Ion Cristoiu: Fenomenul Dana Budeanu

  • Ion Cristoiu: În interviul pentru cristoiutv, Dana Budeanu a surprins pe toată lumea optînd pentru un decor cu un perete de pantofi în spate. Această opţiune mărturiseşte o personalitate lipsită de complexul culturii
  • Ion Cristoiu: În zicerile ei de la Verdict politic, Dana Budeanu se vrea o personalitate sinceră, gen ce-i în guşă, şi-n căpuşă
  • Ion Cristoiu: Succesul Danei Budeanu ar trebui să fie învăţătură pentru politicieni. Internetul reclamă autenticitate, naturaleţe. A apus vremea imaginii confecţionate de consilieri
16376 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Fenomenul Dana Budeanu

Ion Cristoiu: Fenomenul Dana Budeanu

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că, odată cu epoca televiziunii pe internet, a trecut vremea politicienilor care vor să ajungă la inima electoratului prin imagini şlefuite de consilieri şi oferă exemplul Danei Budeanu care a reuşit să cucerească audienţa prin autentiticitate. Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„După despărţirea de ProTv, în urma unui conflict în care televiziunea cu pricina s-a comportat în stil bolşevic, punînd activismul TeFeList înaintea ratingului, Dana Budeanu şi-a făcut o televiziune pe YouTube. Aici postează o dată pe săptămînă emisiunea Verdict politic, prezentată mai întîi, pe site-ul Ştiri pe surse, şi emisiunea Verdictul vestimentar şi de situaţie, susţinută anterior pe ProTv timp de patru ani şi ceva.

Dana Budeanu are un succes nebun cu aceste emisiuni pe canalul ei de YouTube.

În România hormonală, şi astfel lesne de manipulat, succesul cuiva poate stîrni două posibile reacţii:

De ură.

De iubire.

Există însă şi o altă reacţie:

Cea constînd în încercarea de a descoperi cauzele succesului.

E o atitudine pe care eu cel puţin am învăţat-o la Facultatea de Filosofie. Faptele realităţii sînt pentru filosof prilej de explicare. Că e vorba de succesul unei Lovituri de stat sau de cel al unei prestaţii profesionale (jurnalistice, politice, sportive, artistice), filosoful se preocupă înainte de toate de a-i găsi faptului din real o explicaţie sau mai multe.

Sub acest semn, luînd seama la succesul repurtat de Dana Budeanu, am ţinut să-i iau un interviu (de personalitate) pentru cristoiuTv. În vederea interviului, m-am documentat serios, printre altele urmărind cu atenţie şi cu creionul în mînă mai multe emisiuni Verdict politic şi Verdict vestimentar şi de situaţie.

Formula aleasă de Dana Budeanu e cea inaugurată şi afirmată spectaculos în media de Mircea Badea. Vedeta se adresează unor spectatori nevăzuţi. Nu le ştie reacţiile, nu ştie nici măcar dacă o urmăresc. Cu toate acestea ea se comportă de parcă i-ar avea în faţă, sorbind-o din ochi de plăcere. Postura poate fi asemănată cu cea a unui politician angajat într-un dialog activ cu sala. În nici un caz nu poate fi asemănată cu cea a unui actor care recită poezii în faţa unei săli pline sau care spune un monolog. În cazul formulei alese de Dana Budeanu spectatorii nevăzuţi sînt provocaţi la un dialog interactiv. Una dintre condiţiile de succes ale formulei stă în talentul actoricesc. Textul rostit e dublat de gesturi expresive, dar mai ales de o spunere cu întregul corp. Sînt sigur că mulţi telespectatori o urmăresc pe Dana Budeanu nu numai pentru ceea ce zice, dar şi pentru ceea ce face. O altă condiţie a succesului e dată de improvizaţie. Dana Budeanu nu învaţă pe de rost textul pe care-l va spune. Deşi are pregătite cîteva idei principale, nici ea nu ştie ce gînd îi va trece prin cap la un moment dat. Şi dacă-i trece, nu ezită să-l spună în gura mare. Dacă sînt îndeplinite, cele două condiţii asigură vedetei ceea ce consumatorii de Internet aşteaptă de la astfel de emisiuni:

Autenticitatea.

Am dialogat la cristoiuTv pînă acum cu zeci de personalităţi. Fiind vorba de televiziunea de la distanţă, fiecare şi-a ales decorul. Răzvan Dumitrescu a optat ca decor pentru un zid. Decorul meu e totdeauna acelaşi:

Cărţile de pe rafturi.

Mulţi interlocutori au ales şi ei un decor cu cărţi.

Dana Budeanu a surprins pe toată lumea optînd pentru un decor cu un perete de pantofi în spate.

Această opţiune mărturiseşte o personalitate lipsită de complexul culturii. Te-ai fi aşteptat ca ea, afirmată în calitate de critic de modă, etichetată uneori ca o modistă, să se dea om de cultură. Să pară altfel decît este. Adică moartă după cărţi şi nu după pantofi, ca orice femeie care se respectă de la Cleopatra încoace.

Prin acest gest, Dana Budeanu a dovedit că e o personalitate. Pentru că numai o personalitate nu e sluga aparenţelor. Mult mai important, pentru telespectatori gestul a mărturisit autenticitate. Ceva gen, asta sînt eu şi dacă nu vă plac, nu vă uitaţi la mine. Dana Budeanu a avut un episod intitulat Ameţitele şi mafioţii. Un episod serial satiric dedicat lumii de parveniţi din România postdecembristă. Printre altele am surprins-o ironizînd crunt, pînă la batjocură, pe ameţitele care se vor aristocrate prin purtarea de pălării cu boruri. Fără a şti că pălăriile cu boruri nu se pupă cu balconul de apartament de bloc, unde locuiesc ameţitele, ci cu conacul, dacă nu chiar cu castelul. Dana Budeanu a denunţat astfel obsesia pentru aparenţe, pentru a trece altfel decît ceea ce eşti, în lumea de azi. Camil Petrescu a elogiat cîndva o actriţă care avea curajul să spună bărbaţilor din jur, în cabină fiind, Şi acum ieşiţi afară că vreau să mă piş! În zicerile ei de la Verdict politic, Dana Budeanu se vrea o personalitate sinceră, gen ce-i în guşă, şi-n căpuşă. Prin urmare ea nu şovăie să-i facă să-i facă pe telespectatori proşti, să-i certe că nu-şi cunosc drepturile, să-i beştelească, pentru că se lasă uşor manipulaţi, să le zică ea, Dănuţa, ce şi cum. Tocmai asta adoră telespectatorii la Dana Budeanu:

Că le spune ce crede, că nu-i păcăleşte, că e sinceră cu ei.

Aceşti telespectatori sînt sătui de ipocrizia din viaţa publică, sporită de politicieni.

Ei vor să vadă personalităţi autentice, personalităţi care să li se înfăţişeze aşa cum sînt, personalităţi care nu vor să pară altceva decît ceea ce sînt.

Telespectatorii de Internet cer mai mult decît telespectatorii de televiziuni: autenticitate. Ei simt şi resping prefăcătoria. Pentru că ei sînt victimele prefăcătoriei politicianiste. Ei ştiu că politicianul îţi cade în genunchi, se smiorcăie, te linguşeşte, face declaraţii de amor numai şi numai pentru a-ţi fura votul.

De aceea, ei adoră pe cei care – ca Dana Budeanu – îi muştruluieşte, bate din picior la ei, îi ceartă.

Asta deoarece ştiu că, spre deosebire de politician, vedete ca Dana Budeanu nu se prefac.

Succesul Danei Budeanu ar trebui să fie învăţătură pentru politicieni.

Internetul, care ia tot mai mult locul presei clasice, reclamă autenticitate, naturaleţe.

A apus vremea imaginii confecţionate de consilieri.

Şi cea mai bună dovadă e hazul pe care-l stîrnesc postările pe Facebook ale unor demnitari precum Marcel Vela, Violeta Alexandru, care se maimuţăresc de dragul de a trece naturali!”.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici