COMENTARIU Sorin Avram: Curaj, domnule Ciucă! Agricultura românească v-ar rămâne recunoscătoare

Bannerul cu mesajul ”Fermierii români merită respect” afişat în faţa Comisiei Europene de Asociaţia Forţa Fermierilor din România nu a fost văzut de autorităţile de la Bucureşti. Chiar dacă premierul Nicolae Ciucă o fi având un binoclu performant păstrat drept suvenir de pe vremea când era general al Armatei Române, acesta oricum nu putea vedea un mesaj afişat tocmai la Bruxelles, localitate aflată la mare distanţă de Bucureşti.

3852 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Curaj, domnule Ciucă! Agricultura românească v-ar rămâne recunoscătoare

Însă, zgomotul puternic făcut de fermierii din alte ţări şi alarma dată în cancelariile statelor prin care trec fluierând cerealele din Ucraina au fost auzite până în birourile din Palatul Victoria. Împins de la spate de premierii altor ţări afectate de comerţul cu cereale provenite din Ucraina, premierul Nicolae Ciucă nu a avut încotro şi a semnat o scrisoare comună de susţinere a fermierilor noştri: „Avem o responsabilitate faţă de fermierii români şi căutăm constant soluţii pentru dezvoltarea continuă a agriculturii româneşti. Din acest motiv, am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia o scrisoare comună adresată preşedintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cereale ucrainene”.

10 milioane de euro, atât cât a promis drept despăgubiri Comisia Europeană pentru fermierii români, pare o sumă mare pentru gospodarul care are două hectare semănate cu grâu şi care ţine în curte o vacă şi 10 găini. Suma pare impresionantă şi pentru cultivatorii de floarea soarelui care deţin trei hectare de pământ şi care mai au în arendă alte două hectare. Însă, pentru o ţară ca România, care înainte de a fi frânarul Europei era grânarul acestu continent, această sumă nu înseamnă absolut nimic. Cu 10 milioane de euro peticeşti câţiva kilometri de drum judeţean ori faci un cămin cultural, dar nu poţi să acoperi pagubele produse fermierilor români de transporturile cerealelor din Ucraina a căror calitate nu trebuie să respecte normele europene şi pentru care nu se plătesc taxe, cereale care în loc să ajungă prin Africa, acolo unde sunt aşteptate, se pierd în depozitele din România, Polonia, Ungaria şi Slovacia şi în brutăriile din aceste ţări.

Ca urmare a scrisorii comune este de aşteptat ca valoarea despăgubirilor pe care ar urma să le acorde Comisia Europeană să crească. Şi ar trebui să crească serios, nu doar cu încă 10 milioane de euro sau chiar cu 20 ori 30 de milioane. Başca faptul că trebuie instituite alte reguli de-acum încolo în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor din ţara aflată în război.

În luna iulie a anului 2019, PNL se bătea cu baloţii de paie în piept că a contribuit la alegerea Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene  şi, drept urmare, agriculturii româneşti îi va fi bine şi la vară cald, cât să se coacă grâul, floarea soarelui şi porumbul. Preşedintele de la acea vreme al PNL, Ludovic Orban, declara: ”Pentru noi este o victorie. (...) Este o alegere care va ajuta PNL să aibă o relaţie de parteneriat cu preşedintele Comisiei Europene, să poată să susţină interesele României, să poată să influenţeze deciziile la nivel european astfel încât România să obţină avantaje. De exemplu, să crească subvenţiile la hectar pentru fermierii din România (...)”.

Acelaşi preşedinte al PNL o apăra cu toată fiinţa sa pe doamna von der Leyen în scandalul de plagiat care îi zgâlţâia scaunul de preşedinte al Comisiei Europene: ”PNL este membru PPE. Este un membru apreciat, respectat şi un membru cu influenţe la nivelul PPE, care este dreapta europeană şi PPE a propus candidatul la preşedinţia Comisiei Europene, în persoana Ursulei von der Leyen, PNL a susţinut-o cu toată forţa, am salutat alegerea sa şi a reprezentat o victorie votul din PE. Am fost implicaţi cu toate resursele. Preşedintele Klaus Iohannis a avut un rol foarte extrem de important în întoarcerea deciziei iniţiale, care-l propunerea pe Timmermans de la Socialişti preşedintele CE. Ursula von der Leyen are o carieră remarcabilă şi noi am considerat că pregătirea şi mai ales moralitatea sa sunt fără cusur”.  

Aşadar, PNL, care are conducerea Guvernului României, se lăuda că are pile la doamna von der Leyen, cea care are în mâini pâinea şi cuţitul, o pâine făcută, poate, din grâu românesc. Ori poate că pilele au rămas la lăudătorul Ludovic Orban după ce a acesta a fost dat afară de la şefia Guvernului şi a PNL, pentru ca apoi să-şi ia lumea în cap şi să-şi facă un alt partid care în sondajele de opinie există, dar lipseşte cu desăvârşire.

Acum e momentul pentru domnul Orban să acţioneze pentru a redeveni vizibil, după modelul Iohannis. După ce l-a slugărit şi l-a urcat în slăvi pe Klaus Iohannis, Ludovic Orban l-a atacat furibund pe acesta, de parcă ar fi fost membru al Ciumei Roşii şi nu fost şef al Guvernului Său şi al Partidului Său. După ce a ajutat-o pe Ursula von der Leyen să ajungă şefa Comisiei Europene şi i-a compus ode, Ludovic Orban o poate ataca furibund şi pe aceasta pe motiv că nu-i sprijină suficient pe fermierii români. Astfel, domnul Orban îşi mai creşte un pic partidul în ochii electoratului. Şi, cine ştie, poate că doamna vor den Leyen îşi va aminti de sprijinul primit din partea lui Ludovic Orban pe când acesta era şeful PNL şi va fi mai generoasă cu fermierii a căror cauză acesta o apără.   

În cazul în care lui Ludovic Orban i-au trecut nervii şi nu mai are chef să se ia de cei cărora le-a cules scamele de pe costume, poate îşi ia premierul Nicolae Ciucă inima în dinţi şi-i va spune Ursulei von der Leyen că dumnealui este preşedintele PNL, partidul din România care a contribuit la alegerea domniei sale în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Curaj, domnule Ciucă! Agricultura românească v-ar rămâne recunoscătoare. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici