Ion Cristoiu: Eşecul Moţiunii de cenzură ar fi un dezastru nu numai pentru ţară, dar şi pentru PNL, pentru Florin Cîţu şi chiar pentru Klaus Iohannis

  • Ion Cristoiu: Guvernul Florin Cîţu va pica la Moţiunea de cenzură. E atît de sigur, încît trecerea Moţiunii de cenzură nu va fi o ştire. Va fi o ştire dacă nu trece şi Guvernul Florin Cîţu va rămîne la Palatul Victoria. Supravieţuirea Guvernului Cîţu ar fi nu numai o ştire. Ar fi un dezastru. Pentru toată lumea.
  • Ion Cristoiu: Programarea Moţiunii PSD era imposibilă fără acordul PNL. De ce avea nevoie PNL ca Guvernul să cadă la Moţiunea PSD şi nu la cea semnată de AUR şi USRPLUS? E o întrebare ce ar putea să surprindă. Ea presupune implicit că PNL condus de Florin Cîţu nu şi-a mai pus problema să lupte pentru supravieţuirea Guvernului.
  • Ion Cristoiu: De ce ar fi un dezastru pentru ţară dacă Moţiunea nu trece? E limpede că nu doar Florin Cîţu, dar şi întreg Guvernul s-au epuizat din punct de vedere al suflului politic. Presupunînd că Guvernul va supravieţui Moţiunii de cenzură, el va fi lipsit exact de ceea ce-i trebuie unui Guvern în perioada dificilă care urmează: un minim capital politic
3874 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Eşecul Moţiunii de cenzură ar fi un dezastru nu numai pentru ţară, dar şi pentru PNL, pentru Florin Cîţu şi chiar pentru Klaus Iohannis

Publicistul Ion Cristoiu merge pe ipoteza unui compartament responsabil al liderilor PNL, al lui Florin Cîţu şi al preşedintelui Iohannis şi afirmă că moţiunea de cenzură a PSD va fi adoptată azi de Parlament, iar guvernul va pica, susţinând că, în caz contrar, va fi un dezastru nu numai pentru ţară, ci şi pentru principalii lideri politici  ai momentului.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Am încheiat luni, 4 octombrie 2021, emisiunea România9 de la TVR, concluzionînd, împreună cu Ionuţ Cristache:

Mîine, marţi, 5 octombrie 2021, Guvernul Florin Cîţu va pica la Moţiunea de cenzură. E atît de sigur, încît trecerea Moţiunii de cenzură nu va fi o ştire. Va fi o ştire dacă nu trece şi Guvernul Florin Cîţu va rămîne la Palatul Victoria.

Acestor concluzii le-aş adăuga acum una mult mai importantă:

Supravieţuirea Guvernului Cîţu ar fi nu numai o ştire. Ar fi un dezastru. Pentru toată lumea.

Pentru ţară în primul rînd. Dar şi pentru PNL şi pentru Klaus Iohannis. S-a invocat de către George Simion, liderul AUR, al unui partid aflat într-o ascensiune fulminantă, că nu ştiu ce deputat PNL ar fi încercat să cumpere un parlamentar AUR, ca să nu vină la Moţiunea de cenzură. Dacă aşa stau lucrurile, parlamentarul respectiv ar trebui dat afară din PNL.

Pentru prostie, deoarece numai un tălîmb ar fi riscat un gest atît de periculos pentru ceva absolut inutil. Admiţînd că insul de la AUR nu venea la vot, cum ar fi supravieţuit prin asta Guvernul în condiţiile în care Opoziţia are o rezervă de peste 50 de parlamentari pentru a trece Moţiunea?

Pentru acţiune în contra intereselor PNL, deoarece PNL are tot interesul ca Guvernul Florin Cîţu să cadă. Şi cînd spun PNL mă refer la PNL-ul condus de Florin Cîţu. Şi nu la orice Moţiune, ci la Moţiunea depusă de PSD. Oricît ar părea de ciudat, încă din dimineaţa lui 28 septembrie 2021, cînd PSD s-a grăbit să depună o Moţiune pe care o uitase prin sertare, s-a întrezărit o înţelegere între PSD şi PNL. Bănuiala a devenit certitudine cînd, la prînz, după decizia CCR, Birourile reunite ale Camerelor au votat intrarea în circuit de urgenţă a Moţiunii PSD. Constituţia şi Decizia CCR reclamau repunerea în circuit a Moţiunii AURU-USRSPLUS deja citită în Plen. Programarea Moţiunii PSD era imposibilă fără acordul PNL.

De ce avea nevoie PNL ca Guvernul să cadă la Moţiunea PSD şi nu la cea semnată de AUR şi USRPLUS?

E o întrebare ce ar putea să surprindă. Ea presupune implicit că PNL condus de Florin Cîţu nu şi-a mai pus problema să lupte pentru supravieţuirea Guvernului. Da, PNL şi-a dat seama că plecarea Guvernului Florin Cîţu era fatală. Dacă nu se întîmpla cu Moţiunea AUR-USRPLUS atunci se întîmpla cu Moţiunea PSD, pe care PSD-ul ar fi depus-o imediat ce ar fi picat prima Moţiune. Ca să nu mai spun că Guvernul era obligat să vină în Parlament cu noii miniştri.

Căderea la Moţiunea PSD are pentru PNL următoarele avantaje:

1) Confirmă existenţa pe scena politică a două partide mari, cu adevărat importante PNL şi PSD.

2) Trecerea Moţiunii AUR-USRPLUS ar fi marcat pentru opinia publică victoria USRPLUS. PSD n-avea nici un interes să facă din AUR un partid în stare să prăbuşească Guverne. PNL n-avea interesul să umfle muşchii USRPLUS prin victoria asupra PNL.

3) Moţiunea AUR-USRPLUS cerea, prin textul din care AUR scosese orice referire la miniştrii USRPLUS, doar căderea lui Florin Cîţu. Deşi trecerea unei Moţiuni avea semnificaţia constituţională a Căderii întregului Guvern şi nu numai a premierului, USRPLUS ar fi impus imaginea că Moţiunea a dat jos doar premierul. Prin trecerea Moţiunii PSD, care atacă şi miniştrii USRPLUS, se creează premisele unei campanii PNL pe tema „USRPLUS şi-a dat jos propriul Guvern aşezîndu-se în trena Ciumei Roşii”. De vor fi negocieri, USRPLUS nu va mai avea aplombul din ziua cînd a depus Moţiunea.

4. La o adică sprijinul dat Căderii Guvernului PNL de către USRPLUS poate fi un motiv pentru PNL să nu mai negocieze cu USRPLUS. Mai ales că liderii USRPLUS, inclusiv foştii miniştri, au denunţat nu numai pe Florin Cîţu, dar şi PNL şi pe Klaus Iohannis.

4) În eventualitatea unui Guvern minoritar, PSD îşi poate permite să-l sprijine în Parlament fără a pierde prea mult în ochii propriului electorat. Uite, am dat jos Guvernul, dovadă a forţei PSD! Am fi vrut alegeri anticipate. Klaus Iohannis s-a opus. PSD e un partid responsabil. Nu-şi poate permite să vadă o ţară neguvernată.

5) PSD are voie o singură Moţiune pe sesiune. Admiţînd că va fi pusă pe rol şi Moţiunea AURPLUS (greu de conceput, dacă ne gîndim la prestaţia AUR din ultimele zile), îndreptată împotriva Guvernului care se va forma peste ceva timp, ea va suna ca dracu pentru electorat. Cum să depui Moţiune împotriva unui Guvern care n-a intrat bine în pîine? Ar fi şi pentru PSD un motiv de a refuza să voteze Moţiunea.

De ce ar fi un dezastru pentru ţară dacă Moţiunea nu trece?

E limpede că nu doar Florin Cîţu, dar şi întreg Guvernul s-au epuizat din punct de vedere al suflului politic. Presupunînd că Guvernul va supravieţui Moţiunii de cenzură, el va fi lipsit exact de ceea ce-i trebuie unui Guvern în perioada dificilă care urmează: un minim capital politic.

E limpede, de asemenea, că după încheierea celor două Congrese, la nivel de administrare a ţării se simte nevoia unui nou început. Acest nou început înseamnă formarea unui nou Guvern, condus de altcineva decît Florin Cîţu. Prin nou Guvern nu se înţelege acelaşi Guvern, dar fără Florin Cîţu. Indiferent că USRPLUS va reveni sau nu la Guvernare, noul Guvern trebuia să aibă multe feţe noi, la unele ministere cu miniştri beneficiari de capital politic însemnat. S-ar cuveni să se schimbe şi structura Guvernului. Tot pentru a lăsa impresia de nou început. Acest nou început ar da Puterii de Dreapta (doar PNL-UDMR sau PNL-UDMR-USRPLUS) un răgaz de cîteva luni în ochii electoratului. Multe dintre dificultăţi vor fi suportate mai uşor de populaţie sub puterea iluziei c-a început o nouă Eră. Acest nou început presupune şi-o imagine de forţă, dată de Unitate. Aici intervine chestiunea alierii cu USRPLUS. Dacă USRPLUS nu renunţă la aroganţă, chiar din primele zile noul început va fi compromis de reluarea certurilor. De aceea, cred că deşi se va juca teatrul mîinii întinse USRPLUS, în realitate PNL şi Klaus Iohannis au interesul unei Guvernări doar a PNL.

Ipoteza contrară – adică supravieţuirea Guvernului Cîţu – nu vreau s-o iau în considerare. Atît de proastă e pentru ţară.

Nu iau în considerare nici ipoteza unei desemnări a lui Florin Cîţu ca premier. Nu cred că Klaus Iohannis e atît de iresponsabil încît să-l desemneze pe Florin Cîţu. Chiar pentru Florin Cîţu ar fi un dezastru:

1) Ar putea ajunge să fie mai urît decît Nicolae Ceauşescu. Dacă acum stă deoparte, mai are şanse să revină ca premier pînă în 2024.

2) Ar scăpa PNL din mînă. Florin Cîţu are nevoie de energie pentru a pune mîna pe PNL de-adevăratelea. Ocupat cu Guvernarea, în ultimele zile a lăsat PNL de izbelişte. Trebuie să rezolve dizidenţa Ludovic Orban prin atragerea de partea echipei cîştigătoare a susţinătorilor lui Ludovic Orban.

Nu mai spun ce dezastru ar fi pentru Klaus Iohannis rămînerea lui Florin Cîţu în fruntea Guvernului.

Ca orice siguranţă arsă, un Florin Cîţu premier ar lăsa să treacă toată ura împotriva Puterii spre Cotroceni.

Tot ce-am scris mai sus se bazează pe ipoteza unui comportament lucid, inteligent, responsabil al lui Florin Cîţu, al liderilor PNL, al lui Klaus Iohannis.

În postdecembrism au fost multe situaţii în care calculele întemeiate pe comportamentul raţional al politicienilor au fost infirmate.

De aceea, repet, în final, luîndu-mi măsuri de precauţie pentru a nu mă dovedi un fals profet:

Ipoteza mea se bazează pe ceea ce cred c-ar trebui să fie un comportament responsabil de oameni în toate minţile.

Nu uit însă învăţătura care spune că Dumnezeu le ia minţile oamenilor, cînd vrea să-i piardă.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici