Ion Cristoiu: Dacă desemnarea lui Dacian Cioloş se va dovedi că n-a fost pe bune, Klaus Iohannis ar trebui suspendat, pentru că nu-i în toate minţile

  • Ion Cristoiu: Desemnarea lui Dacian Cioloş pentru formarea noului Guvern a fost considerată o surpriză de proporţii şi, cum se întîmplă într-o ţară trăitoare sub semnul infinitei trăncăneli mediatice, a dat naştere unui uragan de dat cu părerea.
  • Ion Cristoiu: Cică lui Klaus Iohannis nu i-a trecut o clipă prin cap că Dacian Cioloş ar putea deveni premierul României. Prin urmare, l-a desemnat pe Dacian Cioloş convins că preşedintele USR nu va reuşi să facă majoritatea şi prin urmare va da mandatul înapoi înainte de împlinirea celor 10 zile.
  • Ion Cristoiu: Cum adică? Ţara se confruntă cu unul dintre cele mai grele momente din mandatul lui Klaus Iohannis şi preşedintele îşi permite să se ţină de şmecherii politicianiste?! Păi mai bine nu-l mai desemna pe Dacian Cioloş dacă a făcut-o convins că acesta va eşua.
12644 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Dacă desemnarea lui Dacian Cioloş se va dovedi că n-a fost pe bune, Klaus Iohannis ar trebui suspendat, pentru că nu-i în toate minţile

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Iohannis e condamnat să influenţeze PNL pentru a-l accepta pe Dacian Cioloş premier, altfel şeful statului va deveni victima liderului USR care e deja câştigător prin asumarea mandatului de a face un guvern în condiţiile în care niciun alt partid nu vrea să guverneze.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Desemnarea lui Dacian Cioloş pentru formarea noului Guvern a fost considerată o surpriză de proporţii şi, cum se întîmplă într-o ţară trăitoare sub semnul infinitei trăncăneli mediatice, a dat naştere unui uragan de dat cu părerea. M-au amuzat cu deosebire părerile celor de la PSD. Partidul condus de Marcel Ciolacu a fost convins de şoriceii care se învîrt în jurul conducerii cu eticheta de consultanţi politici la gît, în realitate cu gurile căscate după o bucată de caşcaval, să folosească mijloacele de luptă ale celor două partide anti Sistem – AUR şi USR. Prin urmare, PSD a mers la consultări cu un scheci electoral. Marcel Ciolacu n-a fost însoţit de premierul propus, ci de nişte primari PSD nemulţumiţi că n-au primit de la Guvern parale, aşa cum s-a întîmplat cu primarii PNL. România se confruntă cu trei Crize majore – Energetică, Politică şi Sanitară. Care cetăţean simplu, îngrozit c-ar putea muri pe holurile spitalelor din lipsa de locuri la ATI, va fi tresărit la vestea că primarii PSD n-au primit parale de la Guvern, în timp ce primarii PNL au primit? Un partid serios, un partid pe cît de mare, pe atît de responsabil mergea la Cotroceni cu o propunere de premier şi un program de guvernare. Pentru a dovedi ţării că e gata să preia povara Guvernării.

Din motive complexe, dar fără importanţă pentru români, USR a mers la consultări cu o propunere de premier şi cu un program de guvernare. Klaus Iohannis s-a confruntat cu o situaţie aparte. Cu excepţia USR nici un partid parlamentar n-a cerut mandat să facă noul guvern. Propunerea UDMR n-a fost serioasă. Ce-i aia premier pentru cîteva luni? În aceste condiţii, Klaus Iohannis a încredinţat mandatul lui Dacian Cioloş. PSD a sărit imediat din baie. Nu e un premier serios. Păi de ce n-a propus PSD un premier serios, în stare să scoată ţara din Criză?        Aşadar, din punct de vedere constituţional Klaus Iohannis a procedat corect. Dacian Cioloş a susţinut că va face majoritatea prin invitarea PNL şi UDMR, formaţiuni cu care USR a guvernat timp de opt luni. El a reamintit că pe parcursul Crizei nici unul dintre foştii parteneri n-a pus la îndoială Programul Coaliţiei din decembrie 2020, al politicii de Centru Dreapta. Singura chestiune atacată de USR a fost felul dictatorial în care a tratat premierul Florin Cîţu partenerul de Guvernare USR. Deşi Guvern de colaborare, Florin Cîţu s-a purtat cu USR mai ceva decît Nicolae Ceauşescu cu PCR. Contravenind nu numai normelor tipice civilizaţiei politice, dar şi Protocolului semnat în aprilie 2021. El, Dacian Cioloş, va fi un altfel de premier. El nu-i va trata pe miniştrii PNL ca pe nişte văcsuitori cu limba ai ghetelor sale. Ce putea să facă preşedintele? O întrebare menită a pune capăt bombănelilor PSD şi AUR.

A procedat însă Klaus Iohannis şi din punct de vedere politic în chip corect?

Dar cu condiţia să fi fost vorba de o decizie serioasă, responsabilă şi nu de una şmecherească, aşa cum e suspectată de mai toată lumea. Cică lui Klaus Iohannis nu i-a trecut o clipă prin cap că Dacian Cioloş ar putea deveni premierul României. Prin urmare, l-a desemnat pe Dacian Cioloş convins că preşedintele USR nu va reuşi să facă majoritatea şi prin urmare va da mandatul înapoi înainte de împlinirea celor 10 zile. Această suspiciune atribuie lui Klaus Iohannis următoarele scopuri diabolice:

1) Compromiterea USR în ochii electoratului de Dreapta dovedind că partidul e izolat pe scena politică. Nici un partid nu vrea să guverneze cu USR.

2) Umilirea lui Dacian Cioloş pe care preşedintele nu-l are la inimă.

3) Desemnarea unui premier care nu va face guvernul.

Astfel se consumă prima propunere. A doua va fi Florin Cîţu. Florin Cîţu va face un guvern minoritar sprijinit de PSD. Electoratul de Dreapta nu va mai bombăni la acest USR2, deoarece a văzut eşecul USR.

Nu ştiu dacă aşa a gîndit Klaus Iohannis.

Dacă aşa a gîndit, e un iresponsabil care trebuie suspendat pe motiv de pierdere a lucidităţii.

Cum adică?

Ţara se confruntă cu unul dintre cele mai grele momente din mandatul lui Klaus Iohannis şi preşedintele îşi permite să se ţină de şmecherii politicianiste?! Păi mai bine nu-l mai desemna pe Dacian Cioloş dacă a făcut-o convins că acesta va eşua. S-ar fi evitat pierderea unui timp preţios cu un şeptic politic. S-ar fi evitat consumarea unei preţioase cantităţi de energie politică. Tripla Criză prin care trece România reclamă instalarea cît mai repede a unui Guvern cu puteri depline şi cu majoritate în Parlament. Prelungirea Crizei politice, varianta unui guvern minoritar dependent de PSD – sînt dovezi de iresponsabilitate mai ales cînd vin de la preşedinte.

Dar chiar dacă n-a fost un calcul mărunt. Klaus Iohannis e obligat să facă totul pentru ca Dacian Cioloş să alcătuiască /majoritatea. Majoritatea invocată e cea de Centru-Dreapta. Criza politică a fost urmărită cu nelinişte de electoratul de Dreapta. Acest electorat a cerut şi cere politicienilor din cele trei partide să lase deoparte orgoliile, jocurile de culise, interesele meschine şi să guverneze împreună. În acest moment cele trei partide evoluează în faţa electoratului de Dreapta. PNL a pierdut deja enorm cramponîndu-se de Florin Cîţu. A pierdut enorm şi Klaus Iohannis, suspectat a-l sprijini pe Florin Cîţu pînă-n pînzele albe. Cînd PNL a anunţat că merge la Cotroceni fără o propunere de premier, electoratul de Dreapta a răsuflat uşurat:

Slavă Domnului, celor de la PNL le-a venit mintea la cap!

Nimeni n-a crezut că Klaus Iohannis a renunţat la pupilul Florin Cîţu. Şi culmea nimeni nu crede c-a renunţat, nici după desemnarea lui Dacian Cioloş.

Presa de Dreapta e unanimă în a-l suspecta pe Klaus Iohannis că l-a desemnat pe Dacian Cioloş numai şi numai pentru ca acesta să eşueze şi să lase locul lui Florin Cîţu. Refuzul ferm al lui Florin Cîţu, preşedintele PNL, de a negocia cu Dacian Cioloş, a întărit suspiciunea că preşedintele nu vrea refacerea Coaliţiei de Centru Dreapta.

Poate Klaus Iohannis să convingă PNL-Cîţu să intre într-un guvern condus de Dacian Cioloş?

Unii spun că da.

Alţii că nu.

Eu spun că n-are importanţă dacă poate sau nu.

Întreg electoratul, nu doar cel de Dreapta, e convins că preşedintele poate influenţa PNL.

Klaus Iohannis e condamnat să poată influenţa PNL.

Dacă n-o va face (fie că nu poate, fie că nu vrea) principala victimă a eşecului lui Dacian Cioloş va fi Preşedintele.

Cât despre Dacian Cioloş va cîştiga indiferent că va face sau nu guvern.

Pentru că practic a cîştigat deja asumîndu-şi sarcina de a face un guvern, în condiţiile în care nimeni nu vrea să guverneze.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici