COMENTARIU Lelia Munteanu: Vieţile multiple ale cărţilor

Simt cum trece vremea, după cum se schimbă Bibliotecarii la Vatican. În afara bătăilor inimii tale, nu mai am alt reper.

289 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Vieţile multiple ale cărţilor

COMENTARIU Lelia Munteanu: Vieţile multiple ale cărţilor

Monseniorului José Tolentino Calaça de Mendonça i-a luat locul Excelenţa Sa Angelo Vincenzo Zani. Au în spate o galerie de predecesori iluştri: cardinalul francez Jean-Louis Tauran, (2003-2007; Eminenţa Sa s-a stins pe 5 iulie), venerabilul cardinal italian Raffaele Farina (2007-2012) şi arhiepiscopul francez Jean-Louis Bruguès (2012-31 iulie 2018).

Chiar Benedict al XVI-lea, când nu se gândea că va deveni Papă, cu atât mai puţin Papă Emerit, visa să devină Bibliotecar, după ce şi-ar fi încheiat misiunea de Prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei.

În cea mai veche bibliotecă a lumii, lucrurile stau mult mai frumos şi mai tenebros decât în romanele semi-inepte ale lui Dan Brown.
Bibliotecarul şi arhivarul Sfintei Biserici Romane – aceasta este titulatura oficială a postului – e înconjurat de patru asistenţi (cu toţii prelaţi): prefectul şi vice-prefectul Bibliotecii Apostolice, prefectul şi subprefectul Arhivelor Secrete (cele ferecate cu şapte peceţi, care dau aura de mister a instituţiei).

Optzeci de experţi, tăcuţi şi de o cernită eleganţă, se mişcă discret între departamente -  manuscrise şi colecţii, cărţi, monede, restaurare, muzee şi catalog.

Penultimul Bibliothecarius, XLVIII (Al Patruzeci şi Optulea), José Tolentino Calaça de Mendonça, a schiţat o tulburătoare teologie a setei: setea de nimic şi setea de Dumnezeu, lacrimile ca metaforă a setei, a-ţi potoli setea cu propria sete, fericirea de a fi însetat.

Puterea fără sceptru, însă una uriaşă, a lui Bibliothecarius aparţine astăzi lui XLIV (al Patruzeci şi Nouălea), Angelo Vincenzo Zani.
Fiecare Bibliothecarius crede în vieţile multiple ale cărţilor. Fiecare ştie, asemenea Papei Paul al VI-lea, că ”biblioteca e locul în care auzim răsunând paşii lui Cristos în istoria umanităţii”, cum în istoria vieţii noastre se aud paşii celor pe care îi iubim. 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici