tolerează ar fi favorizat o asemenea aventură sinucigaşă.  

Fireşte că trebuia, în discursul de astăzi, să valideze martiriul celor 50 de luptători pe care i-a pierdut în frecuşurile de graniţă cu israelienii (focurile Hizballah n-au fost decât semne de încurajare pentru palestinieni). Nu putea, în discursul de astăzi, să nu exalte “rezultatele strategice şi istorice” ale Potopului Al-Aqsa, care a început în 7 octombrie.

A vorbit şi acum cu aceeaşi emfază cu care ameninţa în 2017 că rachetele sale vor ţinti reactorul nuclear al israelienilor de la Dimona. Un an mai târziu, declara că e gata de război şi va deschide un nou front de luptă, de la Naqura până la Înălţimile Golan, adică din sudul Libanului în sudul Siriei, clamând “o nouă eră strategică”.

Ce vreau să se înţeleagă? În Orientul Mijlociu, dacă nu priveşti dincolo de retorică, orbecăi, riscând să te rătăceşti într-un hăţiş de cuvinte.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici