COMENTARIU Lelia Munteanu: „Toate s-au scumpit, numai oamenii s-au ieftinit”

Posteritatea Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul (1924-1994) rămâne obiectul unui val de pietate populară. Cuvintele de folosinţă pe care le-a rostit sunt purtate din om în om, în toată Grecia, ţesute de la un credinios la altul ca un chilim de înţelepciune.

1223 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: „Toate s-au scumpit, numai oamenii s-au ieftinit”

COMENTARIU Lelia Munteanu: „Toate s-au scumpit, numai oamenii s-au ieftinit”

Paisie e cel care a observat, la vremea lui, cu premonitorie amărăciune: „Toate s-au scumpit, numai oamenii s-au ieftinit”.Una dintre parabolele sale, adânci şi actuale, sună aşa:

Un om se trezeşte dis-de-dimineaţă şi se îndreaptă spre locul în care îşi câştigă pâinea cea de toate zilele. Drumul lui se întretaie cu al unui cartofor ce se întoarce spre casă, după o noapte în care a pierdut tot. „Încotro s-o fi îndreptând, atât de grăbit, omul acesta?”, se întreabă împătimitul jocului de cărţi. „Cred că se duce la tripoul din apropiere”, îşi spune.

Mai departe, îl vede un creştin: „Ce om pios! Se grăbeşte să prindă utrenia”.

Îi taie calea un hoţ. Privindu-l pe omul nostru, îşi zice: „O fi având vreun pont şi se grăbeşte să dea lovitura cât încă lumea mai doarme”.
Fiecare, a conchis cuviosul Paisie, „judecă lucurile potrivit cu starea lui duhovnicească. Dacă cel din faţa ta are gândul stricat, înseamnă că şi inima lui e stricată. Chiar aur dacă i-ai da să prelucreze, îl va preface tot în gloanţe, desigur tot de aur, ca să ucidă”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici