Ion Cristoiu: Dacian Cioloş confirmă anunţul lui Klaus Iohannis că va fi un guvern de colaborare PNL-USRPLUS: „Din negociere va rezulta un guvern în care vom fi parteneri egali”

  • Ion Cristoiu: Conferinţa de presă de miercuri, 25 decembrie 2020, a marcat o schimbare de strategie anunţată de Klaus Iohannis şi decisă la reuniunea de la Vila Lac 2: După alegerile din 6 decembrie 2020, PNL va face un guvern de colaborare cu USRPLUS.
  • Ion Cristoiu: Klaus Iohannis dă şi cîteva exemple de reforme care trebuie să devină realitate. Toate par a fi copiate din programul USRPLUS. Preşedintele nu numai că avansează teza unui guvern de colaborare, dar şi precizează acele reforme pe care şi USRPLUS vrea să le facă
  • Ion Cristoiu: Avem aici cheia schimbării de strategie. Sondajele indică o cădere a PNL în sondaje. Desigur, cu redistribuiri, s-ar putea atinge de către PNL un număr de locuri în parlament pentru a face un guvern în jurul PNL. Un asemenea guvern n-ar putea face reformele structurale pe care Klaus Iohannis le gîndeşte
3277 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Dacian Cioloş confirmă anunţul lui Klaus Iohannis că va fi un guvern de colaborare PNL-USRPLUS: „Din negociere va rezulta un guvern în care vom fi parteneri egali”

Publicistul Ion  Cristoiu afirmă că, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, vom avea un guvern de colaborare PNL-USRPLUS, iar preşedintelui Iohannis nu-i pasă că liberalii trebuie să împartă puterea cu alianţa lui Barna şi Cioloş din cauza ambiţiei sale de a reforma România, împărţire care ar putea fi chiar un avantaj în favoarea sa deoarece ar controla cele două partide.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

“În comentariul de pe cristoiublog.ro intitulat Guvernul anunţat de Klaus Iohannis miercuri, seara, nu e unul în jurul PNL, ci un Guvern de colaborare PNL-USRPLUS, un guvern în care cele două partide vor fi partenere egale, şi nu unul în umbra celuilalt, presupus stîlpul Coaliţiei, am lansat teza unei schimbări de strategie a PNL după întîlnirea de la Vila Lac 2 de marţi seara, schimbare al cărei prim semn a fost violentul atac împotriva PSD susţinut de Klaus Iohannis sub forma unui Mesaj adresat Naţiunii, imediat după ce-a ajuns în Palatul din Deal. Potrivit noii strategii, PNL va face un guvern de colaborare cu USRPLUS după alegeri şi nu un guvern în jurul PNL. Guvernul în jurul PNL a fost o strategie susţinută un timp de liderii PNL. Momentul de lansare în public a fost cel din 9 noiembrie 2020 din deschiderea campaniei electorale cînd la emisiunea lui Ionuţ Cristache de la TVR Tu votezi, România!, secretarul general al PNL Robert Sighiartău a declarat că dacă ar fi să aleagă între a guverna cu PMP sau cu USRPLUS, ar alege PMP, partid care <are aceleaşi valori creştin-democrate> ca şi PNL-ul. Acesta a fost semnalul. Au urmat alte intervenţii în spaţiul public ale liderilor PNL prin care s-a conturat un viitor guvern de după alegeri alcătuit în jurul PNL.

Ce înseamnă alcătuit în jurul PNL?

Experienţa postdecembristă ne dezvăluie că un Guvern alcătuit în jurul ... e unul în care un partid obţine un scor mare în alegeri şi cu acest scor, pentru a-şi asigura majoritatea în Parlament, apelează la partide cu scoruri suficient de mici pentru a pretinde formarea Guvernului, dar suficient de mari pentru a asigura, în schimbul unor posturi de miniştri şi alte ciubucuri babane, majoritatea în Parlament. Un astfel de Guvern a fost cel alcătuit în jurul PSD după alegerile din 2016. O variantă a unui astfel de Guvern e cea de după alegerile din 1992. Deşi minoritar în Parlament la nivel de cifre, PDSR a guvernat pînă în 1996, sprijinit fiind în Parlament de partide de aceeaşi orientare, PMP, PSM şi PUNR. Coaliţia a fost poreclită de noi, jurnaliştii, Patrulaterul Roşu. La un asemenea guvern se gîndea Klaus Iohannis cînd vorbea la un moment dat de un guvern în jurul PNL. Chiar dacă PNL şi PMP şi UDMR n-ar fi făcut majoritatea în Parlament Guvernul s-ar fi bazat pe sprijinul dat de USRPLUS. USRPLUS nu şi-ar fi putut permite să se alieze cu PSD împotriva unui Guvern de Dreapta.

 Conferinţa de presă de miercuri, 25 decembrie 2020, a marcat o schimbare de strategie anunţată de Klaus Iohannis şi decisă la reuniunea de la Vila Lac 2:

După alegerile din 6 decembrie 2020, PNL va face un guvern de colaborare cu USRPLUS.

 Temeiul acestei ipoteze lansate de mine stă înainte de toate în radiografia dialogului dintre reporter şi Klaus Iohannis pe această temă. L-am transcris în comentariul anterior. Îl reiau pentru că numai astfel voi putea aduce argumente în sprijinul ipotezei mele:

<Ramona Avramescu, Televiziunea Română: Bună seara! Domnule preşedinte, de la începutul campaniei electorale, în timp ce dumneavoastră criticaţi PSD, s-au înteţit atacurile între PNL şi USR. În ultima perioadă, liderii celor două partide se acuză reciproc de blaturi cu PSD, de populism, de trădare şi aşa mai departe. După alegerile locale, spuneaţi că rezultatele arată că PNL şi USR devin forţele schimbării în bine, încurajînd implicit o coaliţie între cele două partide în vederea guvernării. La cum merg lucrurile în această campanie, aveţi senzaţia că PNL şi USR îşi doresc să guverneze împreună şi ce mesaje aveţi pentru cele două partide azi?

Klaus Iohannis: Mesajul meu este simplu: vor guverna împreună, iar ce numiţi dumneavoastră contre – este o nervozitate, o sensibilitate tipică pentru campania electorală. Nu toată lumea poate să rămînă calmă. Cîteodată, unii sar mai repede cu anumite mesaje, cu anumite acuzaţii, însă între PNL şi USR există o apropiere care nu cred că trebuie să se bazeze neapărat pe simpatii între persoane, ci pe concordanţă între valori şi obiective de reformă. Şi asta, evident, există.

Ramona Avramescu, Televiziunea Română: Dacă-mi permiteţi, vor guverna împreună pentru că îşi doresc să o facă sau pentru că sînt încurajaţi, poate presaţi dinspre electorat, dinspre dumneavoastră?

Klaus Iohannis: Eu îi încurajez să se apropie şi electoratul, evident, aşteaptă acelaşi lucru de la cele două partide şi sunt convins că în conducerile celor două partide va exista o deschidere semnificativă pentru această abordare.>

De regulă, Klaus Iohannis respinge o a doua întrebare a jurnalistului atunci cînd nu vrea să adîncească subiectul. De data asta el nu numai că permite o a doua întrebare, dar mai mult aduce noi amănunte faţă de primul răspuns. Astfel Klaus Iohannis atrage atenţia conducerii USRPLUS că va trebui să intre la guvernare cu orice preţ, pentru că electoratul partidului nu va ierta eroarea de a refuza asta. Nu cred că era nevoie de o asemenea avertizare. Conducerea USRPLUS ştie că după alegeri, indiferent de scorul obţinut, dacă a trecut pragul electoral, nu-şi poate permite să trimită partidul în Opoziţie. Ca toate partidele nu numai româneşti, USRPLUS trăieşte ca partid din obiectivul ajungerii la Guvernare. Declaraţiile unor lideri USRPLUS că nu vor ceda de la propunerea cu Dacian Cioloş premier sînt o simplă umflare a muşchilor electorali. Îşi imaginează vreun membru USRPLUS trecerea în Opoziţie, şi nu faţă de orice partid, ci faţă de unul de Dreapta? Primul răspuns al preşedintelui ne trimite la Guvernul de colaborare:

<Mesajul meu este simplu: vor guverna împreună, iar ce numiţi dumneavoastră contre – este o nervozitate, o sensibilitate tipică pentru campania electorală.>

De ce vor guverna împreună?

Preşedintele răspunde:

<Între PNL şi USR există o apropiere care nu cred că trebuie să se bazeze neapărat pe simpatii între persoane, ci pe concordanţă între valori şi obiective de reformă.>

Unde am mai auzit noi teza obiectivelor de reformă?

Nicăieri în altă parte decît în conferinţele de presă ale lui Klaus Iohannis din ultima vreme. Pe 17 noiembrie 2020 la conferinţa de presă de marţi, chiar în Declaraţia de presă, el preciza:

<România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorităţi parlamentare, de aceea votul din 6 decembrie este mai important decît oricînd, pentru a fi posibil amplul proces de reconstrucţie a României pe care eu, împreună cu guvernul PNL ne-am asumat-o.>

Mesajul adresat naţiunii marţi, 24 noiembrie 2020, a fost dominat de teza reformelor necesare:

<Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfîrşit, definitivă! Este timpul ca, uniţi, cetăţenii acestei naţiuni şi forţele politice reformatoare, împreună cu mine, să intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a ţării noastre. Este timpul să construim România Normală!

Avem proiecte majore de realizat în domenii neglijate de ani şi ani la rînd. Sănătatea şi educaţia sunt prioritare, cu atît mai mult cu cît provocările generate de pandemie ne-au arătat cît de grave sunt deficienţele cu care ne confruntăm. Totodată, refacerea legilor justiţiei pe baze constituţionale şi continuarea accelerată a luptei anticorupţie, eliminarea baronilor din administraţie şi reformarea administraţiei, introducerea votului în două tururi pentru primari şi aplicarea unei agende de dezvoltare verde, sustenabilă, toate acestea trebuie să devină realitate.>

 Din cîte se vede, Klaus Iohannis nu se mulţumeşte să invoce necesitatea reformelor în general. El dă şi cîteva exemple de reforme care trebuie să devină realitate. Toate par a fi copiate din programul USRPLUS. Preşedintele nu numai că avansează teza unui guvern de colaborare, dar şi precizează acele reforme pe care şi USRPLUS vrea să le facă.

Avem aici cheia schimbării de strategie. Sondajele indică o cădere a PNL în sondaje. Desigur, cu redistribuiri, s-ar putea atinge de către PNL un număr de locuri în parlament pentru a face un guvern în jurul PNL. Un asemenea guvern n-ar putea face reformele structurale pe care Klaus Iohannis le gîndeşte ca fiind cele prin care va lăsa în urmă o României schimbată din temelii. Doar cu o majoritate PNL-USRPLUS Klaus Iohannis gîndeşte că va putea fi în următorii patru ani Marele Făuritor de Ţară, Omul providenţial pentru România, cel care va face ceea ce nici un alt preşedinte n-a făcut timp de 30 de ani în postdecembrism. Fireşte, un guvern în jurul PNL ar fi dat PNL întregul ciolan al puterii. Un guvern de colaborare înseamnă că PNL nu-şi va mai putea satisface pe deplin clientela politică, hămesită după un deceniu aproape de stat deoparte de ciolan. Lui Klaus Iohannis, apucat de ambiţia de a reforma România, puţin îi pasă. Ba mai mult pentru el împărţirea puterii între cele două partide e un avantaj. Le va folosi unul împotriva celuilalt, după principiul Divide et impera.

 

N.B. Sînt confraţi care nu împărtăşesc ipoteza mea. Bogdan Iacob de la InPolitics.ro crede că e vorba de o manevră prin care Klaus Iohannis vrea să descurajeze electoratul USRPLUS, care-şi va spune Ce rost are să mai merg la vot că tot o să guvernăm?! Pentru a face faţă manevrei – mă avertizează Bogdan Iacob – în zilele următoare, USRPLUS va reacţiona violent anti-PNL drept răspuns la declaraţiile lui Klaus Iohannis. Joi, 26 noiembrie 2020, Dacian Cioloş, cel anunţat de USRPLUS ca propunere de premier, a răspuns pe Facebook semnalului lansat de Klaus Iohannis. Nici vorbă de reacţie virulentă. Dimpotrivă, o mare deschidere către dialogul privind guvernul de colaborare. Dacian Cioloş mi-a lăsat impresia că înainte de a anunţa guvernul de colaborare, Klaus Iohannis a avut o întîlnire secretă cu cei doi copreşedinţi în cadrul căreia s-a angajat că va fi vorba de un guvern de colaborare. Scrie Dacian Cioloş:”

<De asemenea, vor exista negocieri, vor exista condiţii. Cred că şi PNL va avea condiţiile sale, aşa cum este normal. Din negociere va rezulta un guvern în care vom fi parteneri egali, care ştiu să se respecte unul pe celălalt, pentru că aşa a decis electoratul.>

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici