COMENTARIU Lelia Muntenau: Au uitat tocmai liderii evreilor ce înseamnă să fii refugiat?

De trei zile - valuri de proteste în Israel, după difuzarea la televiziune a unor imagini de groază cu refugiaţi ucraineni, mame cu copii mici, ţinuţi chiar şi 24 de ore fără apă şi mâncare pe aeroportul (numele celui dintâi premier al ţării).

11994 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Muntenau: Au uitat tocmai liderii evreilor ce înseamnă să fii refugiat?

COMENTARIU Lelia Muntenau: Au uitat tocmai liderii evreilor ce înseamnă să fii refugat?

Imagini greu de privit cu sugari adormiţi, care-ncotro, pe benzile de bagaje sau pur şi simplu pe jos.

Ca urmare, manifestaţiile anti-Putin din Israel s-au transformat în manifestaţii anti-Ayelet Shaked, ministru de Interne (fost ministru al Justiţiei), ea însăşi mamă a doi copii. Ca urmare, doamna care nu e prima oară când dă în gropi, a decis într-un târziu să transfere toate procedurile birocratice unui hotel din Tel Aviv, fost hotel pentru pozitivii de Covid. Deocamdată e neclar cum se vor desfăşura lucrurile acolo. 

Probabil că scandalul s-ar aplana, dacă Ayelet Shaked n-ar fi avut altă iniţiativă tâmpită, referitoare la primirea refugiaţilor ne-evrei: Israelul va admite până la 50.000 de refugiaţi neevrei. (Înţeleg că şi ungurii şi-au declarat limitele „ospitalităţii”). Ambasadorul Ucrainei în Israel a dat-o în judecată pe doamna ministru, pe motiv că decizia este ilegală, argumentând cu dreptul oricărui om la azil politic.

Cine sunt aceşti ucraineni care aleg Israelul, când au la dispoziţie Europa? Divorţaţi, în urma unor căsătorii mixte sau oameni care au acceptat cu bucurie invitaţia prietenilor evrei din copilărie de a-i găzdui până trece urgia.

Iată un singur exemplu, mediatizat pe Canal 12 (şi nu constituie o excepţie): printre cei ţinuţi pe aeroport, Oxana şi fetiţa ei de 3 ani, Daniela. Cele două trăiesc în Ucraina. Daniela are paşaport israelian. Oxana, nu. Tatăl, evreu israelian, bineînţeles că le-a invitat la el acasă, deşi nu e clar dacă au fost căsătoriţi vreodată. Cele două au fost ţinute ore în şir pe aeroport, până s-a terminat anchetarea mamei şi intervenţia Canal 12. Tatălui, care le aştepta, i s-a cerut o garanţie de 50.000 de shekeli (aproximativ 14.000 de euro), pe care n-a avut de unde s-o achite. I s-a propus să ia doar fetiţa, urmând ca mama ei să fie returnată nu ştie unde. Fetiţa, ca orice copil normal, a picat de oboseală pe o bandă de valize, îngrămădită lângă alţi refugiaţi de vârsta ei.

Şi azi dimineaţă, ca în fiecare zi, imaginile de groază de pe aeroport au fost reluate la televiziuni: sute (!) de oameni, majoritatea copii, răspândiţi ca un covor pe podelele aeroportului.

Nu numai că Israelul e dispus să primească doar 50.000 de neevrei, dar şi „ospitalitatea” se rezumă doar la viză de turist, nu la statut de refugiat. Nu asigurare medicală, nu educaţie pentru copii – nimic din toate astea.

Dacă mai ales acolo, pe Pământul Sfânt, liderii politici nu înţeleg ce înseamnă refugiat, mi-e teamă că lumea în care trăim are o problemă mai gravă decât războiul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici