Ion Cristoiu: Klaus Iohannis poate să-l sacrifice pe Florin Cîţu. Oricum nu mai are nimic de pierdut, pentru că a pierdut deja totul!

  • Ion Cristoiu: Luni, 11 octombrie 2021, are loc la Cotroceni o primă rundă de consultări pentru desemnarea premierului mandatat să formeze Guvernul. Nu întîmplător folosesc formula O primă rundă. Şi în politică sînt minuni, unele mai mari decît chiar Vindecarea Leprosului.
  • Ion Cristoiu: Există o şansă ca preşedintele să aibă pe cine desemna. Dacă pînă la consultări, PNL îşi modifică (a treia oară) mandatul. Şi anume să lase preşedintelui să desemneze pe cine vrea el din rîndurile PNL. Sună ca dracuʼ.
  • Ion Cristoiu: Pentru ieşirea din Criză Klaus Iohannis are o singură soluţie: Să-l sacrifice pe Florin Cîţu. Pe cel folosit ca o dronă pentru producerea Crizei, pentru blocarea lui Ludovic Orban. Să-l sacrifice după ce săptămîni în şir a creat impresia că-l susţine pe Florin Cîţu pînă în pînzele albe.
10983 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Klaus Iohannis poate să-l sacrifice pe Florin Cîţu. Oricum nu mai are nimic de pierdut, pentru că a pierdut deja totul!

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, în ciuda câştigurilor minore pe care le-ar putea obţine, preşedintele Iohannis ar trebui să renunţe la desemnarea lui Florin Cîţu ca premier pentru deblocarea actualei crize politice, pentru că, şi dacă nu ar face-o, oricum a pierdut totul. Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Luni, 11 octombrie 2021, are loc la Cotroceni o primă rundă de consultări pentru desemnarea premierului mandatat să formeze Guvernul. Nu întîmplător folosesc formula O primă rundă. Şi în politică sînt minuni, unele mai mari decît chiar Vindecarea Leprosului. Datele de pînă acum (cînd m-am apucat de întocmirea acestui comentariu), spun că Preşedintele şi dacă ar vrea, tot n-ar avea cum să desemneze un premier. PSD a anunţat că nu vrea să preia guvernarea. AUR îndrugă ceva cu Guvernul de specialişti. USR merge la Cotroceni cu mandatul oricine premier, numai să nu fie Florin Cîţu. PNL are drept mandat că nu propune pe nimeni. Prin urmare, Klaus Iohannis n-are pe cine să desemneze. Toate partidele parlamentare fug de guvernare ca dracu de tămîie. Unele (PSD, de exemplu) refuză şi Guvernul minoritar, deşi, dacă nu vrei să guvernezi, normal ar fi să laşi pe alţii s-o facă. USR e şi mai dihai. Sub conducerea macronistului (de la Emmanuel Macron, care e adevăratul preşedinte de Republică al lui Dacian Cioloş) Dacian Cioloş, USRPLUS nu vrea să formeze Guvernul, vrea să-l formeze PNL. Dar nu oricum. Ci fără Florin Cîţu.

Există o şansă ca preşedintele să aibă pe cine desemna. Dacă pînă la consultări, PNL îşi modifică (a treia oară) mandatul. Şi anume să lase preşedintelui să desemneze pe cine vrea el din rîndurile PNL.

Sună ca dracuʼ.

Da, dar şi Petre Roman a zis, în 22 decembrie 1989, că sună ca dracuʼ şi cu toate astea aşa a fost!

Că va fi o rundă de consultări. Că vor fi două, trei sau chiar nouă, Criza se va încheia pînă la urmă. Din acest punct de vedere, seară de seară, pe televiziuni şi dimineaţă de dimineaţă (pe site-uri) se deapănă scenarii. Unul mai frumos şi mai breakingnews-ist decît altul!

Numai că orice scenariu serios trebuie să se întemeieze pe realităţi.

Şi realităţile în Cazul Crizei înseamnă interesele partidelor.

Aşadar, luni, 11 octombrie 2021, din punctul de vedere al realităţilor, partidele care merg la Cotroceni stau astfel:

1) PNL se află în situaţia cea mai complicată. Pentru a obţine majoritatea, PNL are următoarele posibilităţi:

a) Guvern de Uniune Naţională sau Guvern de specialişti alcătuit împreună cu PSD. Ar fi din punctul de vedere al ţării, soluţia ideală. Cel puţin pînă la finele lui 2022 majoritatea parlamentară confortabilă dată şi de participarea UDMR ar asigura stabilitatea, ar trece prin Parlament legi vitale pentru ţară, inclusiv modificarea Constituţiei.

E o soluţie imposibil de aplicat în practică. O parte a PNL nu vrea alianţă cu PSD. Pe plan local, mulţi parlamentari s-au duşmănit cu PSD şi nu cu USRPLUS, care există doar pe Facebook. Ludovic Orban s-a declarat adversarul alianţei. Dacă s-ar întîmpla, Ludovic Orban ar pleca din partid cu 40 de parlamentari. PNL - aripa Cîţu n-a luat în calcul puterea lui Ludovic Orban. Marcel Ciolacu, la rîndu-i, nu-şi poate permite o aliere cu PNL. Un grup de „băieţi de bine” îi picură în ureche că PSD trebuie să aştepte pînă în 2024, cînd va cîştiga toate alegerile. Va cîştiga pe dracu – zic eu, dar mă rog, ca şi lui Liviu Dragnea, lui Marcel Ciolacu i s-au plantat în jur „băieţi de bine”.

În plus, Marcel Ciolacu îl are în coastă pe Liviu Dragnea. Fostul şi-a făcut rost de o televiziune – Realitatea Plus – prin Miron Mitrea, unul dintre frustraţii din echipa de epave trase la mal a PSD. O echipă destul de numeroasă.

b) Guvern minoritar sprijinit de PSD

Nu poate. Din motivele de mai sus.

c) Refacerea alianţei cu USRPLUS. Pentru asta, trebuie să-l sacrifice pe Florin Cîţu şi să dea înapoi USRPLUS toate ministerele grele.

E singura soluţie, deşi Florin Cîţu îşi pierde autoritatea în PNL. Una e să fii premier şi alta preşedinte la Senat.

Ca să nu mai spun că nu văd rostul întregului tărăboi, cîtă vreme se revine la situaţia dinainte, cea în care USRPLUS era vioara întîi a Guvernului.

2) PSD e condamnat să rămînă în Opoziţie. Va continua să zbiere timp de 3 ani de acum încolo. Pînă-şi va pierde glasul.

3) USRPLUS se află într-o situaţie mult mai bună decît cea a PNL. Controlează toată presa TeFeListă şi toate ONG-urile. Are un electorat de Facebook. Faţă de PNL, USRPLUS nu trebuie să dea primarilor nici o para. Clotilde Armand administrează Sectorul 1 de pe Facebook. Electoratul nu-i cere curăţenie, căldură, străzi pavate. Îi cere să depună plîngeri penale împotriva Mafiei!

Prin urmare, USRPLUS merge la Cotroceni limitată de un singur interes. Al reparării Onoarei pe Facebook prin renunţarea de către PNL la Florin Cîţu. Şi cum îşi poate permite să treacă în Opoziţie, are de partea sa forţa celui care n-are prea multe de pierdut.

4) UDMR are un singur interes. Ca România să nu se alăture ţărilor din UE care sînt de acord ca Ungaria să fie sancţionată. Şi cum asta depinde doar de Klaus Iohannis, UDMR e gata de toate combinaţiile.

5) AUR nu vrea să guverneze. Ştie că nu va intra în nici o combinaţie guvernamentală. Şi nici n-are cum. Pe cine să propună pentru posturile de miniştri? Partid anti-Sistem, AUR are interesul să nu facă parte din Sistem.

6) Klaus Iohannis e un preşedinte terminat. Ca la apăsarea pe un buton asupra lui s-a năpustit o campanie de atacuri, acuzaţii, ironii, înjurături cu care nici un preşedinte postdecembrist nu s-a confruntat pînă acum. Ion Iliescu a fost ţinta unei campanii între 1992 şi 1996. Da, dar el a avut de partea sa politicienii PDSR, presa iliescistă. Emil Constantinescu şi Traian Băsescu au fost atacaţi după ce şi-au încheiat mandatul. Klaus Iohannis mai are trei ani de mandat. E un Traian Băsescu din 2011. Klaus Iohannis e atacat cu virulenţă în spaţiul public de un lider PNL, Ludovic Orban. Vi-l imaginaţi pe Traian Băsescu în 2011 atacat de Vasile Blaga sau Adrian Videanu? Dacă ar fi fost atacat, Traian Băsescu ar fi fost apărat de îndată de liderii PDL, în frunte cu Elena Udrea, de întreaga presă de Dreapta. Klaus Iohannis e numit de liderii USRPLUS Werner. O răutate menită a arăta că e neamţ şi nu român. L-am criticat pe Klaus Iohannis timp de şase ani. Niciodată nu i-am zis Werner. Liderii USRPLUS îi zic. Ludovic Orban, lider PNL, îl face cu ou şi oţet. Îl apără cineva dintre liderii PNL pe Klaus Iohannis? Îi sare în ajutor vreun site din reţeaua de unităţi militare? Evident, nu. Culmea e că liderii PSD sînt mai politicoşi cu Klaus Iohannis decît foştii aliaţi.

Pentru ieşirea din Criză Klaus Iohannis are o singură soluţie:

Să-l sacrifice pe Florin Cîţu.

Pe cel folosit ca o dronă pentru producerea Crizei, pentru blocarea lui Ludovic Orban.

Să-l sacrifice după ce săptămîni în şir a creat impresia că-l susţine pe Florin Cîţu pînă în pînzele albe.

Da, Klaus Iohannis poate să-l sacrifice pe Florin Cîţu.

Cîştigurile sînt minore:

– Se reface Coaliţia, dar Guvernul Meu va avea drept vioara întîi USRPLUS. Nu va mai fi Guvernul Meu.

– Încheierea Crizei îi va aduce lucrul la care visează Klaus Iohannis:

Să n-aibă bătăi de cap.

Pierderile sînt majore:

– Toţi vor evita să mai fie drone ale lui Klaus Iohannis. Cine le-ar garanta că nu-i sacrifică.

– USRPLUS nu-l va ataca direct. Va continua s-o facă prin reţeaua din presă.

– Ludovic Orban va triumfa:

Nu v-am spus eu ce fel de om e Klaus Iohannis?!

Teoretic, Klaus Iohannis ar trebui să ţină seama de aceste pierderi.

Practic, n-are nevoie.

Oricum a pierdut totul”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici