COMENTARIU Lelia Munteanu: Un "sensibil", încă demnitar al statului Israel, debitează metafore nucleare

1004 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Un "sensibil", încă demnitar al statului Israel, debitează metafore nucleare

Nu m-aş fi ostenit să scriu despre acest... „sensibil" periculos, dacă la ora asta – au trecut deja trei zile! – ar fi dispărut din politica la vârf a Israelului.

Duminică, într-un interviu acordat postului de radio Kol BaRama, al religioşilor ultraortodocşi, ministrul Amichai Eliyahu, membru al Otzma Yehudit (Puterea Evreiască), partidul de extremă dreapta al lui Ben Gvir (altă figură sinistră), a debitat singurele două cuvinte care nu trebuiau rostite în nici o circumstanţă: bomba nucleară.

Se discuta despre ajutorul umanitar pentru Gaza, ministrul a declarat tăios că, spre deosebire de alţii, Guvernul din care face parte (la cine altcineva s-ar fi putut referi folosind pluralul „noi"?) n-ar fi acordat ajutoare umanitare "naziştilor" din Gaza, unde nimeni nu e nevinovat. Moment în care primeşte o întrebare cel puţin stranie (au şi provocările etica lor): Ar trebui Israelul să arunce o bombă atomică în Fâşie? Ministrul, care e şi membru în Knesset (foto), a răspuns fără ezitare: „Este o opţiune!". (Totuşi, nu tocmai întâmplător i s-a pus întrebarea. Cu câteva zeci de ore înainte, postase pe contul său de Twitter opţiunea Sodoma şi Gomora pentru Gaza).

În secunda doi, înţelegând dezastrul, premierul Netanyahu a anunţat că se va descotorosi de individ. Nu s-a întâmplat încă iar între timp şi-a făcut măruntele sale calcule politice personale şi a decis să facă uitat cazul.

În aceeaşi zi, Amichai Eliyahu a dat-o la întors, postând un mesaj în care ne face proşti şi insensibili: "toţi oamenii sensibili" au înţeles că bomba nucleară a fost „o metaforă". Totuşi, adaugă, „un răspuns puternic şi disproporţionat la terorism este cu siguranţă necesar".

Până una-alta, a fost livrat Hamasului un material propagandistic nesperat. Numai despre puterea atomică a Israelului nu se vorbise în acest război...

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici