COMENTARIU Marius Oprea / Cîţu şi Bode, doi liberali care tratează pandemia ca pe un guturai şi guturaiul ca pe o pandemie

Mai e nevoie de ”certificat verde”? Mai e nevoie să opreşti jumătate din economia României, pentru jumătatea nevaccinată a ţării? E nevoie de o lege a ”certificatului verde” care să oblige la vaccinare categorii de cetăţeni, şi apoi să nu treacă de un control al respectării drepturilor constituţionale, cum s-a întîmplat şi cu măsurile, invalidate de mai multe instanţe, din starea de alertă? În opinia mea, nu. Dar e ce vrea Cîţu, şi dacă vrea el, Bode sare cu o mînă de ajutor, în a spori penibilul situaţiei.

3151 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / Cîţu şi Bode, doi liberali care tratează pandemia ca pe un guturai şi guturaiul ca pe o pandemie

COMENTARIU Marius Oprea / Cîţu şi Bode, doi liberali care tratează pandemia ca pe un guturai şi guturaiul ca pe o pandemie

Fără să o spună franc, lumea pare mai relaxată acum, chiar în debutul valului cinci. Omicron nu mai omoară, se lasă cu o simplă răceală – cu excepţia unor rare cazuri, în care infectarea e fatală, pentru că se asociază cu boli pre-existente. Pandemia de Covid pare să se transforme într-un guturai mondial. Ceea ce a făcut ca isteria de acum un an să intre în istorie. Dar toată lumea e de acord, totuşi, că paza bună trece primejdia rea, pînă ce specialişii se lămuresc pe deplin.

Nu e bine niciodată să te bucuri prea devreme  Dar totuşi, chiar şi în aceste condiţii, sînt oameni care sar peste cal, în cealaltă direcţie. Cum e preşedintele Filipinelor, care vrea să-i aresteze pe nevaccinaţii care ies din case, cum sînt australienii care l-au ”arestat la domiciliu” pe Novac Djokovici, sau la noi liberalii indignaţi de la Bucureşti, Florin Cîţu şi Lucian Bode. Primul bate cu pumnul în masă că vrea ”certificat verde”, al doilea ameninţă, în caz că ”nu se respectă” masca pe figură, cu amendă cît salariul pe o lună al unui muncitor.
   
Obsesia lui Florin Cîţu cu certificatul verde arată cît de departe este acest om de realitate. Cît de ”desincronizat” e. Ar fi fost bine dacă s-ar fi arătat atît de hotărît, în această privinţă, pe la începutul toamnei, dar nu a fost deloc aşa. Dimpotrivă. Iar congresul Partidului Naţional Liberal, unde s-au întîlnit cinci mii de oameni într-o sală, mulţi ”cu masca pe-o ureche” şi fără să-i întrebe nimeni nimic de vreun vaccin, chiar la debutul ”valului Delta”, a dovedit-o din plin.

Abia cînd cifrele crescînde de morţi au început iarăşi să inunde ecranele televizoarelor, atît Cîţu, cît şi Iohannis au uitat de ”relaxarea” din vară-toamnă. A început, în disperare de cauză, să fie căutat Acarul Păun, prin alte curţi. Să curgă cu acuzaţii. A fost scoasă, artistic, din cutie şi vinovata de serviciu, fosta ministră useristă Ioana Mihăilă de la Sănătate, care ”n-a pregătit valul patru”. Păi, cu ce? Că bani, Cîţu nu i-a dat, amînînd-o pînă la rectificarea bugetară, care s-a întins pînă n-a mai prins-o în fotoliu. Aşa s-au închis centre de vaccinare, ori plata angajaţilor celor încă funcţionale s-a amînat sine die. E de mirare că a mai apărut Valeriu Gheorghiţă la televizor, să ne explice cît de utilă e vaccinarea, după ce preşedintele Ioahnnis declarase că ”am învins pandemia”!

Vacinismul şi antivaccinismul au purtat de la bun început haine politice, chiar dacă se întîmplă şi să existe haine diferite, în acelaşi partid. Pandemia a fost şi virus, şi politică, şi nu putea fi altfel. Ce e punct principal pe agenda publică, şi nu rămîne contaminat politic? Niciunul, nici măcar tenisul. Acum, cazul lui Novak Djocovici a devenit chiar subiect de conflict diplomatic, între Belgrad şi Canberra, în vreme ce, nevaccinat, fără ”certificat verde”, tenismanul sîrb se afă izolat într-un centru din Melbourne, în acelaşi loc şi aceeaşi situaţie cu imigranţi de prin mai multe ţări ale lumii, în aşteptarea judecării apelului depus de avocaţii săi, la decizia de refuzare a accesului în Australia. Iarăşi, lumea s-a împărţit în două şi brusc, din tenis, s-a ajuns din nou la vaccin – cei vaccinaţi i-ar vrea vaccinaţi pe toţi, iar cei nevaccinaţi ar vrea să le arunce celorlalţi, în faţă, ”fraierilor, v-aţi vaccinat”, cînd totul se va termina. Lăsînd la o parte că vaccinarea, măcar pe unii care au ales-o drept cale, i-a salvat.

La noi, această enervare mondială a devenit pricină de arătat muşchii, în politica de pe Dîmboviţa. Şi culmea, cel care bate cu pumnul în masă acum şi vrea, netam-nesam, la spartul tîrgului, cel mai mare şi mai tare ”certificat verde” nu e ministrul sănătăţii Rafila, ci e tocmai Cîţu, personaj pe seama căruia, moral, pot fi puşi mulţi dintre morţii valului patru, în faţa căreia România s-a arătat total descoperită, dar avînd un nou preşedinte, la Partidul Naţional Liberal.

Acum, ”Superman” se întoarce – dar fără niciun spor. Nu numai că reîncălzeşte o supă deloc populară, dar riscă să atragă atenţia asupra tuturor erorilor sale, din vremea în care ar fi trebuit el să facă totuşi ceva, pentru a limita efectele infectărilor din valul ucigaş ”Delta”. Mai exact, ceea ce insistă să se facă acum, cînd Omicron nu suprasolicită nici spitalele, şi cu atît mai puţin ATI-urile. Iar ministrul de interne Lucian Bode, vînzătorul de electrocasnice de odinioară, ridicat pe valurile politicii de un general SRI, face ce ştie mai bine: cîntă în strună. Numai că amîndoi se umplu de penibil.

Primul pentru că apare îmbrăcat în continuare în Superman, în cu totul alt film, iar al doilea că îi ţine trena, umfînd de rîs nervos spectatorii, ameninţaţi cu chitanţierul. Atîta inadecvare politică rar am mai văzut, dar, din nefericire, e cel mai înalt nivel de care sînt ei în stare. Mă mir că tac restul liberalilor, probabil de jenă, în vreme ce-şi văd şeful şi un ministru cerînd măsuri drastice, după ce abia cu cîteva luni în urmă le-au ignorat – ignoranţă care a costat mii de vieţi omeneşti.   
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici