Ion Cristoiu: Ar fi preferabil ca Maia Sandu să nu ajungă preşedintă. Nu poate ajunge decât cu voturile unui bandit

  • Ion Cristoiu afirmă că entuziasmul faţă de rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, câştigat de Maia Sandu, nu este justificat
  • Publicistul avertizează că, dacă Maia Sandu va negocia cu Usatîi pentru turul al doilea, atunci va ajunge la putere cu ajutorul voturilor acestuia, ceea ce nu ar fi de preferat, deoarece este un bandit
  • Ion Cristoiu mai spune că nu trebuie să ne amestecăm în alegerile de peste Prut deoarece vom fi perdanţi, iar dacă o vom susţine pe Maia Sandu, atunci am fi văzuţi ca aliaţii lui Usatîi.
4503 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Ar fi preferabil ca Maia Sandu să nu ajungă preşedintă. Nu poate ajunge decât cu voturile unui bandit

Ion Cristoiu: Ar fi preferabil ar fi ca Maia Sandu să nu ajungă preşedintă. Nu poate ajunge decât cu voturile unui bandit

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că entuziasmul faţă de rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, câştigat de Maia Sandu, nu este justificat, în condiţiile în care, pentru a ajunge preşedinte, aceasta trebuie să negocieze cu “banditul” Renato Usatîi.

“Este un entuziasm inexplicabil şi fără nicio bază. Pentru că dacă ne uităm la rezultatul votului, vom constata următoarele. Pe locul 3 se află Usatîi despre care mulţi spun că este prorus, dar oricum e pro-bandit. E greu de imaginat o colaborare Maia Sandu-Renato Usatîi, iar pe locul 3 este Violeta Ivanov, care are 3% şi este pro Moscova. În consecinţă, în turul 2, Maia Sandu, ca să poată să câştige, are neapărată nevoie de voturile lui Usatîi. Apropo de acest entuziasm trebuie să vedem jocurile Moscovei ca mult mai complicate decît par. Moscova are probleme la Minsk. Şi atunci nu este nicio problemă pentru Moscova să-l abandoneze pe Dodon pentru că Moldova este republică semiprezidenţială, se dă ordin lui Usatîi să o voteze pe Maia Sandu”, a declarat luni publicistul, pentru MEDIAFAX.

Ion Cristoiu avertizează că dacă Maia Sandu va negocia cu Usatîi pentru turul al doilea, atunci va ajunge la putere cu ajutorul voturilor acestuia, ceea ce nu ar fi de preferat.

“Sigur că Usatîi va negocia şi atunci Maia Sandu va ajunge celebra preşedintă pro occidentală care va ajunge la putere cu ajutorul lui Usatîi, care sigur va cere şi el, şi o va face în public. Preferabil ar fi ca Maia Sandu să nu ajungă preşedintă decât să ajungă cu voturile lui Usatîi. În felul acesta, Moscova exclude posibilitatea unor manifestări ca la Minsk, pentru că Dodon nu ca pro rus s-a lasat pe locul 2, ci ca un preşedinte care deja s-a epuizat, mai ales pandemia l-a epuizat. Sau Usatîi îi dă lui Dodon. După părerea mea, Moscova are interes ca Moldova să intre într-un balamuc total. Şi balamucul nu poate fi decât dacă Maia Sandu ajunge preşedinte cu sprijinul lui Usatîi. Dacă Usatîi va da voturile lui Dodon, atunci vom avea o băltire, o dezamăgire. E greu de presupus că vom avea o mişcare ca la Mink deoarece e turul al doilea, se mai dezamorsează şi, în plus, ai o diaspora care pe locul doi l-a pus pe Usatîi”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu critică entuziasmul celor care susţin că diaspora moldovenească e pro occidentală şi atrage atenţia că Usatîi va primi ordin de la Moscova să o voteze pe Maia Sandu, care, dacă va ajunge preşedinte îi va fi foarte greu să aibă un guvern şi un parlament al ei.

“Un alt entuziasm de doi lei în presa română este cel cum au votat moldovenii din diaspora care sunt pro occidentali. Păi ce fel de pro occidentali sunt dacă au votat un bandit? Staţi să ne lămurim. Despre Dodon poate să spună orice, că e comunist, că e prorus, dar Usatâi e un bandit. A fugit la Moscova ca să nu fie arestat. E ca şi cum la noi ar veni Gabriel Popoviciu, ar ieşi pe locul 2 şi ar fi făcător de preşedinţi. E un entuziasm copypaste, copiat de la unul la altul.

Dacă Maia Sandu ajunge preşedinte şi prin ea însăşi, este foarte greu.  Are nevoie de un parlament, de un guvern al său şi dacă ajunge, nu poate decât cu sprijinul unui bandit. Păi e ceea ce îşi doreşte Moscova pentru că Moscova joacă subtil aici. Are conflicte la Minsk, Nagorno- Karabah şi nu văd de ce s-ar crampona de Dodon. Pentru că avându-l pe Usatîi, el va fi adevaratul preşedinte. Şi fără partid, el a câştigat fără partid şi puterea lui este uriaşă. Nu cred că Usatîi va primi ordin să-l voteze pe Dodon, ci pe Maia Sandu”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că România nu trebuie să se amestece în alegerile de peste Prut deoarece, dacă o va susţine pe Maia Sandu, atunci am fi văzuţi ca aliaţii lui Usatîi.

“Toată lumea critică puterea de la Bucureşti că nu s-a amestecat. După părerea mea, nu are de ce să se amestece. Moldova este un stat independent şi orice implicare a noastră în acea complicaţie care e acum în Moldova nu ne-ar face decât perdanţi. Oricum, partidele unioniste au pierdut la scor şi, în consecinţă, noi ar trebui să-i lăsăm să-şi rezolve problemele singuri. Orice implicare a noastră de partea Maiei Sandu ar putea să ne coste, pentru că am fi aliaţi cu Usatîi. După părerea mea, Maia Sandu va muşca. A mai muşcat o dată şi atunci vom avea o pro occidentală sprijinită de un bandit”, a mai spus publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici