COMENTARIU Marius Oprea | Andrej Babis (Cehia) – Klaus Iohannis (România) : 1 – 0

3510 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea | Andrej Babis (Cehia) – Klaus Iohannis (România) : 1 – 0

Sursa foto: profimedia

Avem încă noroc: guvernul (de fapt, preşedintele Iohannis) ezită încă să ia măsuri extrem de drastice în România. Pentru că, dacă nici interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii (care sînt oricum o absurditate, de parcă întunericul ar favoriza răspîndirea Covid-ului) sau extinse în anumite locuri chiar şi pe timpul zilei, nu vor da rezultat, iar rata de infectare chiar dacă nu va creşte în acelaşi ritm, tot nu va atinge un punct de stabilizare a ei, cu greu se mai poate jutifica încrîncenarea cu care puterea îşi doreşte convocarea alegerilor generale pe 6 decembrie.

Acesta e, cred eu, şi motivul pentru care, în cele din urmă, au fost permise cele două pelerinaje atît de populare printre creştinii ortodocşi din România, de Sfînta Parascheva la Iaşi şi de Sfîntul Dimitrie la Bucureşti. Chiar dacă, propriu-zis, ele sînt mai degrabă nişte pelerinaje ”de vitrină”, destinate doar rezidenţilor ”pe bază de buletin”. Dacă ar fi fost oprite, dincolo de nemulţumirea şi aşa mocnită a credincioşilor, cu greu s-ar mai fi putut face o diferenţă credibilă între ”nocivitatea” pelerinajului la sfintele moaşte şi cel nedăunător din faţa urnelor.

Aştept (şi am motive să cred că aşa ceva e inevitabil) momentul în care autorităţile din România, în frunte cu preşedintele ţării, îşi vor cere scuze pentru că ne-au împins la alegeri. În Cehia, partidul populist ANO al premierului Andrej Babis a organizat la începutul lunii octombrie alegerile locale, cîştigînd în 10 din cele 13 regiuni ale Cehiei, într-un scrutin considerat, ca şi la noi, drept un puls al electoratului înaintea alegerilor generale. "Acesta este un succes imens. Nu mă aşteptam la asta", a declarat premierul Babis la vremea respectivă. La noi, alegerile locale au avut loc în 27 septembrie. Premierul Orban declara entuziasmat că ”pentru noi, liberalii, este o zi istorică. Pentru prima oară de la Revoluţie pînă astăzi, după 30 de ani, PNL înregistrează o victorie clară în alegerile locale şi pentru prima oară PNL bate PSD fără drept de apel”.

După alegerile locale, rata îmbolnăvirilor în Cehia a crescut de şase ori, de la 2.500 de cazuri la data alegerilor, la peste 15.000 de cazuri zilnice raportate în aceste zile. Premierul Babis a recunoscut public că el şi guvernul său au făcut greşeli şi a cerut din nou oamenilor să respecte regulile. ”Îmi cer scuze că noile restricţii vor impacta vieţilor proprietarilor de afaceri, cetăţenilor, angajaţilor. Îmi cer scuze, de asemenea, că am exclus de facto posibilitatea ca acest lucru să se întîmple, pentru că nu am putut să îmi imaginez că acest lucru se putea întîmpla”, a spus el. În scurta şi patetica lui conferinţă, premierul de la Praga şi-a cerut scuze de nu mai puţin cinci ori. Fără să o spună, toţi cehii au înţeles că îşi cerea iertare pentru că îi chemase la alegeri.

La mai puţin de zece zile de la alegerile locale din România, cînd rata îmbolnăvirilor a început să crească şi la noi, preşedintele Klaus Iohannis a exculs orice relaţie între acest fapt şi organizarea alegerilor, în perspectiva scrutinului parlamentar pe care el l-a fixat deja pentru 6 decembrie. A spus în conferinţa de presă din 7 octombrie de la Palatul Cotroceni că ”actul de votare în sine nu e mai periculos decît mersul după pîine”. La data alegerilor locale la noi, rata îmbolnăvirilor era de 1.438. Acum ea este de trei ori mai mare. Se spune, e drept, că ”valul doi” al pandemiei e în plină desfăşurare, nu numai la noi, ci în întreaga Europă. Să fie acesta contexul potrivit pentru alegeri parlamentare? Poziţia mea nu e una politică, ci ţine de bunul simţ comun. Cred că, la fel ca mine, gîndesc mulţi români.

În Cehia, alegerile parlamentare vor avea loc abia anul viitor. La noi, la o lună şi zece zile de la alegerile locale. În Cehia, a durat mai puţin de trei săptămîni, pînă cînd primul ministru şi-a cerul scuze poporului ceh. Întrebare: de cîte ori estimaţi că va creşte rata infectărilor raportate de Crăciun, în România? Pentru că niciun ”Grup de Comunicare Strategică” nu poate ţine sub obroc spitalele arhipline şi bolnavii murind pe scaune, în aşteptarea unui pat liber. Ori sub lacăt porţile cimitirelor.

Şi, mai important decît orice, îşi va cere preşedintele Iohannis scuze, măcar în mesajul său de Anul Nou transmis românilor, pentru greşeala ”guvernului său”, a lui însuşi de fapt, de a ne fi trimis ”la pîine” în plină pandemie, cu o ştampilă în mînă în loc de sacoşă? Presupun că nu o va face niciodată şi, la meciul onestităţii, premierul ceh Babis va conduce pe vecie în faţa preşedintelui României.


     
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici