COMENTARIU Lelia Munteanu: Ţările bogate trebuie să fie la fel de hotărâte ca, aşa cum au ajutat Ucraina, să-şi ajute propriii cetăţeni dar şi statele vulnerabile

691 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Ţările bogate trebuie să fie la fel de hotărâte ca, aşa cum au ajutat Ucraina, să-şi ajute propriii cetăţeni dar şi statele vulnerabile
Reputatul economist american de origine egipteană Muḥammad al-ʿAryan, preşedinte al Queens' College, Cambridge, publică o analiză-avertisment cu titlul “Atenţie la o economie globală cu mici incendii pretutindeni”. 
 
Premisa: “Şocuri mari asupra economiei globale, cum ar fi invadarea Ucrainei de către Rusia, captează, lucru de înţeles, cea mai mare atenţie. Dar un nou model la nivel mondial de <mici incendii pretutindeni> poate fi la fel de important pentru bunăstarea economică pe termen lung. Pe parcursul timpului, aceste mici incendii se pot aduna într-unul singur  la fel de ameninţător ca vâlvătaia iniţială care a acţionat ca un catalizator”.
 
Din punct de vedere economic, războiul din Ucraina, spune  Muḥammad al-ʿAryan, iscă pusee puternice de stagflaţie (situaţia în care coexistă o rată a inflaţiei mare şi o creştere economică derizorie) în toată economia globală, ceea ce se traduce prin preţuri ridicate la alimente şi energie, întreruperi în cascadă ale lanţurilor de aprovizionare, iar toate acestea şi altele asemenea nu pot fi contracarate “uşor sau rapid prin ajustări ale politicii interne”. 
 
Situaţia ţărilor îndatorate financiar şi a economiilor fragile se apropie de pragul catastrofei.
 
Concluzia: “Lumea bogată a arătat o unitate impresionantă în a ajuta Ucraina să contracareze invazia rusă. Acum trebuie să demonstreze acelaşi nivel de hotărâre pentru a proteja bunăstarea propriilor cetăţeni şi a lumii în faţa provocărilor economice şi financiare tot mai mari. Decidenţii politici trebuie să îşi propună să se asigure că numeroasele incendii economice alimentate în altă parte de conflictual din Ucraina nu sfârşesc prin a provoca un al doilea infern devastator care distruge vieţile sau mijloacele de subzistenţă ale multora dintre cei mai vulnerabili oameni din lume”. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici