Ion Cristoiu: Bugetul alternativ al PSD sau riscurile Opoziţiei prea serioase

  • Ion Cristoiu: Miercuri, 27 ianuarie 2021, într-o conferinţă de presă extraordinară, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a prezentat documentul Buget alternativ 2021. Propunerea Partidului Social Democrat.
  • Ion Cristoiu: PSD a întocmit un Buget care se vrea de bunăstare a întregului Popor. Un Buget fără altă valoare decît una simbolică, deoarece documentul n-are nici o influenţă asupra felului în care Puterea va alcătui Bugetul. Presupunînd o posibilă întrebare, Marcel Ciolacu s-a grăbit să-i dea un răspuns.
  • Ion Cristoiu: Din nenorocire pentru PSD, adevărata Opoziţie se face pornind tocmai de la ceea ce actuala conducere a partidului consideră drept fleacuri. Pentru că ele, fleacurile, intră în atenţia opiniei publice, produc dezbateri, controverse, scandaluri.
4934 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Bugetul alternativ al PSD sau riscurile Opoziţiei prea serioase

Ion Cristoiu: Bugetul alternativ al PSD sau riscurile Opoziţiei prea serioase

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, în loc să prezinte un proiect de buget alternativ, care nu interesează pe nimeni, PSD ar trebui să facă o opoziţie adevărată, spectaculoasă pentru a corecta printr-o atitudine fermă derapajele Puterii, un exemplu fiind politizarea funcţiei prefecţilor prin ordonanţă de urgenţă sau întârzierea livrărilor de vaccinuri în România.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Miercuri, 27 ianuarie 2021, într-o conferinţă de presă extraordinară, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a prezentat documentul Buget alternativ 2021. Propunerea Partidului Social Democrat.

Înţelegerea iniţiativei PSD-iste cere o explicaţie didactică.

Coaliţia de Guvernare, zisă şi Puterea de Centru Dreapta, lucrează la întocmirea Bugetului pe 2021.

Şi fără a beneficia de informaţiile date de liderii Coaliţiei direct sau pe şest presei tragi concluzia că Bugetul pe 2021 nu poate fi decît unul de austeritate.

Nenorocirea în cazul acestui Buget nu e austeritatea, ci absenţa unui mesaj convingător venit de la premier sau de la preşedinte că anul acesta viaţa ne cere să strîngem cureaua.

În replică la Bugetul care se conturează ca fiind unul de austeritate, PSD a întocmit un Buget care se vrea de bunăstare a întregului Popor.

Un Buget fără altă valoare decît una simbolică, deoarece documentul n-are nici o influenţă asupra felului în care Puterea va alcătui Bugetul.

Presupunînd o posibilă întrebare, Marcel Ciolacu s-a grăbit să-i dea un răspuns:

<Am fost întrebaţi care este rostul acestui «Buget alternativ». De ce am depus atîta efort, dacă nu avem majoritate în Parlament pentru a trece un astfel de buget. Ştiu. Pare ciudat. Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani cînd Opoziţia prezintă un buget alternativ faţă de proiectul guvernului. Dar cetăţenii trebuie să cunoască adevărul! Să ştie care este alternativa la austeritatea propusă de această guvernare! Oamenii nu ne-au votat doar să-i criticăm pe cei care conduc acum România. Oamenii ne-au votat să venim cu soluţii. Iar noi punem astăzi în dezbatere publică soluţii concrete pentru creşterea nivelului de trai al românilor>.

Precizările lui Marcel Ciolacu sugerează o anume fălire cu această iniţiativă a noii conduceri a Partidului. Notarea gestului drept premieră provine din raportarea la Istoria Opoziţiei din România şi mai ales la Istoria PSD din postdecembrism. Documentul numără 43 de pagini dominate de planşe şi grafice. Renunţarea la tradiţionalul text, scris chiar cu caractere mari, cum i se făcea rost lui Nicolae Ceaşescu, care respingea, cu oroare sfatul medicilor de a-şi pune ochelari, dă seamă de faptul că actuala conducere nu şi-a pierdut de tot luciditatea. Deşi în jurul Bugetului alcătuit de Guvern se face an de an un tărăboi politic, conţinutul documentului nu interesează opinia publică. În cazul Bugetului pe 2021, pe care Guvernul Florin Cîţu trebuie să-l termine pînă pe 8 februarie 2021, singurele lucruri care au ajuns în atenţia marii majorităţi a românilor sînt certurile dintre cele trei guverne – al PNL, al USRPLUS şi al UDMR care compun practic Guvernul de Centru Dreapta. Pentru a rămîne în hotarele unui deficit de 7% din PIB, după ce în forma iniţială ajunsese la cifra de 9% din PIB, Guvernul Florin Cîţu trebuie să facă rost de 6 miliarde de lei, fie prin creşterea taxelor şi impozitelor, fie prin reducerea cheltuielilor.

Păi dacă nici măcar Bugetul Puterii, cel care se traduce în îmbunătăţirea sau înrăutăţirea nivelului de trai, nu interesează pe nimeni, cum să dea fuga românii să citească Bugetul alternativ propus de Partidul Social Democrat?

Bănuind că un asemenea document nu va îmboldi pe nimeni să-şi bată capul ca să-l studieze, conducerea PSD a renunţat la text în favoarea planşelor şi graficelor. Din acest punct de vedere, Bugetul alternativ merită o privire. Desenele sînt drăguţe, iar culorile, înveselitoare. Iniţiativa Bugetului alternativ nu e întîmplătoare în politica PSD de după alegerile din 6 decembrie 2020. Ea se înscrie în ceea ce am putea numi politica de Opoziţie serioasă, care nu-şi pierde vremea cu fleacuri. Opoziţia serioasă nu se ocupă de fleacuri. Din nenorocire pentru PSD, adevărata Opoziţie se face pornind tocmai de la ceea ce actuala conducere a partidului consideră drept fleacuri. Pentru că ele, fleacurile, intră în atenţia opiniei publice, produc dezbateri, controverse, scandaluri. Opoziţia adevărată – adică Opoziţia activă, agresivă, eficientă, înseamnă intervenţia în controversele care animă opinia publică.

Ori de la alegeri încoace, nici unul dintre subiectele care au animat opinia publică – de la încălcarea Constituţiei de către Klaus Iohannis prin implicarea în alcătuirea Bugetului pînă la politizarea prefecţilor prin Ordonanţă de urgenţă – n-a fost abordat de PSD.

Să luăm un exemplu:

Multe ţări membre ale Uniunii bombăne în faţa întîrzierilor ivite în primirea dozelor de vaccin. Dosarul deschis de Ombudsmanul UE împotriva secretizării contractelor dintre e Comisia UE şi companiile producătoare de vaccinuri, declaraţiile dure ale oficialilor europeni împotriva companiilor, suspectate de miş-maşuri, sînt tot atîtea semne că afacerea contractelor miroase urît. Victimele sînt statele membre, care se văd obligate să-şi dea peste cap companiile de vaccinare.

România a anunţat că, urmare a golurilor din livrare, amînă vaccinarea categoriilor zise şi esenţiale. Ar fi fost normal ca premierul sau preşedintele să bombăne măcar împotriva celor care au încheiat contractele. Nu s-a întîmplat asta. Cum să bombăne Klaus Iohannis împotriva Stăpînilor de la Bruxelles.

Dar PSD, partid de Opoziţie, de ce nu suflă o vorbă despre asta?

PSD s-a pretins (nu ştiu dacă se mai pretinde) un partid al demnităţii naţionale în relaţia României cu ştabii de la UE.

Nu era cazul ca PSD să intervină în această chestiune care animă opinia publică din postura de partid de Opoziţie?

Ar fi fost mult mai eficient din perspectiva politicii de Opoziţie decît prezentarea Bugetului alternativ.

Dar nu numai atît.

Rolul Opoziţiei în democraţie e de a corecta prin atitudine fermă, prin gesturi spectaculoase, derapajele Puterii.

Violeta Alexandru a pus la cale împotriva Puteri întruchipate la vremea respectivă de PSD la Bucureşti o acţiune de stradă:

Împărţirea de sticle de apă minerală şoferilor pe motiv că le e sete după atîtea ore de stat în traficul pe care Gabriela Firea nu l-a rezolvat.

La ora actuală, mulţi bucureşteni se confruntă cu frigul din case şi cu apa rece, urmare a Crizei prin care trece încălzirea.

Nicuşor Dan a cîştigat alegerile şi prin angajamentul că de a doua zi după victoria sa toţi bucureştenii vor avea apă caldă.

Nu putea pune la cale PSD o acţiune de stradă cu lighene de apă caldă, să se spele trecătorii, decît să prezinte un Buget alternativ pe care nu-l citeşte nimeni?!”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici