Ion Cristoiu: În plină Pandemie, Florin Cîţu ne administrează un optimism exagerat ca un vaccin cu apă chioară

  • Ion Cristoiu: După ce într-o joie celebră Guvernul, prin Florin Cîţu, a anunţat înăsprirea măsurilor, în vremea din urmă, tot Guvernul, prin Florin Cîţu, a purces la o campanie de optimism exagerat.
  • Ion Cristoiu: Prin Florin Cîţu sîntem injectaţi zilnic cu un vaccin de optimism. De la 1 iunie se va putea reveni la normal, ba mai mult, de la 1 august nici nu vom purta mască, evident dacă ne vaccinăm. Sigur, acest dacă ne sugerează o şmecherie. Să ne grăbim să ne vaccinăm pentru ca să nu mai purtăm mască
  • Ion Cristoiu: Potrivit raţionamentului sanitar trebuie să ne punem întrebarea: Unde sînt specialiştii, deoarece toate măsurile luate de politicieni sînt puse pe seama sfaturilor specialiştilor. Sau te pomeneşti că şi specialiştii sînt împărţiţi în două.
1217 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: În plină Pandemie, Florin Cîţu ne administrează un optimism exagerat ca un vaccin cu apă chioară

Ion Cristoiu

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, din punct de vedere al raţionamentului sanitar, premierul, ministru Sănătăţii şi şeful DSU nu au dat până acum un răspuns tranşant despre situaţia pandemică din România, motiv pentru care actuala putere se comportă ca şi cum ar suferi de schizofrenie politică: pe de o parte anunţă Apocalipsa, iar pe de altă parte Învierea.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Venind vorba de Dreptul Roman, disciplină care se făcea pe vremuri la Facultatea de Drept, Valeriu Stoica mi-a invocat raţionamentul juridic. S-a întîmplat asta într-un interviu înregistrat pe cale de a fi difuzat sîmbăta viitoare pe Aleph News de la 20 la 21. Valeriu Stoica e un distins jurist. N-am îndrăznit în emisiune să-i cer mai multe amănunte despre raţionamentul juridic.

Am lăsat impresia că ştiu despre ce-i vorba.

De fapt, despre raţionamentul juridic nu ştiu nimic. Ştiu însă aproape totul despre raţionamentul sanitar.

Iată un exemplu de raţionament sanitar:

Vineri noaptea, bolnavii din Spitalul Foişor, în marea lor majoritate incapabili să meargă pe picioare, deoarece au venit la spital ca să fie operaţi la picioare au fost evacuaţi forţat, la ordinul sinistrului Raed Arafat pentru că de a doua zi Spitalul urma să fie de bolnavi de Covid 19.

În justificarea acestei măsuri, unice în istoria lumii civilizate, care nu-l are, totuşi, pe Raed Arafat, şeful DSU şi ministrul Sănătăţii, într-un cor cu Cioclii apocaliptici, au semnalat că situaţia e deosebit de gravă în privinţa locurilor la ATI. Asta înseamnă că ne aflăm în plină Pandemie.

Potrivit raţionamentului sanitar, dacă aceasta este realitatea, autorităţile se văd obligate să transmită ţării un mesaj puternic de îngrijorare. Mai mult decît măsurile de restricţie, mai mult decît sancţionările contracararea Pericolului întruchipat de contagiune cere credinţa populaţiei că e Pericol.

Acest raţionament sanitar nu funcţionează în România de azi.

După ce într-o joie celebră Guvernul, prin Florin Cîţu, a anunţat înăsprirea măsurilor, în vremea din urmă, tot Guvernul, prin Florin Cîţu, a purces la o campanie de optimism exagerat. Mai întîi s-au anunţat măsuri de relaxare. În noaptea de Paşte nu se va merge acasă la ora 2, ci la ora 5. Să zicem că această decizie a fost luată cu inima strînsă de guvern în urma presiunilor Bisericii Ortodoxe Române. Dar acelaşi guvern a anunţat că se poate merge şi pe litoral şi că Horeca va putea să pună la dispoziţia turiştilor 70% din capacităţi. Ministrul de Interne a spus că putem sta pe plaje fără mască. În cazul de faţă chiar că-i vorba de o măsură de relaxare ce nu poate fi pusă decît pe seama unei îmbunătăţiri a situaţiei în Pandemie. Acelaşi guvern, tot de Centru-Dreapta, care anul trecut a emis un ordin prin care morţii de Covid erau trataţi mai rău decît ciumaţii din Evul Mediu, a revenit acum şi-a emis un ordin prin care se relaxează măsurile de protecţie sanitară în chestiunea înmormîntărilor.

Desigur, noi sîntem pentru o abordare normală a înmormîntărilor. Dar, adepţi ai raţionamentului sanitar ne vedem obligaţi să semnalăm că nu se pot lua măsuri de relaxare, indiferent de cine face presiune, cîtă vreme susţii că în materie de Pandemie e Jale. Şi nu poţi evacua un spital în toiul nopţii pe motiv că nu mai sînt locuri la ATI, cîtă vreme creezi o atmosferă de relaxare.

 Prin Florin Cîţu sîntem injectaţi zilnic cu un vaccin de optimism. De la 1 iunie se va putea reveni la normal, ba mai mult, de la 1 august nici nu vom purta mască, evident dacă ne vaccinăm. Sigur, acest dacă ne sugerează o şmecherie. Să ne grăbim să ne vaccinăm pentru ca să nu mai purtăm mască. Dar dincolo de această şmecherie rămîne injecţia cu vaccin de optimism. Dacă în curînd se va reveni la normal înseamnă că dracu nu-i atît de negru. Şi dacă nu e Pericol atît de mare, ce rost are să ne mai protejăm?

Rămîne din punct de vedere al raţionamentului strict sanitar această întrebare:

Care este poziţia Guvernului faţă de situaţia pandemică?

E cea a premierului sau e cea a ministrului Sănătăţii?

E cea a premierului sau cea a lui Raed Arafat?

Şi tot potrivit raţionamentului sanitar trebuie să ne punem întrebarea:

Unde sînt specialiştii, deoarece toate măsurile luate de politicieni sînt puse pe seama sfaturilor specialiştilor. Sau te pomeneşti că şi specialiştii sînt împărţiţi în două.

Pînă cînd vom primi răspunsul, să observăm că actuala putere suferă de schizofrenie politică. Pe de o parte susţine că e Apocalipsă, pe de alta, că e Înviere”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici