Ion Cristoiu: După ce s-a făcut de rîs la conferinţa de presă, va demisiona Klaus Iohannis din funcţia de purtător de cuvînt al Guvernului Orban?!

  • Ion Cristoiu: Miercuri, Klaus Iohannis a coborît la nivelul posturii de purtător de cuvînt al unor miniştri (Lucian Bode, de la Transporturi), al unor şefi ai Poliţiei (Liviu Vasilescu), şi chiar a unor oameni de afaceri angajaţi în contracte suspecte cu statul
  • Ion Cristoiu: Klaus Iohannis a încercat în chip stîngaci să orienteze conferinţa de presă spre comentarea Moţiunii de cenzură şi mai ales pe atacarea PSD. Nu i-a ieşit. Cu mici excepţii
  • Ion Cristoiu: Klaus Iohannis, purtătorul de cuvînt al Guvernului, a oferit un spectacol de justificări penibile, de dat după vişin, de evitare făţişă a răspunsului la întrebări incomode. Sînt multe momente în care ceea ce unii numesc S-a făcut de rîs şi alţii mai de a dreptul S-a făcut de rahat
18038 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: După ce s-a făcut de rîs la conferinţa de presă, va demisiona Klaus Iohannis din funcţia de purtător de cuvînt al Guvernului Orban?!

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că la conferinţa de presă de miercuri, preşedintele Iohannis a coborât la nivelul de purtător de cuvânt al miniştrilor Guvernului Orban, remarcând răspunsul penibil dat în cazul accidentului produs de şoferul ministrului Transporturilor, Lucian Bode. Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Se ştie că în democraţie - şi nu numai - purtătorii de cuvînt sînt persoanele cele mai supuse riscului de a se face de rîs pentru întreaga viaţă după o prestaţie lamentabilă. E vorba de acele momente în care purtătorii de cuvînt sînt trimişi în faţa presei pentru a ţine locul şefilor, deoarece, ştiind ce-i aşteaptă, aceştia n-au curajul să răspundă întrebărilor incomode stîrnite de un scandal public. După ce se fac de rîs prin răspunsurile nătînge, prin tentativele infantile de a o da cotită, prin bîlbele şi contrazicerile de la un minut la altul, cei mai mulţi dintre purtătorii de cuvânt demisionează. De compromiterea pe viaţă a purtătorilor de cuvînt în astfel de împrejurării nu răspunde totdeauna lipsa lor de har. De cele mai multe ori, responsabilă e misiunea imposibilă care li se atribuie. Aceea de a salva demnitarul sau Guvernul încolţit de presă în urma unui scandal cu mari rezonanţe în opinia publică.

De mai multă vreme Klaus Iohannis nu mai e preşedintele României, ci un simplu purtător de cuvînt al Guvernului. În această postură stranie, Klaus Iohannis care se bucură mai departe de privilegiile plătite de la Buget ale funcţiei de preşedinte a prezentat presei, răspunzînd la întrebări, măsuri luate de diferite ministere în lupta împotriva Pandemiei. Nu de Guvern în general, ci de diferite ministere, coborînd în materie de amănunte pînă la nivelul unui secretar de stat. În legătură cu deschiderea şcolilor el a descris cu lux de amănunte cum se realizează împărţirea pe culori a şcolilor în funcţie de starea infectărilor. Nu de puţine ori informaţiile primite de la ministere pentru a fi prezentate presei pe post de secretar şi chiar subsecretar de stat au fost citite aiurea, cum s-a întîmplat la conferinţa de presă despre procedurile de tip Semafor în materie de deschidere a şcolilor. Tot sub acelaşi semn preşedintele a transformat toate conferinţele de presă de pînă acum într-o succesiune de justificări, de apărări şi de linguşiri ale Guvernului Orban, concomitent cu demascarea tuturor celor care îndrăznesc să critice Guvernul, de la politicieni pînă la jurnalişti.

Pînă la conferinţa de presă de miercuri, 2 septembrie 2020, Klaus Iohannis s-a păstrat la nivelul posturii de purtător de cuvînt al Guvernului Orban. Miercuri însă Klaus Iohannis a coborît la nivelul posturii de purtător de cuvînt al unor miniştri (Lucian Bode, de la transporturi), al unor şefi ai Poliţiei (Liviu Vasilescu, cel cu negustoriile dintre poliţie şi clanurile de interlopi), ba chiar şi a unor oameni de afaceri angajaţi în contracte suspecte cu statul (cel care n-a adus nici acum măştile).

Din nefericire pentru acest purtător de cuvînt atît de costisitor (nici un purtător de cuvînt n-are avantajele lui Klaus Iohannis în materie de lux), miercuri, 2 septembrie 2020, el a fost trimis de Ludovic Orban să apere Guvernul în faţa unei prese care a simţit miros de sînge. De ceva vreme în opinia publică s-au strîns multe întrebări şi multe nedumeriri în legătură cu voinţa Guvernului PNL de a fi altfel decît Guvernele regimului Dragnea. Eşecul Moţiunii de cenzură, mai mult sau mai puţin provocat de abilul Marcel Ciolacu, a scos PSD din zona Monstrului care blochează prin puterea sa formidabilă activitatea Guvernului şi a deplasat atenţia pe ilegalităţile, pe gafele şi mai ales pe PSD-ismele Guvernului Orban.

Prin urmare miercuri, 2 septembrie 2020, purtătorul de cuvînt al Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis, s-a trezit faţă în faţă cu o presă decisă să nu-l mai ierte în numele opiniei publice. Prin Statementul dedicat în chip anticonstituţional unui pamflet scrîşnit împotriva PSD-ului care n-a reuşit să facă cvorum, Klaus Iohannis a încercat în chip stîngaci să orienteze conferinţa de presă spre comentarea Moţiunii de cenzură şi mai ales pe atacarea PSD. Nu i-a ieşit. Cu mici excepţii (Oana Bâlă de la RRA, Oana Ghiţă , de la Agerpres şi – nici o surpriză – Mioara Costin de la Realitatea Plus, care au pus întrebări de complezenţă sau întrebări menite a-i ridica la plasă lui Klaus Iohannis), jurnaliştii din sală s-au năpustit asupra purtătorului de cuvînt cu întrebări incomode, multe dintre el mărturisind iritarea opiniei publice faţă de felul în care regimul Klaus Iohannis dă seamă de ceea ce face.

Întrebările erau perfect legitime.

Ele exprimau întrebările şi nedumeririle românilor faţă de o serie de măsuri luate de Guvern sau de PNL din sfera politicii de tip PSD sau şi mai rău din sfera penalului. Confruntat cu aceste întrebări incomode şi pentru prima dată în mandatele sale cu o presă care nu se mai mulţumeşte cu orice răspuns din partea lui Klaus Iohannis, purtătorul de cuvînt al Guvernului a oferit un spectacol de justificări penibile, de dat după vişin, de evitare făţişă a răspunsului necesar. Sînt multe momente în care ceea ce unii numesc S-a făcut de rîs şi alţii mai de a dreptul S-a făcut de rahat Klaus Iohannis a fost un interpret de texte de vodevil. Momentul culminant a fost atins de cel în care Klaus Iohannis a fost întrebat în legătură cu accidentul comis de maşina ministrului Transporturilor prin încălcare gravă a regulilor de circulaţie. Un accident care a trimis la cazul Gigină, caz care a dus la demisia unu vicepremier şi ulterior la anchetarea acestuia de către DNA. Spre cinstea ei, cea care a ridicat problema şi nu oricum, ci în termeni severi, a fost Ramona Avramescu de la TVR:

<Domnule preşedinte, în urmă cu câteva zile, maşina în care se afla ministrul transporturilor, Lucian Bodea, a fost implicată într-un accident. Doi oameni au fost răniţi, s-a deschis dosar penal, există şi nişte imagini, din care se vede că şoferul ministrului ar fi fost vinovat. Consideraţi că ministrul are şi el o responsabilitate, chiar dacă nu se afla la volan, şi ar trebui să şi-o asume în vreun fel şi, dacă da, cum?>

 Klaus Iohannis a dat un răspuns care dacă n-am fi ştiut unde se petrece conferinţa de presă şi cine era întrebat de presă, am fi crezut c-a răsunat pe scena unui scheci de iarmaroc de pe vremuri:

<În primul rînd pot să spun că este regretabil că se întîmplă un accident, chiar în condiţiile în care în maşină se află un demnitar al statului. De aici putem să tragem cel puţin două concluzii clare. Prima, că nu este bine să te grăbeşti cînd vrei să ajungi cu maşina undeva şi ăsta este un lucru pe care ar trebui să îl reţinem cu toţii. Doi, se vede încă o dată, din păcate, foarte clar nevoia dezvoltării infrastructurii. Dar, din toată discuţia, partea bună este că nu a fost nimeni grav rănit şi acesta este un noroc. În rest, autorităţile competente vor face investigaţiile de rigoare.>

Să recapitulăm.

Jurnalista îl întreabă în numele opiniei publice despre responsabilitatea ministrului, care chiar dacă nu se afla la volan, zicem noi, nu Ramona Avramescu, poartă vina de a fi comandat mersul pe contrasens sau cel puţin de a nu fi cerut şoferului să respecte regulile de circulaţie. Klaus Iohannis dă buzna să-l apere pe ministru. Nu pe premier, ci pe un simplu ministru. Misiunea de a apăra imposibilul duce automat la o prestaţie care frizează absurdul. După ceea ce se vrea o glumă (evident nesărată) Klaus Iohannis justifică încălcarea regulilor de circulaţie prin slaba dezvoltare a infrastructurii. N-a zis direct că din cauza PSD, dar avînd în vedere atacurile anterioare la PSD, se înţelegea că preşedintele s-a referit la PSD.

Avocaţii în cauze penale cu vinovăţii clare, recunoscute chiar de client, stîrnesc rîsul prin apelul la artificii ridicole.

Să ne imaginăm un astfel de avocat plătit să apere pe autorii unui viol în grup într-un parc pe înserate. El ar fi zis în pledoaria sa că autorii trebuie înţeleşi, deoarece:

– Erau excitaţi din cauza abstinenţei şi că deci nu e bine să ieşi în parc atunci cînd ai postit prea mult din punct de vedere sexual.

– Că de vină nu sînt autorii, ci iluminatul prost din parcurile noastre.

– Că din fericire victima n-a murit.

După conferinţele de presă în care se fac de rahat pentru că şefii i-au obligat să apere imposibilul, purtătorii de cuvînt îşi dau demisia nu înainte de a le reproşa şefilor că i-au trimis să le ţină locul la primit măciuci în cap de la presă în toiul unui scandal monstru.

După conferinţa de presă de miercuri, 2 septembrie 2020, îşi va da demisia Klaus Iohannis din funcţia de purtător de cuvînt al Guvernului Orban?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici