Ion Cristoiu: Cum arătau licitaţiile din 1877

  • Ion Cristoiu: „La 1 Martie viitor, de la orele 2-4 p. m., se va ţine licitaţie în pretoriul prefecturii de Prahova, pentru darea in antrepriză a transportului expediţiei Statului de la oficiul poştal Ploieşti la gară şi viceversa cu condiţiunile următoare:
  • Ion Cristoiu: Transportul se va face cu caii, hamurile şi accesoriile antreprenorului şi cu cariola direcţiunei. Antreprenorul va întreţine cariola cu cheltuiala sa în tot timpul duratei contractului, fiind obligat a o preda la expirarea lui în starea în care a primit-o.
  • Ion Cristoiu: Antreprenorul este dator a face transportul ori de cîte ori va fi necesitate la orele ce se va pune în vedere de către dirigintele respectiv. Trăsura cu cai va fi trimisă la oficiu şi gară, cel puţin cu o jumătate de oră înainte de ora fixată pentru pornirea expediţiei."
721 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Cum arătau licitaţiile din 1877

Ion Cristoiu: Cum arătau licitaţiile din 1877

 Cum arată un anunţ de licitaţie publicat în Monitorul Oficial din 18 februarie (2 martie) 1877, Rubrica Anunciuri Ministeriale, Ministerul de Interne, Direcţia Generală a Telegrafelor şi Poştelor:

„La 1 Martie viitor, de la orele 2-4 p. m., se va ţine licitaţie în pretoriul prefecturii de Prahova, pentru darea in antrepriză a transportului expediţiei Statului de la oficiul poştal Ploieşti la gară şi viceversa cu condiţiunile următoare:

1. Transportul se va face cu caii, hamurile şi accesoriile antreprenorului şi cu cariola direcţiunei.

2. Antreprenorul va întreţine cariola cu cheltuiala sa în tot timpul duratei contractului, fiind obligat a o preda la expirarea lui în starea în care a primit-o.

3. Antreprenorul este dator a face transportul ori de cîte ori va fi necesitate la orele ce se va pune în vedere de către dirigintele respectiv.

4. Trăsura cu cai va fi trimisă la oficiu şi gară, cel puţin cu o jumătate de oră înainte de ora fixată pentru pornirea expediţiei.

5. În caz de a nu fi următor la articolul precedent, dirigintele va angaja cu orice preţ cai şi trăsură, spre a se face transportul în contul antreprenorului, care va mai fi amendat pentru asemenea contraveniri şi cu subvenţia pe o zi.

6. Trei abateri de la condiţiunile contractului dau dreptul direcţiunei la rezilierea lui şi concedarea acestei antreprise altei persoane prin licitaţie sau bună învoială în contul garanţiei antreprenorului.

7. Durata acestui contract va fi de trei ani cu începere de la 5 (17) aprilie 1877, rezervîndu-şi direcţiunea dreptul, afară de cazul prevăzut la articolul precedent, a-l rezilia oricînd va crede necesar după ce însă va anunţa cu o lună înainte pe antreprenor, fără drept de judecată sau vreo pretenţie din partea acestuia.

8. Subvenţia ce va rezultat la licitaţie se va plăti antreprenorului la finele fiecărei luni prin mandat asupra tezaurului public.

9. Pentru asigurarea statului ca acest transport se va efectua conform contractului, antreprenorul va depune în termen de 15 zile de la data aprobării o cauţiune în numerar sau efecte egal cu subvenţia pe trei luni.

Pe lîngă acesta se va considera ca cauţiune caii, hamurile şi accesoriile de orice natură pe care antreprenorul nu le va putea înstrăina spre a putea direcţia uza de dînsele în cazurile prevăzute la articolul 6 de mai sus.

Spre a fi admişi la licitaţie concurenţii vor depune o cauţiune provizorie în numerar sau efecte de ale Statului de 150 lei.

Această cauţiune va rămâne în profitul Statului, în cazul cînd antreprenorul nu se va prezenta spre a încheia contract şi nu va depune garanţie definitivă în termenul prescris la art. 9 de mai sus.

Pe lîngă acesta concurenţii vor avea în vedere art. 40-57 din legea contabilităţii generale a Statului şi art. 32 din legea timbrului, după care cheltuielile de timbru şi înregistrare cad în sarcina particolarilor.

No. 1 8 7 5 1877 Ianuarie 31.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici