Ion Cristoiu: În 1975, scriitorul român Marin Preda profeţea Destrămarea Uniunii Sovietice

Pregătind pastila video din seara de 31 august 2022, despre folosirea lui Gorbaciov ca idiot util de către Occident, am avut nevoie de fragmentul din Delirul, ediţia mea, necenzurată, din 1991, în care Stalin îi explică nevestei de ce Rusia nu poate fi democrată. Pasajul era menit să demonstreze că modelul occidental, pe care liderii Vestului se luptă să-l impună în toate ţările lumii, ca model ideal de regim, aşa cum Moscova plantase în ţările din Est regimul comunist, pe motiv că e un ideal de regim în Istorie, era incompatibil cu păstrarea Imperiului. Împins şi de nevastă-sa, lipsit de experienţa bătăliilor de pe culoarele Kremlinului, Mihail Gorbaciov a destrămat Imperiul, moştenire lăsată de Stalin, realizată de acesta cu preţul a milioane de ruşi morţi în al Doilea Război mondial, pariind pe democratizare. Democratizarea – îi spune Stalin Alilluyevei – ar fi dus la destrămarea Imperiului.

13610 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: În 1975, scriitorul român Marin Preda profeţea Destrămarea Uniunii Sovietice

Wikipedia Commons/ Captura YouTube

Textul din Delirul, ediţie necenzurată, sună astfel:


„O Rusie potolită şi democratică, cum ne-o doresc străinii, ar fi pierdut toate ieşirile la mare, ar fi pierdut Ucraina şi toate republicile din sud şi ar fi dat mari poeţi şi scriitori care ar fi stîrnit admiraţia lumii întregi prin strigătele lor de disperare, atît de adevărate şi hm! da, da, da, atît de pline de măiestrie artistică... Nu uita, Nadejdea, că marii noştri neliniştiţi, Tolstoi, Dostoievski, Cehov şi chiar Gorki al nostru, nu s-au revoltat că Rusia se întinde din Caucaz şi pînă în Suedia şi de la Marea Baltică, pînă la Vladivostok, continuă Stalin cu ironia sa necruţătoare. Blîndul Cehov nu ştiu să fi protestat contra lipsei de independenţă a Poloniei, iar lucidul ucrainean Gogol, care a scris în ruseşte, nu ne spune nimic că ar fi dorit măcar cît de cît o Ucraina ruptă de Rusia...”


Aventura manuscrisului Delirul a fost povestită de mine în prefaţa la ediţia necenzurată din 1991. Scriam în această introducere de tip avertisment că romanul se întemeia, în concepţia lui Marin Preda, pe doi stîlpi susţinători:
Monologul lui Hitler şi Monologul lui Stalin.
De aici plecînd se desfăşura demonstrarea eminamente artistică a tezei despre Delirul Istoriei.
La apariţie, în 1975, romanul avea doar monologul lui Hitler.
La vremea respectivă nimeni dintre cei neiniţiaţi nu ştia că monologul lui Stalin, scris de Marin Preda, lipsea din ediţia tipărită.
Nu avem date despre ce s-a întîmplat de fapt.
Succesul romanului a fost atît de mare încît nimeni nu şi-a pus întrebări.
Era greu de închipuit că romanul a fost cenzurat, în condiţiile în care pentru prima dată după 23 august 1944 Mareşalul Antonescu apărea în spaţiul public comunist într-o lumină favorabilă.
Nu ştim dacă Marin Preda n-a dat capitolul, sfătuit la nivelele înalte în care fusese pusă la cale realizarea cărţii sau îl scosese cenzura.
După opinia mea, Marin Preda e cel care s-a autocenzurat.
Apariţia unui roman de reabilitare a lui Antonescu se anunţa ca deranjantă pentru ruşi.
Un capitol despre Stalin mai ales în contextul Marelui Război pentru Apărarea Patriei ar fi încărcat primejdios nota de plată pentru noi.
Sigur e că textul exista.
În 1991, cînd am scos romanul, familia mi-a dat manuscrisul.
Astfel a apărut Delirul şi cu monologul lui Stalin.
În acest monolog Stalin al lui Marin Preda se dezvăluie ca un precursor al lui Putin. Polemizînd fără s-o ştie cu Mihail Gorbaciov, cel care a distrus URSS, încercînd să facă din ea o democraţie, Stalin profeţeşte prăbuşirea URSS în condiţiile Perestroikăi.
Perestroika a dus la ruperea Ucrainei şi a republicilor din sud.
Stalin din acest monolog e însă Stalin al lui Marin Preda.
Numai că Marin Preda a scris acest monolog în care Stalin profeţeşte destrămarea URSS prin încercarea de a face o Rusie democratică în 1975.
Ediţia cu monologul a apărut în 1991.
Pentru cititor avertismentul lui Stalin a apărut ca un text scris de Marin Preda după prăbuşirea URSS.
Numai că Marin Preda, scriitorul român Marin Preda, a scris acest text în 1975, cînd nimeni de pe lumea asta nu se gîndea la o destrămare a URSS, pentru că nimeni nu se gîndea la ivirea lui Gorbaciov.
În 1975, Mihail Gorbaciov era un simplu şef de partid la Stavropol.
Numirea sa ca secretar general a avut loc abia în 1985, după ce fusese promovat ca secretar cu Agricultura în 27 noiembrie 1978.
Cum de Marin Preda îi atribuie lui Stalin aserţiunea că democratizarea Rusiei ar duce la pierderea republicilor?
Foarte simplu.
Marin Preda era un excepţional cunoscător al Istoriei.
Asta fără a mai pune la socoteală intuiţia geniului care era Marin Preda.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici