- Home
- Editorialiștii
- (06.01.2025, 08:59)
- Gabriela Antoniu
Ion Cristoiu: Arghezi despre viaţa politică de la noi: „O eprubetă închisă cu dop”
- Ion Cristoiu: Cum au remarcat şi alţi nenumăraţi comentatori, măreţia lui Tolstoi stă în calmul epicului său. La un scriitor clasic, de obicei, o scenă obişnuită e pregătirea unui eveniment important, dacă nu chiar senzaţional.
- Ion Cristoiu: La imensa majoritate a scriitorilor realişti, întîmplările decisive, cu nimic deosebite de cele specifice prozei poliţiste, au loc fără acumulări cantitative, mai precis, fără ca aceste acumulări să fie dezvăluite.
- Ion Cristoiu; Genial analist, Tolstoi sesizează şi aceste mişcări intermediare, aceste transformări, cărora le consacră scene întregi. De aici, din acest caracter aproape imperceptibil al întîmplărilor sufleteşti avînd ca fundal o scenă din viaţa obişnuit
Urmărește
281 afișări
Ion Cristoiu: Arghezi despre viaţa politică de la noi: „O eprubetă închisă cu dop”
Arghezi mă confirmă. Trecînd la volumul VI, Publicistică, de Tudor Arghezi, întîlnesc însă în tableta Epistolă către Tit, publicată în Bilete de papagal, 1 august 1928, un pasaj despre mlaştina de atunci, din 1928, care era clasa politică băştinaşă:
„N-aş putea preciza dacă sărăcia în care ne frămîntăm se datoreşte naturii, dar ea vine, desigur, şi de la cultivarea în eprubetă închisă, cu dop, a vieţii politice şi literare. Somităţile bătrîne acaparează laboratoriile şi clocesc singurătatea unui ou făcut odată, înăbuşit. Partidele politice nu sînt şcoli propice unei dezvoltări progresive, şeful exercită tirania omniscienţii, şi potenţa lui criticabilă şi limitată exclude veleitatea personalităţii, încurajînd manifestarea în subordine a mediocrităţii. Iar instituţiile, ca şi cincimile literare, muncesc din răsputerea invidiei mocnite şi a pericolului personal, la descurajarea tineretului apt“.
În 1928, Tudor Arghezi avertiza asupra vieţii politice autohtone ca fiind „o eprubetă închisă cu dop“.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Hamas a predat Crucii Roșii primele trei ostatice, care le vor duce la militarii israelieni din Gaza
-
Daunele la cablurile din Marea Baltică ar fi fost cauzate de accidente maritime, nu de sabotaj rusesc
-
Hamas aşteaptă lista cu 90 de prizonieri pelestinieni ce vor fi eliberaţi de Israel
-
Numele celor trei ostatice eliberate de Hamas, făcute publice. Printre ele, o româncă
E altfel acum?
*
Calmul vieţii. Cum au remarcat şi alţi nenumăraţi comentatori, măreţia lui Tolstoi stă în calmul epicului său. La un scriitor clasic, de obicei, o scenă obişnuită e pregătirea unui eveniment important, dacă nu chiar senzaţional. Viaţa reală – lentă, maiestuoasă – cu întîmplări puţine, în stare să se scurgă către moarte fără nici o dramă, e prescurtată în opera sa. Vezi totul direct şi fatal, literatura fiind, în ultimă instanţă, o excesivă concentrare a evenimentelor, o accelerare a timpului.
O scenă de vînătoare, de exemplu, nu e o banală scenă de vînătoare, ca în viaţa obişnuită, unde, deseori, nu se poate întîmpla nimic deosebit cu anii, ci o scenă în care, dacă unul din protagonişti nu va fi împuşcat din greşeală, atunci, mai mult ca sigur, eroul principal va hotărî s-o peţească pe eroina principală, pînă atunci, în relaţie adulterină cu bărbatul. Astfel se face că, obişnuit, citeşti un roman realist, clasic, cu un soi de pîndă de tip poliţist şi, de ce nu? chiar cu satisfacţia de a şti că întîmplările banale nu sunt altceva decît pregătirea dibace, vicleană a unui accident năprasnic, în stare să mai dea un bobîrnac maşinăriei epice a romanului.
Întrucîtva deosebit, Tolstoi întinde cititorului numeroase capcane, deschizînd scene care nu duc la nimic ieşit din comun, scene în care au loc însă acumulări nebănuite, mişcări infinitizimale în pregătirea marilor şi fatalelor întîmplări. Astfel, Război şi pace se caracterizează printr-o uriaşă încetinire a mişcării epice, de fapt, o risipire pe spaţii vaste a unui întins plan de destin. Procedeul nu e prea deosebit de cel al naratorului clasic: aceleaşi întîmplări excepţionale menite a schimba o viaţă.
Deosebirea constă însă în ritmul acestor întîmplări şi, mai ales, în mişcările aproape imperceptibile din pregătirea lor. La imensa majoritate a scriitorilor realişti, întîmplările decisive, cu nimic deosebite de cele specifice prozei poliţiste, au loc fără acumulări cantitative, mai precis, fără ca aceste acumulări să fie dezvăluite. Genial analist, Tolstoi sesizează şi aceste mişcări intermediare, aceste transformări, cărora le consacră scene întregi. De aici, din acest caracter aproape imperceptibil al întîmplărilor sufleteşti avînd ca fundal o scenă din viaţa obişnuită, se degajă puternica impresie de mişcare maiestuoasă a romanului, de scurgere a timpului şi a paginilor fără să se petreacă nimic deosebit.
Altfel spus, impresia că nu e vorba de viaţa dintr-un roman, ci chiar de viaţa propriu-zisă.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ion Cristoiu: Sindromul Tergiversării la Români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Djokovic a refuzat interviul tradițional de pe teren la Australian Open. Ce explicații a oferit sârbul după decizia luată
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe